Foto: Pavel Jiřík st.
Pražskou disciplinárku povede i nadále Richard Beneš. Co bude jeho komise přísně trestat?

Pražskou disciplinárku povede i nadále Richard Beneš. Co bude jeho komise přísně trestat?

Pokud hrajete fotbal, je lepší se s ním a jeho komisí nepotkat: Mgr. Richard Beneš už půl roku šéfuje Disciplinární komisi Pražského fotbalového svazu a v této činnosti bude pokračovat i nadále. Teď má jeho komise před sebou první celý soutěžní ročník. Na co jsou její členové nejvíce hákliví?

Beneš převzal pozici šéfa pražské disciplinárky v zimě 2022, kdy jeho předchůdce Martin Procházka, jenž vedl komisi dlouhé roky, nastoupil na místo šéfa Legislativně-právního oddělení Fotbalové asociace ČR. Tím pádem nebylo možné, aby jako zaměstnanec FAČR nadále vykonával tuto funkci.

Jméno jeho nástupce nebylo překvapivé. „Pozici předsedy Disciplinární komise mi nabídl výkonný výbor PFS, a to s ohledem právě na zachování kontinuity rozhodování, neboť jsem jejím dlouholetým členem,“ říká Beneš. „Práce Martina Procházky ve vedení Disciplinární komise si velice vážím a za celou komisi mohu říct, že se budeme snažit navázat na jeho způsob rozhodování.“

Co si pod tím představit?

„Myslím, že typickým rysem Martina jako předsedy byl lidský přístup, věcné a nezaujaté posuzování důkazů a také konzistentní rozhodování v obdobných případech. Na to se budeme jak já, tak i mí kolegové, snažit navázat,“ plánuje Beneš, s nímž v komisi zasedají také JUDr. Tomáš Capoušek, JUDr. Jaroslav Mašek, Jan Gruber a Vladimíra Šebková.

„Novým“ jménem je Jaroslav Mašek, který se do komise po nějaké době vrací. „Pan Jaroslav Mašek není nováčkem komise a jsem velice rád, že i přes určité překážky, které musel v poslední době překonat, se bude opět na práci komise podílet. Je to dlouholetý fotbalový činovník na úrovni Prahy a také zkušený a erudovaný právník, což práci komise, jak doufám, určitě posune zase dále, což je dobře pro celý pražský fotbal,“ povídá Beneš, který zároveň všechny hráče a funkcionáře varuje před tím, na co jsou lidé v komisi obzvláště hákliví.

„Takovým negativním prvkem, který se v poslední době objevuje častěji, než by nám bylo příjemné, je zejména verbální a bohužel někdy i fyzická agresivita vůči rozhodčím, ale i vůči hráčům a ostatním příslušníkům družstev. Toto je jev, který budeme ve zvýšené míře sledovat a také jej budeme trestat v rámci předpisů co nejpřísněji. Chápu, že fotbal je i o emocích, ale toto je již za hranou toho, co jsme ochotni tolerovat,“ má jasno.