Foto: Prague Raptors
Raptors si zahráli finále na slavném San Siru. Fandili jim i příznivci z Manchesteru

Raptors si zahráli finále na slavném San Siru. Fandili jim i příznivci z Manchesteru

Pražští Raptors se opět ukázali v Evropě. Devátý tým B skupiny I. A třídy dohrál z českých týmů v pohárech jako poslední, když postoupil do finálové části mezinárodního Fenix Cupu, který se uskutečnil v Itálii. V semifinále Raptors porazili domácí celek FC Brera 2:0, ve finále pak na ikonickém stadionu San Siro padli proti kodaňskému BK Skjold 0:3. Výsledky týmu zhodnotil pro web fotbalpraha.cz hlavní trenér Kim Grant.

Jak jste spokojen s letošní účastí ve Fenix Cupu?
Byl to výborný turnaj s účastí nových týmů. Tím, že jsme měli zápasy za sebou, bylo to pro hráče bez regenerace těžší, ale celkově jsem velmi spokojen. Dánští BK Skjold byli v semifinále i finále výborní. Byli technicky a takticky silní, velmi dynamičtí směrem dopředu. Byli nakonec zaslouženými vítězi.

Co vám přinesla konfrontace na mezinárodní úrovni?
Pro mě to byl spíše případ toho, že se jako tým musíme zlepšit takticky i technicky. Pro mé hráče to byla výborná zkušenost z hlediska úrovně a očekávání, která se od nich vyžaduji pro příští rok, kdy se musíme zlepšit na všech řadách, tedy jak v útoku, tak v obraně.

Lišil se letošní ročník Fenix Cupu nějak od toho předchozího?
Účastnilo se více týmů, více zajímavých stadiónů, zejména pak na závěr v Miláně.

Finále se hrálo na slavném San Siru.
Ano, fantastický zážitek pro všechny zúčastněné, skvělá atmosféra. Jen škoda, že jsme tam nemohli vyhrát Fenix pohár, bylo to naše druhé finále po sobě.

Každopádně to musel být pro všechny skvělý zážitek.
Bylo to neskutečné. Z pohledu Raptors tam byli všichni plus zaměstnanci klubu. Celý tým cestoval letecky, někteří hráči se pak v Itálii zdrželi o něco déle, aby si prohlédli Milán.

Jaký byl divácký zájem o turnaj? Fotbal je v Itálii velmi populární, bylo to znát?
V obou našich zápasech byla dobrá atmosféra, povzbuzovali hlavně fanoušci Manchesteru United. Fanoušci United poté, co se jejich tým nedostal do finále, fandili nám, abychom vyhráli, protože předtím prohráli v semifinále s BK Skjold.

Jak bylo vše náročné v souvislosti s tím, že se vaše mistrovské utkání pak hrálo o víkendu opět v Praze?
Bylo to těžké kvůli nedostatku hráčů po návratu z Fenix trophy, několika zraněním a delšímu pobytu dalších hráčů v Miláně. Ale nečekali jsme nic jiného, než že se pokusíme soutěž dohrát na vysoké úrovni.

Je už jasné, že se bude konat další ročník turnaje? Budou Raptors opět hrát v Evropě?
Ano, na sto procent, pokud tedy nenastanou nějaké nepředvídatelné okolnosti. Budeme se snažit, aby se nám do třetice všeho dobrého podařilo dostat se do finále. A tentokrát ho budeme chtít vyhrát.