Foto: Jiří IPSER
Aritma zažívá úspěšný start divize. Máme šanci zaútočit i na postup, myslí si Macháček

Aritma zažívá úspěšný start divize. Máme šanci zaútočit i na postup, myslí si Macháček

Vydal se ze všech sil, zahodil velkou šanci, byl i zklamaný z toho, že Aritma brala v utkání divizní skupiny A doma s Hořovicemi jen bod za bezbrankovou plichtu. Nejlepší střelec týmu z Vokovic David Macháček nakonec ale uznal, že i bod se může v konečném účtování hodit. „Bylo by fajn, kdybychom skončili na bedně. Cítím, že jsme natrénovaní, máme šanci zaútočit i na první místo,“ konstatovala opora Aritmy. Ta je po šesti kolech třetí, jen o skóre za první Příbramí B.

Jak tedy výslednou remízu s Hořovicemi hodnotíte?
Pro nás hodně těžké utkání. S Hořovicemi máme peprnější vztahy od minulého zápasu. Věděli jsme, že to budeme mít hodně těžké. Asi jsme měli více ze hry, mohli jsme dát gól, včetně mě. I já měl velkou šanci na gól, plus jsem jednou nezavřel zadní tyč.

Na konci měli šance i hosté, o deseti mohli rozhodnout. To už jste byl ale na lavičce...
Určitě jsme chtěli potvrdit vítězství z Domažlic a chtěli jsme na domácí půdě, kde jsme hodně silní, urvat tři body.

Jste hodně silní, ale ze tří duelů jste dvakrát ztratili, stoprocentní jste jen venku.
Nám se ale fakt doma daří, navazujeme v tomhle už na minulou sezonu, kdy jsme tu dělali dobré výsledky. Máme radost, že se na nás chodí koukat fanoušci, dělají nám tady kotel, je tu atmosféra. A že teď máme lepší výsledky venku? U nás je to o proměňování šancí. Třeba Mariánské Lázně. Tam jsme v prvních dvaceti minutách dali dva góly, a to se pak celému týmu dýchá úplně jinak, lépe.

Takže, pokud to chápu správně, kdyby se vám povedlo proměnit šanci, třeba by teď Aritma slavila?
Mohlo to být úplně stejné, kdybychom dali na začátku branku, tak bychom to utkání dovedli do vítězného konce.

Odpovídaly by tomu i statistiky, Aritma nad Hořovicemi v posledních letech doma vyhrávala 1:0...
Co si pamatuji, tak výsledek byl 1:0 pro nás tady doma, Hořovice zase vyhrály 1:0 doma. Takže v těch utkáních rozhodují detaily.

Věřili jste, že tím detailem bude, že soupeř hrál v posledních dvaceti minutách jen o deseti?
To už jsem byl na lavičce, klukům jsem aspoň fandil, ať tam ten gól dotlačí, protože jsme ty tři body chtěli doma získat. A myslím, že jsme byli na konci trošku moc zatáhlí, když nás bylo o jednoho víc. Podle mě jsme si měli vytvořit větší tlak. Ale z lavičky se to všechno hodnotí hůř, než kdybych tam byl.

Každopádně Aritma rozjela sezonu výborně. Za šest kol čtyřkrát vyhrála a teď má další bod za remízu, co na to říkáte?
Víc než tahle remíza s Hořovicemi mě mrzí prohra s Petřínem Plzeň, tam jsme první půli soupeře do ničeho nepustili a vytvořili jsme si několik slušných šancí. Ty jsme bohužel neproměnili. Ve druhé půli jsme dostali opravdu blbé góly. Z toho se musíme poučit, takové góly nesmíme dostávat. S Hořovicemi jsme udělali aspoň bod, ale mrzí mě ten Petřín. Tam kdyby byl aspoň bod... Ale bylo i na tři.

Každopádně Aritma je v tabulce nahoře. Jak vysoko míříte?
Určitě chceme hrát co nejvýše, bylo by fajn, kdybychom se udrželi a skončili na bedně. Věřím, že máme opravdu silný tým, jsme hodně natrénovaní. Myslím, že máme šanci zaútočit i na první místo a postup. Bude záležet jen na nás, jak všechny natrénované věci dokážeme přenést do mistrovských utkání.

Takže se bude útočit na ČFL?
Postup je klidně reálný, ale musíme makat a jít zápas od zápasu.

Vás osobně by třetí liga lákala? Zahráli byste si třeba derby.
No, samozřejmě derby jsou super zápasy, chodí na ně fanoušci. A docela dost. Byla by to pro nás zajímavá konfrontace. A je škoda, že třeba v naší skupině nemáme Meteor, Spoje nebo Admiru B. Bylo by to zajímavé.

Když přišla řeč na kotel malých fanoušků, tak hodně hlasitě vás povzbuzují oba trenéři. Pořádně o sobě dává vědět hlavně asistent Ksandr. Vnímáte i tuhle podporu?
Ondra Ksandr to prožívá hodně, ale to je dobře. Žije celkově s týmem. Nás to taky burcuje. Chce stejně jako my jít za třemi body, moc nám to pomáhá.

Co vlastně říkáte na to, že jste se dvěma trefami po šesti kolech nejlepší střelec Aritmy?
Určitě mohlo být těch branek víc, a nejde jen o tohle utkání s Hořovicemi. V Domažlicích mi to protihráč vykopl z brankové čáry... Budu muset trochu lépe potrénovat zakončení a věřím, že gólů já i ostatní kluci budeme střílet víc.


Zápas očima Ladislava Proška, trenéra Aritmy

„Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře, dominovali jsme. Měli jsme více ze hry a vytvářeli jsme si i brankové příležitosti. Bohužel jsme v nich selhali. Vstup do druhé půl se nám nepovedl a soupeř byl více v zápase než my. A to i po vyloučení, které bylo ze strany soupeře zbytečné. Soupeř nás mohl i o deseti vytrestat, mohli jsme i ztratit. Ve finále po naší poslední standardce byla sporná situace, nevím, jestli tam byla ve vápně soupeře ruka, nechci to hodnotit. Nebyla písknutá, takže nebyla.“



Fotografie