Foto: Pavel Jiřík st.
Zličín si zastřílel proti rezervě Žižkova a je o skóre druhý. Kanonýr Merta spěchal do Ameriky, Messiho ale sledovat nebude

Zličín si zastřílel proti rezervě Žižkova a je o skóre druhý. Kanonýr Merta spěchal do Ameriky, Messiho ale sledovat nebude

Na tuhle chvíli čekal dlouho. Kanonýr Zličína Ivan Merta zářil po utkání se Žižkovem B spokojeností. Výhra 5:0, vstřelený gól, k tomu druhé místo v tabulce Pražská teplárenská přeboru. A to pouze o skóre. Co víc si přát? „Všechno do sebe zapadlo, všechno funguje,“ lebedí si ikona zličínského klubu.

Před zápasem byl Zličín třetí a Žižkov B čtvrtý, asi vás nenapadlo, že soupeři nasázíte pět branek, nebo jste počítal s takovou kanonádou?
Kdo zápas viděl, tak ví, že nás soupeř na začátku motal. Žižkovští mají mladé a rychlé hráče, trefili i spojnici. V tu chvíli jsme si možná říkali, že i bod bude dobrý. Že dáme pět gólů, to nikoho nenapadlo.

Ale stalo se. Byl klíčový druhý gól chvíli před poločasem?
Ten byl hodně důležitý. A pak ještě ten na 3:0. Tím jsme Žižkovu B definitivně odskočili. Kdyby se jim povedlo snížit na 1:2, třeba by to bylo dramatičtější. Výsledek vypadá nakonec jasně, ale soupeř má opravdu šikovné kluky.

O Zličínu se pořád mluvilo, jak je silný a počítá se s ním na špici. Poslední jaro týmu zrovna moc nevyšlo. Ale teď jedete. Jaké jsou cíle klubu?
Je pravda, že na jaře nám to fakt nešlo a nějak se to přeneslo i do letní přípravy. Stejně jsme ale šli do sezony s tím, že bychom chtěli hrát do pátého místa. I proto je moc důležité, že jsme potvrdili proti Žižkovu B vítěznou šňůru. Ale v oblacích nelétáme, dobře víme, že nás ještě čekají Tempo, Přední Kopanina, Kolovraty.

Pomohlo ke změně oživení v kádru?
Důležitý byl příchod asistenta Lexy (Alexandr Samuel). Do zálohy skvěle zapadl Vasil Popovič.

Odešel naopak útočník Pyšek, a to ke konkurenci do ČAFC...
To mě samozřejmě mrzí, ale šel do klubu za svými kamarády. Má taky velké pracovní vytížení. Přeju mu, ať se mu daří. Za sebe jsem rád, jaká je teď na Zličíně parta, funguje se na sto procent, posedíme po zápase. Když se vyhrává, je logicky dobrá nálada. Je to často o malých věcech, které ale, když se dají dohromady, tak to všechno klape.

Prohráli jste jen v úvodním kole se Střešovicemi, od té chvíle bodujete. Štve vás s odstupem to první klopýtnutí?
Každá porážka mrzí, ale v dalších kolech jsme ji snad napravili. My soutěž často startujeme s nováčky, tady Střešovice hrály dobře a nám to nevyšlo. Postupně se ale zvedáme.

Rozhovor děláme před šlágram kola mezi Střešovicemi a Tempem. Tipnete si, jak zápas dopadne?
Já budu fandit remíze 0:0, abychom byli na konci kola první v tabulce. (směje se)

Bavíme se o novinkách v klubu, ale jedna věc zůstává stále stejná: Ivan Merta je nejlepším střelcem a ikonou klubu. Kde berete pořád motivací rvát se na hřišti dál a dál?
Je to moje jednadvacátá sezona, byť je pravda, že některé jsem kvůli zranění hrál jen částečně. Jsou momenty, kdy se už cítím starý. Třeba při rozcvičce. Ale jinak je fotbal pořád stejný. Dřív jsem asi víc běhal, teď víc čekám vepředu. A řekl bych, že mám taky větší úspěšnost při zakončení. Když zdraví dá, tak bych ještě pár sezon chtěl určitě odehrát.

Překládám si to správně, že zdravotně je všechno v pořádku?
Pravidelně mě trápilo koleno, ale od poslední operace drží a všechno je v pohodě. Drží i záda, i když občas pobolívají.

Váš gól proti Žižkovu B se vymykal tomu, že čekáte v útoku na to, až vás spoluhráči vyzvou přihrávkou do šance, že?
To ano, padl po rohovém kopu a byla to asi trochu náhodu, kdy někdo odhlavičkoval míč a já jsem to z první trefil. Ostatní branky, co jsme dali, už ale byly po připravených akcích.

Dva góly dal záložník Plánička. Roste v něm Zličínu nový střelec?
Je hodně šikovný s míčem. Je vidět, že hraje futsal, malý fotbal. Ale střelec to tedy úplně není. V šatně jsme si dělali legraci, že nedal gól snad 280 zápasů. Vážně se netrefil nějakých třicet, možná čtyřicet zápasů, tak to teď protrhl. A mohl by rozjet novou sérii, gólovou.

Velkou radost z trefy měl i zkušený Hák. Běžel slavit s fanoušky...
Běžel gól oslavit za synem. On měl teď v koncovce docela smůlu. Šel třeba sám a nepadalo mu to tam. Tenhle gól potřeboval na chycení, on dávat góly umí, to víme všichni.

Spokojení jsou i fanoušci. Začalo jich chodit víc, co?
No jasně, je to super. Chodí nám fandit mladší dorostenci, mají buben, transparenty, jezdí i na zápasy ven. Je fajn, když mladí drží palce starejm...

Jak si vy sám užijete další dny po takové kanonádě?
Letím pracovně do Ameriky, budu tam do pátku, další kolo hrajeme v neděli, všechno stihnu.

Stihnete omrknout v akci Lea Messiho?
Budu ve městě, kde už Miami hrálo. Tohle asi neklapne. V Americe budu kvůli práci.

Zličín je v tabulce nahoře, v minulosti si již divizi vyzkoušel. Co byste říkal na to, kdyby byla šance posunout se z Pražská teplárenská přeboru výš?
K tomu máme ještě daleko, kdyby se ale ta šance objevila, určitě bychom se o tom pobavili. Ostatně jsem i součástí klubového výboru. Za sebe říkám, že kdyby se případně šlo do vyšší soutěže, tak já už bych nebyl součástí. Začal bych hrát za béčko. Ale na tyhle myšlenky je ještě moc brzy. Teď se budeme snažit protáhnout šňůru dobrých výsledků tady v přeboru.

S kým počítáte na špici tabulky?
S Tempem, to je hlavní favorit, a taky se tam zamíchá Přední Kopanina. Co se týče Střešovic, těžko soudit, zda je to teď nováčkovský elán. Proti nám ale hrály dobře.

A co nejlepší střelci? Pořád jsou vidět kromě vás i Dan Urban či třeba Ondřej Kotlík...
Urbana znám osobně. To je ale nejlepší střelec, co znám. Když se dostane do šance, tak dá prostě gól. A Kotlík to má stejně. Oba mají střílení gólů v krvi, a to se nezmění.



Související články