Foto: Jiří IPSER
Spoje se proti lídrovi divize vytáhly. Remíza ale byla Madejovi málo. Jak se klubu daří ve vyšší soutěži?

Spoje se proti lídrovi divize vytáhly. Remíza ale byla Madejovi málo. Jak se klubu daří ve vyšší soutěži?

Fotbalisté Spojů se vytáhli a jako první v sezoně připravili lídra divizní skupiny C z Ústí nad Orlicí o body. Nováček ve čtvrté nejvyšší soutěži doma remizoval s ambiciózním sokem 2:2. Jednou trefou k tomu pomohl také Tadeáš Madej. Z gólu měl radost, bod za remízu bere. „Ale přiznávám, že jsme čekali trochu náročnější zápas,“ naznačuje, že Pražané mohli myslet i na vítězství. V divizi zatím nasbírali v osmi kolech devět bodů a patří jim 12. pozice.

Ústí nad Orlicí bylo sedm kol stoprocentní, skóre mělo 20:2. Cítili jste respekt?
To ano, ale myslím, že jsme soupeře zaskočili naší fotbalovostí. Určitě soupeř těžil z toho, že byli všichni o hlavu vyšší a při každé standardce to smrdělo.

Však jste právě po těch situacích dvakrát inkasovali...
Je pravda, že toho dokázali využít. S naším výškovým průměrem metr sedmdesát se to těžko brání. Ať už jde o trestné kopy nebo rohy. Ale fotbalově bych řekl, že jsme byli o třídu jinde.

Možná by pomohlo, kdyby Spoje udržely vedení 1:0 déle než jen pár minut, nemyslíte?
Je to tak. Byla obrovská škoda, že jsme hned inkasovali. Prostě jsme neuhlídali roh. O rozhodčích nechci moc mluvit, ale při té brance tam dva hráči drželi našeho brankáře...

Výhrady jste měli i před druhou inkasovanou brankou, že?
Tam to bylo skoro to samé. Za nás to byly určitě dva fauly, a to nemluvím o výkonu rozhodčích po celou dobu zápasu.

Na druhou stranu jste prohrávali 1:2 a zvedli jste se, takže nakonec máte bod. Síly přitom musely docházet.
Zvládli jsme to fotbalovostí. Víme, jako to v divizi je, že se tam fotbal moc nehraje. My jediní snad vyčníváme, že se snažíme hrát. Takže jsme soupeře zaskočili, oni stáli zalezlí na vápně. Fakt se nám podařilo soupeře přehrát. Škoda jen, že z toho nejsou tři body.

Ale jste i tak prvním týmem, který Ústí obral o body. Vážíte si toho?
Ale mohli jsme brát tři body. Určitě nejsme spokojení s remízou.

Říkáte, že v divizi si tolik fotbal nezahrajete. Zvykají si Spoje na vyšší soutěž?
Je pravda, že je to jiné proti A třídě a přeboru. Je to skok pro kluky, co divizi ještě nehráli. Pomalu si zvykáme, lepší se to, všechno si sedá. Věřím, že budeme v tabulce výš a chceme být výš. Nechceme být ve spodku tabulky.

Základem je vyhrávat doma.
Přesně tak. Venku jsou zápasy těžší. Ještě když jsme pražský tým a jezdíme, nechci říct, po těch menších městech (usměje se), tak je to těžší.

Tušíte, zda vás po remíze s lídrem trenér pochválí?
Myslím, že za tenhle zápas určitě ano. Já jsem dal po dlouhé době konečně gól, tak doufám, že to tam teď začne padat víc. Mělo by.

V Pražská teplárenská přeboru jste byli zvyklí vyhrávat. Teď si musíte zvyknout na to, že cesta za body je složitější. Podzim je v polovině, co na vystoupení Spojů říkáte?
Byli jsme zvyklí vyhrávat, ale šli jsme výš, takže nemůžeme říct, že nás zaskočilo, že je to v divizi ohledně výher jiné. Věděli jsme, že to bude těžší. Je to soubojovější než přebor. Není to tak fotbalové. Nám se určitě hraje lépe proti týmu, co se snaží hrát fotbal. Ale začínáme si v divizi zvykat. Obrali jsme o body první a druhý tým tabulky, takže tam určitě posun k lepšímu z naší strany určitě je.

Když jsme mluvili o výškové převaze soupeře, čekal bych, že v obraně Spojů bude čnít exligista Košút. Proč chyběl v sestavě?
Koši má práci, bohužel to úplně nestíhá. Na ty standardky by se proti Ústí určitě hodil, to je pravda. Zastoupit ho musel Verny (Verner) a na to, že má metr třicet, tak to odehrává všechno fakt slušně proti útočníkům, co mají metr devadesát. Klobouk dolů před ním.


Zápas očima trenéra Spojů Fabia Leggeriho

„Soupeř byl první, dal přes dvacet gólů a dostal dva, ale fotbalově se s námi fakt nemohl měřit. Kvůli tomu Ústí hrálo to, co hrálo. Byli vzadu, čekali na brejky. Ale jsou mimořádně produktivní, i proto počítám s tím, že budou v tabulce nahoře. My máme za sebou vlastně čtyři týmy ze špičky. Se Slavií Hradec jsme prohráli v poslední minutě z penalty, ten zápas jsme možná měli vyhrát. Nebudu komentovat Velké Hamry, kde jsme měli vyhrát pět, šest nula, tam jsme měli patnáct šancí, osmkrát jsme šli sami na brankáře. Tam měl špatný den Pavel Ladra, ten šel pětkrát sám na gólmana a nedal branku. Pak přišlo posledních patnáct minut a po vysokých míčích jsme dostali dva zbytečné góly. Prohráli jsme 1:2 a i domácí uznali, že nebylo co řešit a měli jsme vyhrát. Je vidět, že jsme v divizi. Tady když má soupeř šanci, tak dá gól. My pokračujeme jako v přeboru. Máme osm šancí a dáme jeden nebo dva góly. To je náš problém. Když jsme hráli proti béčku Chrudimi, tak jejich áčko ve druhé lize mělo zápas o den dřív. Takže nasadili maximum kluků, co neodehráli tolik minut nebo seděli na lavičce. Měli jsme určitě vyhrát, zase jsme měli více šancí. Podle počtu příležitostí, které jsme si vytvořili, nejsem spokojený s počtem bodů, které máme. Měli jsme mít minimálně o čtyři až šest bodů více. Zatím jsme nehráli zápas, kdy by byl soupeř lepší. Jako jediné nás přehrálo Hlinsko, a to v posledních dvaceti, třiceti minutách. A tam jsme pro změnu nedostali gól a vyhráli 2:1. Jen se ukazuje, jak těžká je divize C. Týmy mají hráče, co kopali ligu, druhou ligu. Ale kdybychom takhle jako proti Ústí nad Orlicí hráli proti ostatním soupeřům, co už máme za sebou, tak jsme měli o hodně bodů víc. Musíme si také uvědomit, že máme zraněnou celou obranu a Tomáš Košút má pracovní povinnosti. Takže jsme bez tří stoperů, museli se na jejich místa posunout záložníci. Jiná možnost nebyla. Naštěstí je náš kapitán zdravý, nic ho netrápí a všechno drží. Verny teď hraje ve špičkové formě. On to ví, že by se nám hodil směrem dopředu, ale není jiná možnost, než že hraje na stoperu. Jsem také rád, že se trefil Tadeáš Madej. Předpověděl jsem mu gól. Není možné, že hráč jako je Tadeáš třeba sedm utkání nedá gól. Do šancí se dostává, ale trefil tyč, nebo čaroval gólman. Ostatně ve většině našich zápasů v divizi byli nejlepšími hráči soupeře brankáři...“



Fotografie