Foto: Pavel Jiřík st.
Přebor bude dál napínavý, říká kapitán Zličína Kohout po výhře na Tempu. Těší se na překvapení od brankáře

Přebor bude dál napínavý, říká kapitán Zličína Kohout po výhře na Tempu. Těší se na překvapení od brankáře

Fotbalisté Zličína zvládli šlágr Pražská teplárenská přeboru na půdě vedoucího Tempa. Vyhráli 3:1 a nepustili jej v čele tabulky do trháku. Místo toho srovnali bodově krok. Kapitán vítězů Martin Kohout si výhru náramně užíval. „Takové zápasy nás baví. S Tempem jsme si to přijeli rozdat a vyšlo to,“ hlásil střelec vítězného gólu. Ten padl z pokutového kopu.

Jak náročný šlágr Pražská teplárenská přeboru byl?
Věděli jsme, že to bude těžké. Nejen kvůli soupeři, ale třeba i kvůli terénu, který nebyl dobrý. Náš gólman, který v Tempu trénuje mládež, nás na to připravoval. Takže jsme věděli, že to nebude moc o kombinačním fotbale. Věděli jsme, že terén nebude sedět nám ani Tempu.

V minulé sezoně jste s Tempem uhráli dvě remízy. Věřili jste si na bodový zisk o to víc?
Šli jsme si to s nimi na hřišti rozdat. Tempo se netají tím, že chce do vyšší soutěže. Na nás v tomhle směru není žádný tlak. Neměli jsme co ztratit, měli jsme lehké nohy. Vsadili jsme na důrazný tvrdší fotbal, který Tempo nemá rádo. Souboje Tempu moc nechutnají a nechutnaly.

Po rohu jste šli do vedení, kdy se střelec sám přihlásil, aby míč od vás mířil právě na něj. Tohle vyšlo parádně, že?
Tou standardkou jsme si hodně pomohli. Střelec gólu na mě mával rukou, že si ho obrana vůbec nevšímá. Hleděli si hlavně Ivana Merty, soustředili se na něj, protože to na Mertiče obvykle hraju. A vyšlo to celé skvěle, byl z toho vedoucí gól.

Zápasy s Tempem ale nebývají o jednom gólu. Asi jste tušili, že ten stačit nebude...
To jsme věděli určitě. Gól nám mohl hodně pomoci, ale bohužel jsme udělali chybu a Tempo vyrovnalo. Mělo pak lehčí převahu, ale bylo to hlavně po vápno. Jsou první v tabulce, museli jsme počítat s tím, že mají kvalitu.

Vyrovnání mohlo Tempo nakopnout, říkali jste si, že bude důležité dohrát půli na 1:1?
Říkali jsme si, že hlavní bude neudělat chybu, protože kdyby šlo Tempo do vedení 2:1, dostali by se do situace, která jim sedí. Soupeř to musí otevřít a jeho rychlí hráči chodí do otevřené obrany. Navíc mají tým dlouho pohromadě, je to vidět. Skvěle pracují s mládeží, posouvají se.

Pak přišla vaše proměněná penalta, která vás poslala do vedení. Byly to nervy a klíč k úspěchu?
Přišlo mi, že po ní na Tempu trochu začala ležet deka, protože oni chtějí být první. Věděli, jak hrály Střešovice, že když zápas s námi zvládnou za tři body, tak mohou jít bodově do trháku. Už by odskočili o šest bodů, což by bylo při vyrovnanosti přeboru pro ně hodně příjemné.

Věděl jste, kam penaltu kopnete?
Soustředím se vždycky sám na sebe. Na penaltu jsme určení tři, ale většinou si beru míč já. Gólmana Tempa znám z doby působení v Motorletu, ale nic jsem neměnil. Říkal jsem si: neměň to! A dopadlo to dobře.

Tempo ale ukázalo na začátku přeboru, že se pere do poslední minuty, urvalo v nich důležité body. Bylo po třetím gólu hotovo?
Tempo snad už kromě jedné šance nic moc nemělo. Naše obrana to zvládla skvěle, máme tam vysoké kluky, všechno uhráli. Dobře jsme věděli, že v sezoně dali hodně gólů. Královicím třeba jedenáct, to jsem si říkal, jestli nemám rozbitý telefon...

Sudí nastavoval podle videa dvanáct minut. Zaskočilo vás to?
To bylo pro mě obrovské překvapení. Ptal jsem se ho, za co přidává tolik minut. Říkal, že za zdržování hry a za střídání. Možná je to velký fanda trendu z posledního mistrovství světa. Říkal jsem mu, jestli to stihneme dohrát do tmy.

Přišlo mi, že jste měli na zápase dost fanoušků. Je to zdání, nebo teď Zličín zápasy více žije?
Je to tak. Zličín tím zápasem žil celý týden, hodně to jelo přes sociální sítě. Mladší hráči chodí na naše zápasy, přišli i s rodiči, byly tam vlajky, šály. Bylo a je to moc příjemné a děkujeme za tu podporu.

Zličínu se daří, ale jen jednou jste udrželi čisté konto. Není naštvaný váš brankář?
Je pravda, že jsme dostali nejméně gólů v přeboru, ale až na jeden zápas jsme vždycky branku dostali. Tady si ale myslím, že se nezlobil a všichni jsme měli radost, že jsme zápas zvládli a máme tři body. Navíc už jsme v sezoně nasadili tři gólmany, trenér dbá na to, že na hřiště jde ten, kdo zvládá s týmem tréninky. Když někdo nestíhá, tak sedí, takže zápasy jsou mezi gólmany rozloženy, točí se.

Když má k Tempu vztah, vypsal nějakou motivaci do kabiny?
Přesně tak. Ale zatím neprozradil, co to bude. Prý to bude nějaké překvapení. Tak jsem zvědavý, jak se plácne přes kapsu. (směje se) Na tohle dohlédnu.

Tempo je první, ale jen o skóre. Netají se plánem jít do divize. Může je to svazovat?
Do hlavy jim nevidím. Spíš bylo jasné, že Tempo moc ztrácet nebude. Pro nás byla výhoda, že my jsme s cílem v podobě postupu do sezony nešli, takže jsme měli čistou hlavu a lehčí nohy. Kdyby nás porazili, tak by se na prvním místě utrhli, přebor by odšpuntovali, vedli by o šest bodů. Věděli, co je ve hře.

Čtvrtou nejvyšší soutěž hrál i Zličín. Jak by se vám případný posun zamlouval?
Na tyhle řeči je brzy, navíc, já tohle nemám rád, když je odehráno deset kol. Každý soupeř má svou sílu a kvalitu, kterou respektujeme. Je hezké, když jsme takhle nahoře, to nám chutná a chceme takhle hrát i dál. Mít takovou tvář. Ano, v minulosti Zličín divizi hrál, proč by si ji v budoucnu neměl zkusit znovu? Všechno je ve stádiu nějakého vývoje. Jsem v klubu třetí sezonu a vnímám, jak se posouvá, tvrdě se pracuje.

Mluvil jste o kvalitě každého z týmů Pražská teplárenská přeboru. Teď vás čeká Podolí, které nabírá dech. Může to být třeba v něčem i složitější zápas než ten na Tempu?
Přesně o tomhle jsem mluvil hned po Tempu. Já jsem třeba nad Podolím ještě v dresu Zličína nevyhrál. Ten zápas může být mnohem těžší, a to říkám se vším respektem k Tempu. Nikdo nemůže čekat, že nám tam tři body spadnou do klína. Naopak, čekám těžký zápas, ale věřím, že ho zvládneme.

Do konce podzimu hrajete ještě na Přední Kopanině, která patří mezi aspiranty postupu. Tipnete si, bude to podobný zápas jako teď na Lhotce?
Řekl bych, že to bude jiné. Ale stejně jako u Tempa, tak i zápas, co nás čeká na Kopanině, mám rád. Podívejte se na tabulku přeboru, jak je to namačkané. Boj o první místo bude otevřený. Viděl jsem zápas Přední Kopaniny, jak porazila Tempo, platil na ně „dospělý“ fotbal. Přebor bude dál napínavý, nahoře to bude zamotané a soustředit se musíme na každé utkání.



Fotografie

Související články