Foto: Pavel Jiřík st.
Mládežnické výběry PFS: Obrovská motivace pro hráče, rozhoduje i škola

Mládežnické výběry PFS: Obrovská motivace pro hráče, rozhoduje i škola

Pražské mládežnické výběry do 13 a 14 let mají za sebou úspěšný vstup do Mezikrajské soutěže, když zvládly na domácí půdě v Braníku měření sil s fotbalisty z Ústeckého kraje. O tom, jak se výběry tvoří, kdo má mužstva na povel, ale také o fungování výběrů pohovořil pro web fotbalpraha.cz Luboš Zákostelský, Grassroots trenér mládeže.

Pojďme od začátku. Jak se tyto mládežnické výběry skládají?
U každého z výběrů jsou vždy dva trenéři. V posledních letech platí, že je naším cílem, aby to byli trenéři ze Sparty, Slavie, Dukly a Bohemky. Před startem ročníku si pak trenéři pozvou hráče na výběrový kemp, kde je asi padesát fotbalistů. Na podzim vždy zvládneme jeden kemp před startem soutěží a pak jeden na jaře. Vytížení hráčů v klubech je velké a v Praze je máme na očích.

Na padesátku pozvaných se trenéři dostanou jak?
Pochopitelně se obvolají ligové kluby, kde dostanou nějaké reference, samozřejmě vše sledují i sami. Následně výběr doplňují kluci z menších klubů. Z jednoho klubu je možné povolat maximálně pět kluků, takže je prostor dát šanci i menším klubům.

Ve výběrech sázíte na osvědčená jména, ale objevují se i nováčci.
Na zápasy je nominace klasických šestnáct hráčů do pole a dva brankáři. Je pravda, že někteří kluci se třeba posunou automaticky ze třináctky do výběru o rok staršího, ale stane se, že třeba ve třináctce nebyl někdo doporučen a prostě udělá výkonnostní skok a je nám pak ve čtrnáctce doporučený, aby dostal šanci.

Pro mladé hráče je asi obrovskou motivací si za tyto výběry zahrát, ne?
Samozřejmě. Ale není to tak, že bychom sázeli stále na stejné kluky. Vážně se snažíme hráče i měnit, motivovat je. Pravdou je, že se stává, že třeba rodiče volají, co se stalo, že jejich syn není najednou v nominaci, když se mu třeba podle nich dařilo. Vezměte si také, kolik dobrých hráčů je ve Spartě, Slavii, Bohemce. Prostě dostávají šanci noví kluci. Do skladby nominace pochopitelně zasahují, jak je to ve fotbale obvyklé, i zranění. Dbáme ale i na jiné věci.

Co máte na mysli?
Třeba na školní prospěch, to je také důležité kritérium. Velké slovo mají trenéři, kteří hráče do výběrů doporučují. Velký přehled mají i trenéři samotných výběrů. Přece jenom jsme v Praze, kde mají všechny hráče na očích. Nemusejí jezdit třeba osmdesát kilometrů do jiného města někoho sledovat.

V Mezikrajské soutěži čeká oba týmy šest kol. Losuje se, nebo jakým systémem se hraje?
Česko má čtrnáct krajů, ty jsou rozděleny do dvou skupin na Východ a Západ. Logicky tedy máme ve skupině šest soupeřů. První dva výběry z každé skupiny postupují do celorepublikového finále. Na podzim si naše výběry ještě zahrají 1. listopadu v Liberci a 22. listopadu v Sokolově s Karlovarským krajem.

Asi vás potěšilo, že Praha nedávno oslavila při měření s Ústeckým krajem v obou kategoriích vítězství.
V U13 byla první půle vyrovnaná. Je vidět, že chvilku trvá, než kluci najdou společnou řeč. Hraje se ve formátu 8+1, moc se s ním nesetkávají. Co se týče čtrnáctiletých, tam byl zápas velmi vyrovnaný. První půli jsme prohráli, ve druhé dali kluci dva góly. Pak tam bylo i štěstí, kdy míč tancoval u naší brankové čáry. Ústečtí fotbalisté ukázali kvalitu.

Domácí prostředí jste našli tentokrát v Braníku. Kluby se v pořadatelství nějak střídají?
Máme v Praze vytipované lokality, které musejí splňovat určité podmínky. Součástí areálu musí být hřiště s přírodní trávou, ale i umělka, kdyby nepřálo počasí, aby se dal zápas odehrát. Také musí být v areálu i možnost stravování pro určený počet hráčů. Takže v případě Prahy pořádají zápasy Tempo, Braník, Štěrboholy, byli jsme v minulosti i na Motorletu.


Pražský výběr vyhrál v kategorii U13 pod vedením trenérského dua Martin Lilling - Lukáš Adam nad výběrem Ústeckého KFS poměrem 11:2 (hraje se od vápna k vápnu)


Pražský výběr vyhrál v kategorii U14 pod vedením trenérského dua Ondřej Jura - Boris Kočiško nad výběrem Ústeckého KFS poměrem 2:1 (hraje se na celé hřiště)


Více o obou zápasech najdete ZDE


Fotografie

Související články