Foto: Jiří IPSER
Slavia B splnila mini cíl, po podzimu vede ČFL. Plán je jasný, vrátit béčko do druhé ligy, neskrývá trenér Střihavka

Slavia B splnila mini cíl, po podzimu vede ČFL. Plán je jasný, vrátit béčko do druhé ligy, neskrývá trenér Střihavka

Celý podzim dýchala na záda Sokolu Hostouň, ale nakonec se díky výhře v závěrečném kole první poloviny ČFL vyškrábala rezerva Slavie na vysněné první místo. Spokojený tak mohl být s premiérovým půlrokem u béčka sešívaných také trenér David Střihavka. „Jsem nadšený, jak to probíhalo a nakonec dobře dopadlo v závěru podzimu,“ hodnotí třetiligový poločas kouč Slavie B.

Na první místo jste se dostali až v samotném finiši, to vám ale radost nekazí, že?
Nechali jsme si to na závěr podzimní sezony. Nám všem se to povedlo, klukům na hřišti se to povedlo, i když se výhra nad Hostouní nerodila hladce. Jsem nesmírně pyšný na celý tým, a to včetně realizačního týmu. S podporou celého klubu jsme to zvládli.

Dá se říct, že jedete podle předsezonního plánu?
Máme za sebou půl sezony, mini cíl jsme si splnili a teď máme dostatek prostoru na to kluky zase posouvat, vylepšovat, protože jsou mladí a na jaře se vrátíme všichni ještě silnější.

Asi právě kvůli nezkušenosti mladých hráčů musíte na lavičce někdy trpět, že?
Z trenérského pohledu bych si to určitě představoval v menších nervech. Třeba proti Hostouni byly emoce vyšponované docela dost. Ale to k profesionálnímu fotbalu, a kluci už jsou profesionálové, patří. Co mě také těší, že jsme doma zvládli všechna těžká utkání. Vlastně se dařilo i venku, kromě Robsatvu. V těch utkáních jsme byli lepším týmem.

Zimní pauza je dlouhá, co na tým čeká?
Teď bude prostor kluky zdokonalovat, posouvat, vylepšovat. Čekají nás přípravná utkání. Také poletíme s devatenáctkou na turnaj do Monaka. Pak přijde pauza, Vánoce a po Novém roce to zase všechno začíná.

Mluvil jste o splněném mini cíli a také o tom, že budete v jarní části ČFL ještě silnější. Z toho mi vychází, že nic jiného než postup nemůžete na konci soutěže brát…
Cíl je jasný, chceme postoupit, to je stanovený cíl pro sezonu. Ale musím říct, že třetí liga je hodně těžká a náročná soutěž. Kluby se na nás čím dál tím víc lépe připravují, takže budeme muset i my něco vylepšovat a už máme v hlavě nějaké věci, které do naší hry chceme přinést.

Na podzim nastupoval ze zkušených hráčů Švec v defenzivě, směrem dopředu byl k dispozici, pokud to zdravotní stav dovolil, Milan Škoda či Stanislav Tecl. Zkuste přiblížit, jak funguje spolupráce s áčkem?
My jsme, dá se říct, v každodenním kontaktu s Přémou Kovářem a se Standou Teclem, kteří se o nás starají. Je to o tom, kdo půjde z A týmu hrát za béčko a naopak, kdo z rezervy půjde na trénink s A týmem. Je to běžná spolupráce, která by měla být a myslím, že to funguje skvěle. Vycházíme si navzájem vstříc.

Kdo rozhoduje, zda třeba jako v případě šlágru s Hostouní, půjde pomoci do ČFL třeba Stanislav Tecl?
Je to vždycky o dohodě. Já jsem nejradši, když přijdou hráči, co mají k týmu vztah a chtějí pomáhat. Standa do toho zapadá skvěle. I to, jak o nás mluví, že je tady s námi rád, že nám chce pomoci, to je to zásadní, to nejdůležitější. Sám jsem fotbal hrál, takže vím, jak je těžké skočit z prvního týmu do třetí ligy. Ta soutěž není jednoduchá, a ještě se to posouvá. Soupeři jsou na vysoké úrovni.

Když šel Tecl ze hřiště, nastoupil Milan Škoda. To je asi pro trenéra potom radost, že?
Standa zápas proti Hostouni rozjel a pak jsme si to vykreslili tak, že by mohl přijít Milan Škoda. On má zdravotní problémy. Nejprve jej brzdila žebra, teď má potíže se zády a je třeba, aby se dal dohromady. A zase to pak bude ten hráč, co nám bude určitě pomáhat.

V Horních Počernicích vás podporovala početná skupina fanoušků. Co byste jim po podzimu vzkázal?
Moc jim děkujeme! Když se to povede a bude se nám dařit, budeme rádi, když budou jezdit i ve větším počtu. Budeme jim chtít dál dělat radost.