Foto: Jiří IPSER
Zhodnocení podzimní části Pražská teplárenská přeboru, díl první: Přední Kopanina, Vyšehrad, Tempo a Zličín
18.12.2023

Zhodnocení podzimní části Pražská teplárenská přeboru, díl první: Přední Kopanina, Vyšehrad, Tempo a Zličín

Po skončení podzimní části jsme položili zástupcům družstev nejvyšší metropolitní soutěže tři otázky, které se týkaly první poloviny sezony a výhledu na zimu. Začínáme od špičky tabulky, níže si můžete přečíst odpovědi zástupců Přední Kopaniny, Vyšehradu, Tempa a Zličína. Otázky zněly: 1) Jaké je celkové zhodnocení podzimní části soutěže? 2) Co vás během podzimní části překvapilo, nebo naopak zklamalo? 3) Jaký je nástin plánu zimní přípravy?

FC Přední Kopanina – trenér Daniel Vott
1) Podzimní část sezony 2023/2024 musím z hlediska klubu považovat za úspěšnou. I přes velmi výsledkově špatný vstup do soutěže jsme nakonec splnili dílčí úkol, a tím bylo v ideálním případě být na prvním místě v přeboru. To se díky povedenému závěru soutěže podařilo, a tak máme klid na zimní přípravu. Na úplný závěr podzimní části jsme ještě uspěli v Teskahor poháru a postoupili do jarní části, kdy jsme na Lhotce vyřadili posledního vítěze Tempo a tím mu vrátili loňské vyřazení. Samozřejmě je nutno si přiznat, že ne vše se povedlo dokonale, naše ztráty s týmy ze spodku tabulky musí pro nás být varování pro jarní část soutěže. Samozřejmě nás i mrzí nedotažení úspěšného podzimu s B mužstvem, kdy dvě prohry v posledních dvou kolech nás sesunuly až na třetí místo v tabulce, a to je pro nás komplikace.

2) Celkově si nemyslím, že by mě něco zásadního překvapilo, nebo zklamalo. To, že soutěž bude vyrovnaná a v podstatě každý může porazit každého, což jsme bohužel také dokázali výsledkově v některých zápasech potvrdit, se tak nějak očekávalo. Domnívám se, že mužstva, která měla být v tabulce nahoře, tam jsou, a mužstva, se kterými se tak nějak počítalo, že budou mít problémy, tak je čeká boj o záchranu.

3) Zimní přípravu začínáme 8. 1. 2024 a budeme trénovat třikrát týdně. K tomu máme zajištěný velmi dobře obsazený turnaj v Brandýse nad Labem, kde budou divizní mužstva a týmy ze Středočeského přeboru. K tomu máme domluvených několik přátelských utkání.

Na závěr bych všem, co se pohybuji okolo fotbalu v Praze, popřál veselé Vánoce, příjemné prožití svátků a hodně štěstí a zdraví do Nového roku.


FC Slavoj Vyšehrad – prezident klubu a trenér Jaroslav Klíma
1) Podzim byl z naší strany velmi podobný předchozímu scénáři na jaře: v první polovině podzimní části jsme poztráceli spoustu bodů, zatímco v její druhé polovině, tedy v posledních osmi kolech, jsme byli výsledkově výrazně úspěšnější. Od začátku sezony jsme se však potýkali s množstvím absencí hlavně vinou zranění a nemocí, ale i z jiných důvodů. Vždy, když se někdo uzdravil a vrátil se, se zranili zase jiní hráči. Hráli jsme většinou výrazně oslabeni, a tak hlavně proto musíme považovat umístění na druhé příčce po podzimu určitě za úspěch. Jaro bude, už také kvůli minimálním bodovým rozdílům, hodně náročné a emotivní. Pokusíme se o co nejlepší umístění, pohybovat se pokud možno vysoko v tabulce.

2) Asi nic. S účastí v Pražská teplárenská přeboru máme totiž letité zkušenosti, protože před áčkem jej hrálo naše béčko. Je to velmi kvalitní a vyrovnaná soutěž.

3) V novém roce začneme přípravu 15. ledna a v plánu máme osm až deset přátelských utkání. Hrát budeme nejen o víkendech, ale i v týdnu.


FC Tempo Praha – trenér Petr Vanko
1) Naplnilo se očekávání, že po postupu Spojů bude tabulka nesmírně vyrovnaná. Každý může porazit každého a jsem i rád, že padá hodně branek. Z našeho pohledu přezimujeme na bronzové příčce, což určitě nebereme jako neúspěch. Je to výzva, abychom byli na jaře lepší, protože jsme si vybrali slabší období na konci podzimu. Přineslo nám to ale cenné informace, jak dále pracovat se sestavou a stylem hry.

2) Nepřekvapilo mě asi nic a stejně tak zklamání je asi taky silné slovo, abych tu něco jmenoval. Pořád mě mrzí nastavení pravidla o terénech, na kterých se může hrát. Považuji to za maximálně nespravedlivé a v minulosti Újezd Praha 4 nebo Vyšehrad mají tímto danou obrovskou výhodu.

3) Začneme trénovat na konci ledna a pak už každý víkend je v plánu jedno přípravné utkání. Všechny aktualizované informace si fanoušci mohou přečíst na našich webových stránkách, aby jim žádný přípravný zápas neunikl.


FC Zličín – trenér Zdeněk Kudela
1) Na Zličíně trénuji druhou sezonu, mohu tedy porovnat sezonu 2022/23 s podzimní částí té současné. Budu se opakovat, a nejsem jediným, kdo to tvrdí. Pražský přebor se více a více herně vyrovnává. A jestliže v předešlé sezoně bylo velké množství svou kvalitou zcela vyrovnaných střetnutí, na čele tabulky se Spoje vcelku rychle osamostatnily a o jejich postupu již v průběhu podzimní části nebylo pochyb. Ale zbytek tabulky, to bylo nahoru dolů a o sestupu se rozhodovalo až v posledním kole. Letošní podzim s pohledem na kvalitu mužstev je však ještě více vyrovnaný a vyjádření, že každý může porazit každého, je už zažité klišé. Ve všech klubech nejvyšší pražské soutěže nastupují hráči, kteří prošli mládežnickou výchovou tradičních pražských klubů a neuchytili se ve třetí nebo čtvrté soutěži. A na herním projevu týmů je to hodně znát, vyrovnanost se projevuje jak na čele tabulky, tak i na jejím konci. Neboť pořadí mužstev tam se měnilo téměř po každém kole. Na Zličíně máme radost, že většina podzimu nám vyšla herně a výsledkově podle našich představ. V posledních kolech nás však poznamenala velice častá zranění, a tím velké množství absencí našich důležitých hráčů. Ale zase to přineslo mladým hráčům možnost často naskakovat do soutěžních střetnutí.

2) Musím zmínit velké negativum, které vyrovnanost soutěže přinesla. A tou je časté neurvalé chování trenérů a realizačních týmů některých celků. A ne všichni, vesměs velice mladí rozhodčí, si s tímto problémem dovedou poradit.

3) Příprava proběhne v domácích podmínkách, kde budeme využívat naší velice dobrou umělou trávu. K prvnímu tréninku se mužstvo sejde ve čtvrtek 18. ledna a postupně odehrajeme celkem sedm přípravných utkání, kdy se postupně utkáme s TJ Březiněves, Sokol Hostouň, FK Louny, AFK Tuchlovice, FK Komárov, FK Admira B a SK Doksy.