Foto: Pavel Jiřík st.
Kanonýr Újezdu Praha 4 Birma má o motivaci pro jaro jasno: pět gólů ho dělí od mety sta branek v divizi

Kanonýr Újezdu Praha 4 Birma má o motivaci pro jaro jasno: pět gólů ho dělí od mety sta branek v divizi

Za pár dní mu bude čtyřicet, fotbal ale pořád miluje, a tak se Tomáš Birma znovu ze všech sil pere s náročnou zimní přípravou. O motivaci má zkušený útočník Újezdu Praha 4, momentálně druhého celku divizní skupiny B, postaráno. „Chtěl bych dát na jaře aspoň pět gólů, ty mi chybí, abych měl v divizi sto nastřílených branek,“ hlásí autor tří podzimních tref.

Jak moc vás bolí zimní příprava?
S týmem jsme začali 10. ledna. Je to dost o běhání, teď jsme třeba měli test, kdy po pípnutí musíte zaběhnout určitý časový úsek. Nejdřív je to na pohodu, jenže intervaly, kdy se pípnutí ozve, se zkracují. Byla to fakt docela makačka. Trenér si u všech hráčů zapisoval, jak dlouho vydrželi. Platí to, co vím dávno - že je náročný.

Takže nemáte vzhledem k věku nějaké úlevy?
No to právě naopak. Vzhledem k tomu, kolik mi je, tak jsem musel začít s přípravou sám. Chodit běhat jsem začal někdy 2. prosince. Bohužel jsem pak onemocněl, takže jsem totálně odpadl, deset dní jsem ležel, a to, co jsem naběhal, přišlo vniveč.

Určitě to pro vás nebude útěcha, ale nemoci hodně řádily, takže jste určitě nebyl sám…
To je pravda. Máma dělá v lékárně a říkala, že tam bylo pořád plno a fronty. Nemocný byl snad každý druhý. Já jsem si k běhání přidával ještě plavání, vím, že takhle mi to vyhovuje nejvíce.

Pro jaro máte ale gólový plán, žene vás to dopředu?
Podzim nebyl gólově povedený, tří branky není nic moc. I když třeba ten třetí proti Kladnu byl moc důležitý a padl po hezké akci, kdy mi to parádně posadil na hlavu Patrik Janků. Šance jsem určitě měl na to, abych se trefil víckrát. Ale hlavně, že se dařilo týmu.

A to se opravdu dařilo. Jste po podzimu na druhém místě.
Druhé místo je bomba, protože obhajovat pozice je vždycky těžší, než když je uhrajete poprvé. Jsme za to vděční, jak nám podzim vyšel. Určitě jsme si nemysleli, že budeme závodit o první místo, ale chtěli jsme po podzimu mít tak o tři body více. Mohlo to být lepší.

Nevyšlo vám třeba derby na hřišti Meteoru, kde jste prohráli a měli dva vyloučené. Byl to nejhorší zápas podzimu?
V tom utkání se podělalo všechno, co mohlo. Skončilo to 2:1 pro domácí, my měli dva vyloučené. A třeba Petr Jackl, který viděl jednu z těch červených karet, byl z toho všeho hodně špatnej. Kdybych to před ním dneska zmínil, tak by byl hotový ještě teď. Leží mu to na srdci. Ta porážka nás mrzela všechny a na jaře uděláme všechno, abychom derby s Meteorem vyhráli.

Jak jste kousal vy, že to střelecky na podzim není ono?
Špatně. Někde jsem četl, že nějaký útočník dal gól po osmi měsících. To nevím, jak mohl vydržet. Já bych snad šel z klubu pryč a klub už by mě taky nechtěl. My jsme ale mužstvo, kde může dát gól každý. Třeba Patrik Janků, ten z pozice pravého beka dává góly pořád, to je v dobrém blázen. A taky je pravda, že jsme pořád měnili sestavu. Byla tam zranění, trenér navíc na soupeře taky vždycky něco vymyslí a udělá změnu, která mu vyjde.

Z hlasu cítím, že si všechno s radostí užíváte. Je to tak?
Jsem moc rád za partu, kterou v týmu máme. Pro mě je to základ a moc příjemná změna po Rakousku. I tam je legrace, ale česká kabina je prostě specifická. Tady stojíme všichni při sobě, spolu vyhráváme, spolu jsme po prohře nasr..í. Parádní akce jsou zápisné. V Újezdu Praha 4 je parta super, i proto mě to dál baví. Měl jsem sice nějaké nabídky z přeboru a A třídy, ale rád jsem zůstal.

Vždyť také nemáte hotovo, chybí vám těch pět zásahů do stovky ne?
Přesně tak. A taky vím, jaká je moje role v týmu. Že nebudu chodit nesmyslně jeden do dvou, že je důležité prosadit se ve vápně.

Mimochodem, když jsme u těch čísel: kdo vám vstřelené branky eviduje?
Mám to napsané. Nejvíc gólů jsem dal v Horních Měcholupech, pak v Admiře a teď tu stovku chci dotáhnout tady v Újezdu Praha 4.

A pak se s klidem vrátíte do Horních Měcholup dohrát kariéru?
Fotbal tam ožívá, to je pravda. Ale když už bych měl někde končit, tak to budou Měcholupy Dolní, kde jsem s fotbalem začínal. Ale to zatím není na programu dne, teď je přede mnou jiný úkol.