Foto: Jiří IPSER
Zličín zkouší možné posily z Afriky. Trenér věří, že tým zaútočí na první trojku přeboru

Zličín zkouší možné posily z Afriky. Trenér věří, že tým zaútočí na první trojku přeboru

Ze čtvrtého místa bude na jaře prohánět špičku Pražská teplárenská přeboru Zličín. Jeho trenér Zdeněk Kudela si pochvaluje přístup svěřenců k zimní dřině, zkouší zabudovat posily ze zahraničí i talentované zličínské mládí. „Pokud se nám budou vyhýbat zranění, věřím, že máme kvalitou na první trojku,“ tvrdí funkcionář se zkušenostmi z profesionálního fotbalu.

Leden je za námi, jak jste zatím spokojený s přípravou?
Vsadili jsme na osvědčený model: 8. ledna dostali hráči individuální plány, společně jsme začali přípravu o týden později, kdy trénujeme třikrát v týdnu. Musíme se na jaro dobře připravit, jde i o prevenci zranění, kterých bylo na konci podzimu opravdu moc. Ale to je fotbal, kolik budete mít zraněných, to nejde naplánovat. Ale jde se připravit na to, abychom problémům předcházeli.

Na hřišti je to zatím v podání vašich svěřenců slušné, že?
Co se týče tréninků, tak se scházíme ve slušné počtu. Ohledně hráčů do pole jsme se nikdy nedostali pod číslo čtrnáct. Je super, když vidíte, jak mladí kluci, co dostanou šanci, chtějí pracovat. K tomu máme Mertu s Hákem - když se jim budou vyhýbat zranění, tak budou jistě dál oporami.

Zrovna u Merty je zdraví alfou a omegou, že?
Ivan má skvělé zaměstnání, dělá pro jednu americkou firmu. Je jasné, že to má kvůli práci někdy hodně složité všechno stíhat. Ale když se mu to daří a poctivě trénuje, tak se mu zranění vyhýbala. Pořád jsem slyšel, jak se ho trable držely. Ale na podzim mu jediné zranění způsobil soupeř faulem. Takže věřím, že navážeme na ty dobré věci a bude v pořádku. On dobře ví, že s přibývajícím věkem musí o to víc na všechno dbát, aby zdraví vydrželo.

Vrací se mu to i vstřelenými góly. Březiněvsi jste jich nasázeli celkem sedm, teď jste prohráli s třetiligovou štikou z Hostouně jen rozdílem branky. Co na to říkáte?
Březiněves je kvalitní soupeř z I. A třídy, těší nás, že se nám takto dařilo. A co se týče Hostouně, na tom utkání jsem nebyl. Informace pochopitelně mám, četl jsem o utkání i nějaké věci v médiích, takže vím, jak trenér soupeře zdůrazňoval, že měli asi šest dalších šancí. Za sebe říkám, že pro nás je prohra o gól slušným výsledkem, a kromě branek jsme také měli ještě nějaké šance. Takový zápas proti špičce třetí ligy je pro nás důkazem, že jdeme správnou cestou. Za ten rok a půl, co jsem u týmu, se tady udělal pořádný kus práce a posunuli jsme se.

Přesto počítám, že zase budete chtít kádr oživit o nová jména. Má Zličín nějaké posily?
Tady musím na začátku říct jednu věc, která je pro mě velkým překvapením a v profesionálním fotbale jsem se s tím nesetkal.

Povídejte.
Každý týden mám dva až tři telefony, kdy mi někdo nabízí hráče.

Počítám, že asi ze zahraničí, co se týče ostatních trenérů, tak od nich slyším, že o hráče mají spíš nouzi…
Přesně tak, jde o hráče z ciziny. Je taky pravda, že se mi ozývají i lidé, s kterými jsem spolupracoval dřív. Třeba člověk, co přivedl do českého fotbalu Kennedy Chihuriho, co hrál pak za Slavii a za Žižkov. Ten „agent“ za mnou jezdil i když jsem dělal pro Mladou Boleslav, co se změnilo, tak že už mluví docela dobře česky.

Takže zkoušíte v české zimě hráče z Afriky?
Jsou u nás na zkoušce tři kluci z Afriky. A když mluvíte o té zimě, tak oni chodí trénovat v trenýrkách… Zatím jsou u nás týden, proti Hostouni do zápasu nešli, ale příště s Louny bych je rád na hřišti vyzkoušel.

Co na nabídky říkáte?
Že Zličín hraje pátou nejvyšší soutěž, že si to ti hráči musí uvědomit. A on odpovídá, že je mu to jasné, že se ti hráči chtějí někde ukázat a je přesvědčený o tom, že se pak posunou výš. Praha je v tomhle směru pro ně obrovská adresa. Nic neošidí. Co si budeme povídat, v Africe je život jiný, a když tady vydělají nějakou korunu, tak ji posílají domů.

Jsou ve hře ještě další cizinci? A když vás někdo neznámý osloví s nabídkou, co zjišťujete jako první?
Nabízejí nám kluky z Ukrajiny. Povahově jsou v pohodě. Když nemohou na trénink, tak se třeba pětkrát omluví, váží si toho, že tady mohou být. U některých hráčů vidíte, že na Ukrajině hráli slušnou soutěž. Hráče, co teď zkoušíme, ale pro jaro neangažujeme. A co se týče vaší otázky, na prvním místě řešíme posty, kde mohou ti kluci hrát. Ten jejich zástupce často tvrdí, že mohou hrát kdekoliv a realita je pak docela jiná… Je jasné, že gró týmu máme pohromadě a potřebujeme ho jen doplnit.

V tomhle je fajn, že dokážete zapojovat mladé hráče z vlastní líhně, že?
Na Zličíně se s mládeží pracuje fakt dobře. Za rok a půl mého působení v klubu jsme se někam posunuli a mladé hráče jsme také dokázali zabudovat. V tomhle bychom rádi pokračovali. Když se nám budou vyhýbat zranění, tak bychom se do první trojky přeboru chtěli na jaře nacpat. Na Kopanině jsme sice prohráli, ale s Tempem i Vyšehradem jsme brali tři body. Nikdo nás nepřehrál, v první trojce bychom chtěli být.



Související články