Foto: Pavel Jiřík st.
Velké posily v ČAFC nečekejte, šanci dostává mládí. Bude stačit, když se uzdraví marodi, říká Machurka

Velké posily v ČAFC nečekejte, šanci dostává mládí. Bude stačit, když se uzdraví marodi, říká Machurka

Trenér Pavel Novotný už více než měsíc cepuje v zimní pauze ČAFC, aby byl tým připravený na jaro v Pražská teplárenská přeboru. Jaké novinky může momentálně osmý celek nejvyšší pražské soutěže oznámit? A jak se mu zatím daří? O tom se rozvyprávěl zkušený obránce Jiří Machurka. O cílech týmu má jasno. „Budu rád, když bude jaro stejné, jako byl podzim. A když to bude lepší, jen dobře,“ směje se.

Přípravu jste začali 5. ledna, nebylo to moc brzy?
Myslím, že v ČAFC máme tenhle model zaběhnutý. Začalo se v pátek a hned o víkendu jsme si střihli takové malé minisoustředění na Čafce.

Těm, kdo nevědí. Prozraďte, co to obnáší?
V sobotu a v neděli jsme jeli v rytmu trénink – oběd – trénink. Jinak trénujeme třikrát v týdnu a k tomu hrajeme dost přípravných zápasů. Budou tam i anglické týdny, takže budeme mít vložený zápas i ve všední den. Maká se také v posilovně.

Vy už jste překonal zdravotní trable, které se vás na podzim držely?
Podzim byl v tomhle směru opravdu hodně náročný. Chyběl jsem devět utkání. Na to nejsem zvyklý. V minulé sezoně jsem to zvládl odehrát bez zranění a teď tohle. Trápily mě ohromné bolesti paty, nemohl jsem se toho zbavit. Samozřejmě jsem chodil k lékařům, ale nelepšilo se to.

Ostatně nebyl jste jediným marodem. Pavel Novotný mladší a Patrik Berger mladší do hry nezasáhli vůbec… Jak to s nimi vypadá?
Marodka byla obrovská. Bohužel u Bergra to nevidím směrem k jaru dobře, ale Pavel Novotný mladší trénuje. Sice individuálně, ale je to lepší. Nechci to zakřiknout, ale věřím, že si na jaře za Čafku zahraje. Mít ho v sestavě a nemít, to je pořádný rozdíl.

Pokud vím, tak na zápasech jste ale vy ani Pavel Novotný mladší nescházeli.
Chodili jsme na zápasy. Pro nás s Pavlem nepřipadá v úvahu, že bychom na zápase nebyli, i když nemůžeme hrát. Zapojovali jsme se do realizačního týmu. Já jako druhý asistent.

Občas to vypadá, když hlavní trenér na zápase není, že zápas vede jeho syn. Jak to je?
Je pravda, že Pavel Novotný starší může být někdy na utkání jen poločas, nebo nemůže vůbec. Od toho má pak na lavičce svého asistenta. Co se týče Pavla mladšího, tak on je hodně impulsivní, je slyšet, hodně to prožívá, takže to vypadá, jako když je hlavní trenér on.

Takže, jak to vypadá, když se střídá a chybí hlavní trenér? Kdo rozhoduje?
Obvykle je to tak, že dáme všichni hlavy dohromady.

Jak se vašemu týmu zatím daří v přípravě?
Vyhráli jsme nad Klánovicemi, pak jsme prohráli s béčkem Admiry. Ta je ale z divize, ten zápas byl navíc docela vyrovnaný. Následovat měl duel v Náchodě, ale ten jsme museli kvůli nemocem zrušit. Nedali jsme to dohromady. S Průhonicemi jsme pak remizovali 2:2.

V létě jste přivedli řadu zkušených posil. Chystá ČAFC nabít kádr i v zimě?
Myslím, že nic podobného se nechystá. Nám by úplně stačilo, kdyby se uzdravili všichni marodi. Huňka už je po zlomenině v pořádku, Kubec taky. Co naopak vím, tak že Jakub Sváta je na testech ve Slaném. Samozřejmě by to byla pro nás ztráta, kdyby tam odešel, ale on se opravdu rozehrál a dařilo se mu. Pro mladé kluky je přebor soutěží, z které se mohou vyšvihnout výš.

Posouvají se do áčka další mladíci?
My jsme začali v zimě přípravu spolu s dorostem.

Nemyslel jste béčko?
Ne, ne. To si jede svoje. Připravujeme se společně s dorostem a musím kluky pochválit. Jsou tam někteří, co si nevedou vůbec špatně. Naskočili do toho slibně a záleží jen na nich, jak to s nimi bude. Vlastně do áčka už se prosadil dřív Huňka a daří se mu. Už rok je u nás Fridrich. V ČAFCe umí mladé hráče posouvat. I já mladým vštěpuji, jak velkou šanci mají, aby si zahráli přebor a třeba se nastartovali ještě výš.

Výš by mohl na jaře zamířit i váš tým…
Já bych byl spokojený, kdyby jaro nebylo horší než podzim. Když to bude lepší, jen dobře. Musíme si uvědomit, jak je přebor vyrovnanou soutěží. Před žádným zápasem si nemůžete říct: ano, tohle utkání vyhrajeme.

Poslední otázka bude trochu mimo fotbal. Tým ČAFC se ve futsalovém poháru nedávno utkal s pražskou Spartou. Vím, že se to ve vašem klubu docela prožívalo a porážka hodně bolela. Zaznamenal jste futsalové šílenství?
Hodně to létalo po sítích, takže si toho nešlo nevšimnout. Vím, že se někteří kluci šli i na zápas podívat, byla tam prý hodně dobrá atmosféra. Já jsem tam bohužel nebyl, program mi to nedovolil, a to hraje za Spartu můj synovec.

Komu jste na dálku držel palce?
(směje se) Synovec mi to jistě odpustí, přál jsem úspěch ČAFC.



Související články