Foto: Pavel Jiřík st.
Nováčka ze Střešovic brzdí nemoci a zranění. Změny proti podzimu? Pět nových tváří a více taktiky

Nováčka ze Střešovic brzdí nemoci a zranění. Změny proti podzimu? Pět nových tváří a více taktiky

Je na co navazovat. Podzim zvládl nováček ze Střešovic v Pražská teplárenská přeboru se ctí. Sedmé místo je povzbuzením do další práce, v klubu ale dobře vědí, že jaro bude o dost náročnější a dobré výsledky z úvodu, kdy byly Střešovice v úplné špičce, půjdou jen těžko zopakovat. „Jaro bude určitě těžší, soupeři budou připravenější,“ tuší trenér Richard Havlík.

Po podzimu ale jistě vládne ve Střešovicích dobrá nálada a do přípravy se díky tomu šlo s elánem, ne?
Myslím, že se určitě stydět nemusíme. Viděl bych tam určitě prostor pro zlepšení v hodně věcech, ale celkově je u nás s podzimem určitě spokojenost. Všichni taky víme, že na jaře už na nás soupeři budou pohlížet jinak, budeme to mít složitější.

O to důležitější tedy bude dobře se připravit. Začali jste modelovým utkáním áčka s béčkem. To vám odpadl nějaký soupeř?
Ne, ne. To byl záměr. My jsme vlastně až do utkání s béčkem Admiry jeli přípravu s širokým kádrem. Měli jsme k dispozici dvaatřicet hráčů, takže se hodně střídalo, klidně celé jedenáctky. Chtěl jsem hráče vidět v akci nejen při tréninku, ale i při utkání.

Tady vám asi výsledek nic neukázal, že?
Přesně tak. Vážně to bylo o šanci dát prostor odchovancům, hráčům, co zkoušíme. Mladí dorostenci to vzali, mělo to úspěch, o to šlo hlavně.

Hodně vašich kolegů naráží na to, že je to s přístupem mladších fotbalistů složitější. To jste šťastný trenér…
Ale já také vnímám, že je jiná doba. My, když jsme dostali šanci, brali jsme to jako poctu. Řada mladých hráčů si pořád ani neuvědomuje, jaký skok to je, když přejdou z dorostu do mužů.

Také jste během zimní přípravy vyrazili na soustředění. Proč se ale tým rozdělil na dvě party?
To bylo dané pracovním vytížením některých hráčů. A pak také vypadli kluci, co dělají daně. Ty se totiž měnily. A i když to měli přislíbené, že v termínu našeho soustředění dostanou volno, tak nakonec museli dát přednost práci. Takže to dopadlo tak, že polovina týmu odjela a polovina se připravovala doma s asistentem.

Pro přípravný duel s Vrchlabím jste ale museli povolat posily z hlavního města, proč?
To je pravda, ale kluci se vešli do jednoho auta. Zase tolik marodů jsme neměli. Ale byly tam nějaké nemoci, teploty i únavové věci. Myslím, že kluci nelitovali. Přijeli na zápas a pak dostali se zbytkem kluků, co odmakali soustředění, možnost dát si saunu a vířivku v rámci regenerace.

S Vrchlabím jste hráli 1:1, pak přišla divoká remíza 4:4 se Sedlčany. Tam se asi moc obranná hra nepilovala a spíš šlo o otevřenou partii, co?
Přesně tak, hrál se otevřený fotbal, kdy jsme zase vystřídali dvě jedenáctky. Když takhle prostřídáte, tak chvíli trvá, než si to sedne. Ale je pravda, že dostat čtyři góly, to je i na přípravu strašné. Na druhou stranu, je to příprava, takže víme, na čem pracovat.

A pak přišla první porážka s rezervou Admiry. Co jste si po výsledku 0:2 říkal?
Že jsem moc rád, když jsem viděl, že jsme drželi herně ve středu pole v určitých pasážích se soupeřem z vyšší soutěže krok. Po utkání to ale na nás padlo.

Jak to myslíte?
Teď máme hodně lidí nemocných, s teplotou, berou antibiotika. Kromě asi šesti lidí byli už snad nemocní všichni hráči. A pak se třeba stává, že do zápasu v přípravě jde někdo po prvním tréninku.

Možná byste měl větší problém, kdyby se podobná věc stala tři dny před mistrovským zápasem, ne?
Každopádně je to složité. Já už jsem měl představu, že bude pomalu krystalizovat sestava a teď jsme ve stavu, že to není možné.

Takže už máte jasno i o změnách v kádru?
Z dvaadvacetičlenného kádru se to obměnilo o pět lidí.

To je docela zásah, prozradíte víc?
Opět jsme šli cestou mladých hráčů. Na jména si ještě, prosím, počkejte.

Když jste čekal, že se už bude krystalizovat sestava, znamená to, že se upraví i tréninkový rytmus?
Přesně tak. Dosud jsme trénovali čtyřikrát v týdnu a měli zápas. Teď třikrát byly tréninky a čtvrtá fáze byla spinning, trampolíny nebo step aerobik. Teď už budou tréninky jen třikrát v týdnu a budeme ladit standardky a věci, co uvidíme v přípravných zápasech, že nám nejdou.

Ve středu vás čeká Hřebeč, pak máte Doksy a v generálce Uhelné sklady. Poslední víkend před startem jara v Pražská teplárenská přeboru ale máte volno. Co to znamená?
Poslední týden před startem jara budeme jen trénovat, hrát zápas nebudeme. Proto jsem tam vložil středeční zápas, abychom počtem o utkání nepřišli. Chci ale, aby šli kluci na první přeborový zápas hladoví, pořádně nažhavení. Je jasné, že na nás budou soupeři připravenější. A hlavně věřím, že se kluci dají zdravotně dohromady. A že na pár zápasů už budeme aspoň skoro kompletní.

Vstup do podzimu jste měli skvělý, první půlku soutěže jste zvládli velmi dobře. V čem by mělo být jaro lepší?
Chtěl bych, aby byla z naší strany větší setrvalost výkonů. Na podzim jsme měli výkyvy, výkony byly rozdílné. Takže bych chtěl, aby to bylo od nás herně kompaktnější. Na podzim tam bylo od nás hodně nováčkovské euforie. Teď bych chtěl, aby tam byla dál. A přidáme k tomu více taktiky. 



Fotografie

Související články