Foto: Pavel Jiřík st.
Zimní příprava Dukly JM? Nejnáročnější, co pamatuji. Jaro bude válka se vším všudy, říká kouč Světlík

Zimní příprava Dukly JM? Nejnáročnější, co pamatuji. Jaro bude válka se vším všudy, říká kouč Světlík

Desáté místo. Po letním průvanu kádrem, kdy Dukla JM notně omladila, to není v polovině Pražská teplárenská přeboru pro tento klub rozhodně špatná vizitka. Dalo by se čekat, že tým trenéra Josefa Světlíka ohlásí během zimy velkou porci novinek. Jenže… „Nového není nic,“ rozesměje se na začátku rozhovoru kouč.

Tak v tom případě jste asi spokojený s tím, jak podzim dopadl. To jsem nečekal.
Tak úplně spokojený tedy nejsem. Mohli jsme mít o nějaké tři až pět bodů více. Když vezmeme v úvahu, že jsme v létě udělali omlazovací čistku v kádru, tak kdybychom měli o pár bodů více, byli bychom vážně spokojení.

Řekl bych, že vám musel vadit počet obdržených branek. Dukla jich inkasovala 43, horší, a to jen o gól, byly pouze Královice.
To je samozřejmě první věc, která se mi v souvislostí s podzimní částí přeboru vybaví. Spousta branek, co jsme dostali, byla laciných. Na to se zvyká hodně špatně. Pochopitelně se na tom budeme snažit zapracovat, něco vyzkoušíme.

Už se vaše úsilí nějak projevilo, třeba v přípravných zápasech?
Ještě máme skoro tři týdny na to se rozhodnout, co s tím budeme dělat. Změny v kádru jsou zatím kosmetické. Odešel Kolařík, který usoudil, že má u nás malou minutáž, tak to zkusí jinde. A do klubu se vrátil Nguyen, jenž byl v Dukle JM do starších žáků. Pak si dal ligové kolečko Dukla – Žižkov – Příbram a teď je zpět.

Tím jsou vaše představy o posilách uspokojeny?
Představ mám spoustu. Myslím, že je ještě čas, třeba se ještě někdo může objevit.

Nějak jsme nedořešili ty inkasované branky, už je to v defenzivě lepší?
My jsme ve stavu, kdy teprve první týden najíždíme na taktično. Z pohledu kondiční stránky a silové složky to bylo letos nejnáročnější, co si v Dukle pamatuji. Pomohlo nám, že máme mladší kluky. Těm nelze upřít snahu a hladovost do práce. Mladým nevadí pohybově větší náročnost. Starší kluci pak taky pracují asi víc, než byli zvyklí. Ale na druhou stranu zase mladé kluky učí, o čem to je. Kotlík, Solař, Brabenec, to je pro mladé škola.

Slyším jméno Kotlík. To je důležitý hráč, zkušený, už je všechno v pohodě?
Ondra přijde na trénink, kdykoliv je to možné. Ale zkuste si být v pohodě, když máte tři práce a ještě roční dítě. Je to pro nás ten nejdůležitější kamínek do týmové mozaiky. A to nemluvím jen o jeho pomoci na hřišti, ale i tom, že je moc důležitý i v šatně.

Mladí ho asi hltají, co?
On mluví málo, ale věcně. Teď je spíš tak napůl trenér Brába. (Brabenec)

Jak to myslíte?
On je k mladým na hřišti hodně upřímný. Mladí to nelibě nesou, ale on to ze sebe dostane hned na tréninku. Řekne jim upřímně, jak to cítí.

A pak se přidáte se svým komentářem vy, to je pro mladé hráče velká škola, co?
Já pak těm mladým vysvětluji, jak to Brába myslel. Říkám jim, že to nemyslel ve zlém. Brába začal podnikat, vyspěl a musím říct, že je pro náš tým taky strašně důležitý. 

A co třetí do party zkušených, Solař?
Ten je taky důležitý. Je to tmelič. Slušný, hodný kluk. To třeba Brába je naturelem válečník. Oni sice všichni soupeři tvrdí, že nesnášejí jeho hru, ale myslím, že by se nenašel trenér, který by ho v týmu nechtěl.

Mimochodem, nehledáte nového gólmana? Počítám, že při těch přídělech se mu do branky asi moc nechtělo…
Musím říct, že to, že jsme dostali tolik branek, u nás není o gólmanech. Snažil jsem se brankáře střídat, rozložit rovnoměrně zátěž. Na gólmany jsem náročný. Samozřejmě si všichni pamatujeme, když jsme měli v brance Mártyho (Martina Tlustého), který dokázal vytáhnout klíčový, rozhodující zákrok. U Orlicha bych to asi už čekal, ale vidí, že je rozdíl chytat v A třídě a v přeboru. V rychlosti i chytrosti zakončení. Top týmy v přeboru trestají chyby.

Pojďme na poslední otázku, zaútočí Dukla JM na jaře na umístění v první polovině tabulky?
Já vám žádné konkrétní umístění neřeknu. Byl bych rád, kdybychom na jaře uhráli více bodů než na podzim. Taky víme, že jaro bude určitě náročnější. Podívejte se na tabulku, jak je vyrovnaná. Bude to válka se vším všudy.



Související články