Foto: Natálie Havelková
Vítězem 14. ročníku Dětského fotbalového poháru se stala ZŠ Jitřní

Vítězem 14. ročníku Dětského fotbalového poháru se stala ZŠ Jitřní

14. ročník Dětského fotbalového poháru je za námi. Do finále, které se 10. dubna odehrálo v Hale ZŠ Věry Čáslavské, se probojovaly týmy ZŠ Kuncova, ZŠ Řeporyje, ZŠ Jitřní, ZŠ Radlická, ZŠ Kbely, ZŠ Novoborská, ZŠ Hanspaulka a ZŠ Jakutská.

Ve skupinách se ukázalo, jak moc vyrovnaný finálový turnaj nás čeká - dočkali jsme se hned pěti remíz, z toho třech bezbrankových.

Ve skupině A dominoval tým ZŠ Kbely, který si připsal 7 bodů, za nimi se pak se 4 body umístila ZŠ Kuncova. Ve skupině B to tak jasné nebylo, první místo ukořistil tým ZŠ Jitřní se 7 body (se skóre 11:1) a na bodově děleném druhém a třetím místě skončil tým ZŠ Jakutská a ZŠ Radlická. Oba celky nasbíraly 4 body, a rozhodnout tak musel vzájemný zápas, ze kterého lépe vyšel tým ZŠ Jakutská, který uspěl poměrem 3:1.

Ještě před vyřazovacími boji se kluci a holky dočkali překvapení. Na finálové boje zavítal vzácný host, bývalý ligový kanonýr, majitel pěti českých mistrovských titulů se Spartou, Tomáš Jun, který po krátkém rozhovoru následně absolvoval autogramiádu.

Úvodní semifinálové klání se odehrálo mezi prvním týmem skupiny A ZŠ Kbely a druhým týmem ze skupiny B ZŠ Jakutská. Ze začátku utkání měl tým ZŠ Jakutská více ze hry, velký tlak se mu ovšem nedařilo proměnit ve výrazné ohrožení branky. Po 6. minutě se vývoj utkání změnil a Kbely se začaly dostávat do velkých šancí. Ta první ještě gólem neskončila, ovšem dvě minuty před koncem utkání se dostala ZŠ Kbely do vedení. Po nešťastné rozehrávce ZŠ Jakutské se od zad hráče Kbel odrazil míč do branky a bylo to 1:0. Další šance Kbel přišla vzápětí, kdy po výhozu brankáře utíkal hráč Kbel sám na branku a těsně před vápnem byl faulován. Následoval volný přímý kop z velmi dobré vzdálenosti, Kbely rozehrály standardní situaci způsobem, za který by se nestyděli ani na Spartě, a díky rozehrávce nakrátko zvýšily stav utkání na 2:0. Prakticky hned po rozehrávce vybojovali Kbelští opět balon a znovu se prosadili. Konečný stav utkání 3:0 a o prvním finalistovi bylo jasno.

Druhé semifinále utkání mezi ZŠ Jitřní a ZŠ Kuncova mělo rozhodnout o tom druhém. Hráči ZŠ Jitřní začali kombinačním fotbalem, využívali celou šířku hřiště a soupeři nepůjčovali balon. Vytvořili si několik šancí, ale až pokus ze 4. minuty utkání skončil v síti. Střela zapadla pod břevno a brankář ZŠ Kuncova neměl šanci, 1:0 pro ZŠ Jitřní. Minutu na to jsme se dočkali další branky, když se po skvělé kombinaci, do které byli zapojeni všichni hráči ZŠ Jitřní včetně brankáře, dostal hráč s číslem 7 před branku a nekompromisně skóroval. ZŠ Kuncovu poté podržel brankář několika skvělými zákroky, ovšem jeho spoluhráčům se nepodařilo zápas otočit, a tak do finále postoupil tým ZŠ Jitřní.

Souboj o třetí místo mezi ZŠ Jakutská a ZŠ Kuncova začal pěkně zostra. Hned v první minutě se dostala ZŠ Jakutská do vedení po nádherné střele do šibenice. Následující minuty byly velmi vyrovnané a marně jsme čekali na větší šanci. Té jsme se dočkali až v 6. minutě, neznamenala ovšem změnu skóre. Tým ZŠ Kuncova se nevzdal a minutu před koncem si hráč s číslem 19 dovolil nevídané, prošel přes tři hráče soupeře přes celé hřiště a nekompromisně skóroval. Zápas o pódium tak musely rozhodnout penalty. Po prvních třech pokusech z obou stran byl stav 2:2 a následoval rozstřel po jedné penaltě. První pokusy zlikvidovali brankáři a až v druhém kole se rozhodlo o týmu, který si do školy odveze bronzové medaile. Šťastnější byl nakonec tým ZŠ Jakutská.

Finálové klání symbolicky vykopl maskot Dětského fotbalového poháru a hned po úvodním hvizdu se děly věci. Bleskový začátek a Kbely šly v 5. vteřině do vedení. V první polovině zápasu se dostala ZŠ Jitřní do dalších dvou velkých šancí, ale ani jedno zakončení neskončilo gólem. Kbely skvěle dostupovaly hráče Jitřní a znemožňovaly jim kombinovat. Na začátku druhé půle jsme se dočkali vyrovnání, kdy se po výhozu brankáře Jitřní krásným lobem prosadil jeden z jeho spoluhráčů. Poslední velkou šanci měli Kbelští, kdy hráč s číslem 16 prošel přes skoro celé hřiště, ale jeho zakončení se odrazilo od tyče. Celkově jsme sledovali vyrovnané utkání, které nakonec rovněž musel rozhodnout penaltový rozstřel. Při prvních pokusech se zaskvěli oba gólmani. Ve druhé sérii střelec Jitřní skóroval přímo pod břevno, střelec Kbel následně minul. Po třetí sérii byl stav vyrovnaný 1:1 a šlo se do "náhle smrti". Hned první kolo rozhodlo, po gólu Jitřní musely Kbely penaltu proměnit, ovšem gólman byl proti a bravurním zákrokem rozhodl o šampionovi 24. ročníku Dětského fotbalového poháru.

Před vyhlášením výsledků čekalo kluky a holky další překvapení v podobě freestylového vystoupení Honzy Webera, který se posléze ujal moderování medailového ceremoniálu.

Celkové pořadí finále Dětského fotbalového poháru 2024:

1. ZŠ Jitřní

2. ZŠ Kbely

3. ZŠ Jakutská

4. ZŠ Kuncova

5. ZŠ Radlická

6. ZŠ Řeporyje

7. ZŠ Novoborská

8. ZŠ Hanspaulka


Fotografie

Související články