Foto: Nikol Kuncová
Parádní gesto fair play královického brankáře Drahoráda. Na ČAFC přiznal teč a domácí šli do vedení

Parádní gesto fair play královického brankáře Drahoráda. Na ČAFC přiznal teč a domácí šli do vedení

Těšil se víc než na jiné zápasy. Aby ne, vždyť v ČAFC Ivo Drahorád dlouhá léta působil. A teď se proti svému bývalému klubu postavil v brance Královic v utkání Pražská teplárenská přeboru. Hosté duel prohráli 0:3, když první gól inkasovali po kuriozní situaci, do které byl zapleten i zkušený gólman. Po nepřímém kopu přiznal, že takřka neznatelně tečoval míč mířící na branku Královic a tým ČAFC šel díky tomu do vedení. „Byla to otázka cti. Musel jsem to udělat,“ říká Drahorád.

Možná právě z důvodu toho, že v ČAFC dlouho působil, dostal od trenéra Ollého šanci v brance Královic. Sám Drahorád neskrývá, že se na zápas moc těšil, ale z konečného výsledku 0:3 radost neměl.

„První gól, co jsme dostali, byl laciný. Druhý byl z penalty a třetí jsme dostali, když jsme ještě chtěli něco s výsledkem udělat a otevřeli obranu,“ ohlíží se za duelem gólman. Je jasné, že by byl rád, kdyby na ukazateli skóre byl po závěrečném hvizdu jiný stav než 3:0 pro domácí.

Drahorád dobře ví, že Královice sice na jaře prohrály třetí zápas, ale proti podzimu působí jako vyměněné. Mají už více bodů než za první polovinu sezony, také branek už nastřílely více. Jen na ČAFC to prostě nedopadlo. „Takže, když se podíváme na tabulku, tak to může vypadat jako komplikace. Věříme, že bude jen malá,“ přesvědčuje.

Je mu jasné, že po utkání na ČAFC se bude nejvíce mluvit o situaci ze 14. minuty, kdy rozhodčí odpískal ofsajd při útočné akci ČAFC. Následný nepřímý kop poslal Drahorádův spoluhráč na gólmana, tomu míč lehce, takřka neznatelně, škrtl nohu a zamířil do královické sítě. Zapeklitá situace. Ani domácí tábor netušil, zda se gólman míče dotkl. Kdyby ne, branka by neplatila. Drahorád ale nepochyboval ani vteřinu a sudímu přiznal, že se míče dotkl. I když by se Královicím náramně hodilo držet bezbrankový stav. „Byla to pro mě otázka cti. Míč jsem tečoval, takže nebylo co řešit. Jasně, že jsme si z Čafky chtěli odvézt tři body, ale tu teč jsem prostě zapřít nemohl,“ opakuje Drahorád.

„Vypadalo to tak, že mu míč přeskočil nohu a najednou byl balon v síti. Ani rozhodčí nevěděl jistě, jak to bylo. A on mu přiznal, že míč tečoval, to je neskutečné gesto fair play,“ složil poklonu kamarádovi v brance soupeře Jiří Machurka, který je oporou ČAFC. V utkání nemohl hrát po vyloučení na Přední Kopanině, duel si ale ujít nenechal.

Drahorád své počínání považuje za jediné možné a správné. „Prostě jsem řekl pravdu, nic víc,“ zopakuje a je znát, že by to klidně udělal znovu. „Bylo to 1:0 a my jsme měli možnost k vyrovnání, ale neklaplo to,“ naznačuje, co ho mrzí. Věřil, že Královice přidají do jarní bodové sbírky další kousek. „Trenér to neskutečně zvedl. Z osmi zápasů jsem pět vyhráli,“ neskrývá gólman, že i pro něj je jarní vizitka jeho týmu příjemným překvapením.

Mužstvo si sedlo a herně i výsledkově se zvedá, byť to podle duelu s ČAFC může vypadat jinak. „Držíme spolu, parta je skvělá, je tam cítit chuť a pozitivita,“ tvrdí spokojeně Drahorád.

Oceňuje, jaký servis poskytuje týmu trenér Ollé, když soupeře rozebere do posledního detailu. „Načtenost soupeřů je neuvěřitelná. Před zápasem s ČAFC dokonce byly na papíře i fotky hráčů soupeře, aby kluci neměli jen čísla, aby si představili konkrétního soupeře. To jsem nikdy nezažil,“ hlásí.

A jaké měl ohlasy na svůj počin. Nedostal v kabině za uši? „Kluci mě podrželi. Takhle to prostě mělo být,“ tvrdí přesvědčivě Drahorád. Odmítl dokonce svádět svůj počin na to, že míč třeba odskočil na nerovném terénu. „Moje chyba, hřiště je pro všechny stejné,“ vypálí bez rozmýšlení.

Nemůže se stát, že by se Drahorád objevil jako „Borec na konec“ ve známé televizní rubrice? On se té myšlence jen zasměje. „Aspoň bychom viděli, co se může stát. Bylo by to něco pro zasmání,“ tvrdí brankář Královic.

Nutno také připomenout, že domácí tým ČAFC poprvé nevedl trenér Pavel Novotný starší. Klub s ním ukončil spolupráci a zápas vedl z pozice hlavního kouče dosavadní asistent Ivan Kovačík.



Fotografie

Související články