Foto: Nikol Kuncová
Hostivař se trápí, hrozí druhý sestup v řadě, proto trenér Hlad nabídl rezignaci. Fotbal mě zkouší, jestli ho miluju, říká

Hostivař se trápí, hrozí druhý sestup v řadě, proto trenér Hlad nabídl rezignaci. Fotbal mě zkouší, jestli ho miluju, říká

Když v zimě přebíral áčko SK Hostivař jako hlavní kouč Miroslav Hlad, věděl, že bude čelit obrovské výzvě. Klub se během podzimu nedokázal srovnat se situací po sestupu z Pražská teplárenská přeboru a podzim v jeho podání napovídal, že po řadě odchodů bude i další sezona velkým trápením. Nikdo nejspíš nečekal, že až tak velkým. Hostivař je pět kol před koncem A skupiny I. A třídy poslední se 14 body. "Po porážce se Štěrboholy jsem nabídl vedení rezignaci," říká Hlad, jehož tým v sobotu dopoledne padl 2:4.

Šňůra neúspěchů asi bere hodně energie. Přesto, po podzimu se asi dalo čekat, že může trápení pokračovat. Možná ale byly dopady sestupu citelnější, než si v klubu připouštěli, že?
Je to těžké. Bojujeme každý den, je to furt dokola. Já jsem dostal nabídku jít k áčku po pár letech u mládeže. Ta v klubu funguje dobře. Rozhodl jsem se áčko vzít, a tak nějak sklízím to, co jsem nezasel. V minulé sezoně spadlo áčko, béčko i dorost. Nastal obrovský odliv hráčů a trenér Jíra měl v létě málo času s tím něco udělat.

Vy jste měl během zimy času více, ale výchozí pozice už byla vzhledem k výsledkům z první poloviny soutěže o dost horší...
Celé se to rozpadlo. Oslovili jsme pětatřicet hráčů, ale v zimě je to s příchody složitější, tam se musí dohodnout kluby. A my jsme nechtěli dávat za hráče nesmyslné peníze. Nechci, aby to vyznělo jako výmluva, ale máme osm dlouhodobě zraněných hráčů, z toho pět by mělo na základní sestavu, jde o zkušené borce. Ti nám pak chybějí v rozhodujících bitvách. Někdy máme věkový průměr jednadvacet, dvaadvacet let. A ať si kdo chce, co chce říká, tak A třída má svoji kvalitu a tyhle ztráty jsou prostě znát. Třeba když nemáme stabilitu v obraně.

Říkal jste, že jste oslovili pětatřicet hráčů, to je pořádná porce.
Bral jsem to angažmá v lednu a oslovilo se tolik hráčů. Jenže o jednoho z nich se přetahovalo třeba osm klubů, je to složité. Takže to nakonec skončilo příchodem dvou kluků.

A teď při té jarní bídě, kdy jste zatím uhráli čtyři body, už vám došly síly, tak jste nabídl rezignaci?
Chci říct, že vůči klukům v kabině i vůči vedení mám dobrý vztah. Jen cítím, že jsem unavený. Tuším, že mě vedení klubu bude chtít podržet. Všichni víme, že situace není dobrá a spíš už jde o to, abychom sezonu nějak důstojně dohráli. Pak se zapojí nadějní dorostenci.

S tím koncem to možná nebude zase tak žhavé, cítím, že máte vizi do budoucna. Sice počítá s pádem do B třídy, ale...
Zkusit by se mohl nějakým způsobem model, který zavedl Michal Bareš v Unionu Vršovice. Vsadilo se tam na mladé hráče, tady bych to třeba viděl podobně. Kluky z hostivařské mládeže znám, myslím, že by neutekli jinam, šli by za mnou.

Počítáte s tím, že Hostivař dostane druhého padáka v řadě. Není to ještě předčasné?
Matematicky při dvou sestupujících... Víte, může se stát, že prohrajete nějaký zápas smolně, ale když jich prohrajete třeba pětadvacet z třiceti, tak to musíme vzít jako realitu, že ta kvalita prostě na tu soutěž není. Hodně nám ublížila třeba Vinoř, kde jsme dvakrát vedli o tři branky a nakonec to skončilo nerozhodně. Nikdy ale nesvaluji vinu na jednotlivce, jsem v tom s týmem. A co se týče těch odchodů, určitě někdo odejde. Ti kluci budou chtít jít za soutěží. Navíc je tam v létě ten termín pro volný odchod.

Zmínil jste, že se hodně prohrává. Ale Hostivař dokázala udělat i dobré výsledky. Kde se to najednou v týmu vzalo?
Povedly se třeba Háje. Tam si to prostě zrovna skvěle sedlo, hráli jsme na dvě šestky a z brejku se nám povedlo dát dva góly. Jindy to ale nedopadlo, dostávali jsme laciné góly a byly tam i nějaké dardy.

Počítám, že jste nebyl spokojený ani při porážce s Viktorií Štěrboholy, když jste nabídl rezignaci.
O mně se ví, že jsem pozitivní člověk, ale tady jsme si v první půli udělali ostudu. Dostali jsme za poločas dva góly, a to jsme hráli na šest defenzivních hráčů. Pravda leží vždycky na hřišti. Mrzí mě to o to víc, že jsme měli slušnou zimní přípravu, kdy jsme hráli dobře s Braníkem, s Královicemi. Taky jsem spojil tréninky áčka a béčka, jenže někdy to kluci asi trochu flákají, když se nás tam sejde šestnáct. Na druhou stranu nám třeba jdou pomoci kluci, co v pátek odehrají zápas a po dvanácti hodinách jdou aspoň na lavičku. Pro mladé je tohle všechno ohromná škola. A mě taky fotbal zkouší, jestli ho opravdu miluju.

Může se ale stát, že vás vedení v úterý odvolá...
Uvidíme, čekám, s čím výbor přijde. Mám nějaké vize, třeba budou mít oni své vlastní. Já můžu říct jediné: klub je zdravý. Má vlastní hřiště, dobrou mládež, nemá dluhy. Jen se prostě spadne do B třídy. To není žádná katastrofa, určitě se to dá znovu nastartovat.



Fotografie