Foto: Jiří IPSER
Porážky Prosex neznechutily. Na jaře by nějaký bodík mohl cinknout, věří v klubu
22.01.2019

Porážky Prosex neznechutily. Na jaře by nějaký bodík mohl cinknout, věří v klubu

Mají za sebou polovinu sezony. Ve třetí třídě sbírali jednu porážku za druhou. Ze dvanácti zápasů nemají ani bod. Nadšení a elán ovšem tým FC Prosex neopouští. „Hrajeme pro to, aby nás fotbal bavil. Ale samozřejmě věříme, že jaro bude lepší,“ říká Jakub Maule, zakladatel klubu, který v FC Prosex dělá všechno od uklízečky, pračky dresů až po šéfa.

Zkuste představit váš projekt FC Prosex?
My se hlásíme k pokračování klubu Prosex Čimice. Ten jsem zažil, ale to bylo třeba před deseti lety. Tenhle tým je úplně nový, hraje první sezonu. Nastupují za nás kluci, co hráli třeba někde v mládeži, nebo mají nulové zkušenosti s velkým fotbalem. Hrajeme hlavně proto, aby nás to bavilo.

Vstoupit do nějakého již existujícího klubu vás nelákalo?
Nápadů bylo víc, třeba z toho mohl být jen klub hanspaulky, ale jeden známý říkal, když už se do toho jde, tak ať je to velký fotbal. A tak jsme do toho šli. Fotbal mám moc rád, takže jsem se stal takovým hlavním iniciátorem. V týmu jsou kluci, co jsme spolu chodili na střední školu, nebo třeba na vysokou. Bylo docela náročné jen to, abychom dali dohromady dvacet lidí a mělo to nějaký smysl.

A to nemluvíme o tom, že jste museli překonat úvodní nástrahy spojené s registrací do soutěže, registrací hráčů, zápisem do rejstříku, zaplacením pokuty za absenci mládežnických týmů. Asi se vám ulevilo, když se vám to podařilo, že?
Chci říct, že nám určitě nikdo neházel klacky pod nohy, to všechno jsou povinnosti, které čekají na všechny, kdo do fotbalu vstoupí. Složité to bylo v tom, že mi bylo dvacet a klukům okolo taky. Nikdo neměl s podobnými věcmi zkušenosti. Kluci studovali, vydělávali na brigádách, ale dali jsme to dohromady a hrajeme. Máme za sebou první půlku sezony.

Čekal bych, že budete hrát na Střížkově, tedy na Proseku, když se jmenujete Prosex a přišlo by mi to stylové. Nakonec jste ale našli zázemí na Admiře v Kobylisích.
Já jsem obvolal snad všechny hřiště na severní části města, ale všude bylo plno. Myšlenka s areálem na Střížkově nás napadla taky, ale nakonec to nedopadlo. A my jsme byli moc rádi, že jsme se s Admirou domluvili a patří jí za to dík. Původní Prosex se taky nakonec sloučil s Admirou, takže se vlastně kruh uzavřel.

Nadšení a láska k fotbalu je znát z každého slova... Jaké fotbalové plány máte? 
Za nadšení nám ale nikdo nic nedá. Fotbal máme rádi, ale taky si dokážeme přiznat, že některé porážky byly prostě brutální. Někteří soupeři nás prostě spráskali. Bylo vidět, že nám chybějí zkušenosti. Ale byly tam i zápasy, kdy to nebylo tak špatné. Třeba proti béčku Suchdola, nebo třeba zápas proti Fakultě Jaderné fyziky. Tam jsme ještě dvacet minut před koncem vedli 3:2. Nakonec jsme ale stejně prohráli.

A ve výsledku jste po podzimu na nule s hrozivým skóre 13:114... Když jste mluvil o utkání s Raptors, prohráli jste 1:28! To asi bolelo hodně, že?
Ten výsledek někdo označil za nejhorší porážku v Česku. My jsme samozřejmě věděli, že narazíme na soupeře, kteří na tom budou lépe. Budou zkušenější a dokážou nás přehrát. Tady bych vám ale přál vidět tu chvíli, kdy jsme Raptors dali gól. To na hřišti vypadalo, že jsme vyhráli Ligu mistrů. Nechceme prohrávat a věříme, že na jaře by nějaký bodík mohl cinknout, ale hlavně chceme, aby nás to všechny bavilo. Taky chci říct, že jsme sice prohrávali, někdy to bylo demotivující, ale kluky to neznechutilo a budeme to zkoušet dál.

Budete přes zimu nějak posilovat, nebo pojedete v současném složení?
Věříme, že by jaro mohlo být lepší. Samozřejmě bychom potřebovali nabrat nějakou zkušenost a vůbec nemusí jít o nějakou bývalou hvězdu. Uvidíme, jak to dopadne. Dostávali jsme hodně gólů, prohrávali jsme. Špatná reklama je taky reklama. A my jsme se dostali do dvou deníků. I to je pro nás úspěch. A třeba si nás někdo všimne. Jedou nám facebookové stránky, takže pokud bude mít někdo zájem, je možné nás kontaktovat. Uděláme na konci ledna nebo v únoru nějaké výběrové kolo.

Jak je to u vás v týmu s tréninkem?
Chodíme si zakopat na veřejná hřiště. Víte, jak to je. Pronajmeme si plac a pak přijdou problémy, někdo bude v práci, někdo ve škole a my to nevyužijeme. Není to ideální, ale scházíme se na veřejných hřištích a tam si zatrénujeme.

Proč jste zvolil název Prosex jste mi vysvětlil tím, že chcete navázat na tradici bývalého klubu z Čimic. Vážně za tím nestojí nějaká kalkulace s chytlavým názvem?
Když se mě někdo zeptá, proč Prosex, tak na to odpovídám: A pro co jiného?

Máte nějaký fanclub, nebo třeba podporu nějakého sponzora?
K té první otázce. O fanklubu bych asi nemluvil, na naše zápasy chodí známí nebo rodinní příslušníci. Ale třeba takový zápas s béčkem Dolních Chabrů, to bylo super, když jsme tam chvíli hráli proti vítězi Ligy mistrů – Vláďovi Šmicrovi. Prohráli jsme, ale na jaře jim to třeba vrátíme.

A co ten sponzor?
My bychom určitě otevření byli. Zatím nikdo takový není, ale třeba... Každý má možnost se nám ozvat. Jednou jsme už jednali s výrobcem určitého produktu pro muže, který jim pomáhá se zlepšením výkonnosti. Ale nakonec ta firma dala přednost Opavě. Porazila nás první liga. (usmívá se)



Fotografie