Foto: Pavel Jiřík st.
Zličínu budou k devadesátinám gratulovat legendy Dukly, v Lipencích ke stovce popřejí ikony Sparty
13.06.2019

Zličínu budou k devadesátinám gratulovat legendy Dukly, v Lipencích ke stovce popřejí ikony Sparty

Kulatiny se musí oslavit. V tu chvíli je vlastně tak trochu jedno, zda sezona končí úspěchem, nebo třeba padákem do nižší soutěže. A tak se v sobotu bude slavit 90. výročí existence klubu ze Zličína, který v příští sezoně bude hrát Pražská teplárenská přebor. Gratulovat mu přijede stará garda Dukly. Dokonce 100 let pak oslaví Lipence, které ale sestoupily z I. A třídy a v nové sezoně budou hrát I. B třídu. Fanoušci se v Lipencích mohou těšit na řadu osobností i mistrovskou raritu. Zajímavostí je, že se oba slavící kluby utkají ve vzájemném utkání v sobotu v 10:30 hodin na Zličíně.

Zličínu se uplynulá sezona povedla náramně, výročí oslaví postupem do nejvyšší pražské soutěže. Ještě před výkopem utkání mužů sklidí slávu starší dorost klubu, který si rovněž v příští sezoně zahraje přebor. Pak už to před fanoušky rozbalí áčko vedené koučem Vašutem. Tím však slavnostní chvíle neskončí. Do hry půjdou klubové přípravky, starší žáci si kopnou proti Motorletu. Po ocenění klubových osobností se utkají staré gardy Zličína a Dukly.

A za tým z Julisky by měla jít do akce hodně slavná jména. Mezi pozvanými jsou Ladislav Vízek, Jan Berger, Günter Bittengel, Václav Koloušek a také třeba Jan Suchopárek. „Od čtyř hodin odpoledne se mohou děti i dospělí těšit na sportovní hry a soutěže, následně přijde i vystoupení kapely Shakers Band,“ stojí v klubové pozvánce na akci. Vstupné je 30 korun, za stovku dostanou fanoušci i tištěného průvodce s historií FC Zličín.

Po obědě, ve 13:30 hodin, začne sláva v Lipencích. Slavit se bude sto let existence tamního TJ Sokol Lipence. I zde zábavu okoření velká fotbalová jména. Exhibiční zápas proti místnímu A-týmu si zahrají hvězdy ze Sigi Teamu a po nich "Výběr Lipenců" proti družstvu žen Sparty, které získalo mistrovský titul. „Čerstvou novinkou je, že budeme mít půjčené poháry pro mistry ligy ze soutěže mužů i žen. Takže Lipence budou letos jediné místo, kde se ty poháry podaří spatřit najednou. Fanoušci se s nimi pochopitelně budou moci vyfotit,“ říká Jaroslav Kábele, místopředseda klubu.

Hlavními gratulanty budou dnes už lipenečtí občané: druhý nejlepší střelec historie ligy Horst Siegl a bývalý kapitán a trenér národního týmu Ivan Hašek starší, jehož mladší syn Ivan je hrajícím trenérem Sokola Lipence.

Ve vložené exhibici při střelbě penalt se představí i bývalý reprezentační kapitán a hráč Arsenalu, Dortmundu a Sparty Tomáš Rosický, Horst Siegl, kapitánka Sparty Adéla Odehnalová a Jakub Kohák. Na vítěze soutěže si bude možné vsadit a vyhrát večeři v restauraci Yoshihashi Sushi, kterou provozuje Ivan Hašek mladší.

Dále se fandové mohou těšit na bývalého reprezentačního gólmana Tomáše Poštulku, rekordmana v počtu ligových titulů se Spartou Jiřího Novotného, někdejší opory národního týmu Františka Straku, Jiřího Jarošíka, či třeba Tomáše Juna a legendárního Ladislava Vízka. Na oslavu zavítají i bývalí hráči Slavie Pavel Kuka, Ivo Ulich a Jaroslav Černý.

V programu se předvedou i žáci místní školy, cvičenky aerobiku i zasloužilé „holky Sokolky“, zmenšené modely letadel budou nad hlavami diváků ovládat lipenečtí modeláři. Pro nejmenší bude zdarma k dispozici skákací hrad, obří nafukovací skluzavka, fotbalové rodeo, hasičské stříkačky, střelba na branku nebo slalom s míčem.