Foto: lf
Turnaje v rámci projektu Neberte nám naši hru mají novou podobu

Turnaje v rámci projektu Neberte nám naši hru mají novou podobu

Od nové sezony nastala změna v rámci projektu turnajů Neberte nám naši hru. Nyní se jedná o sérii turnajů, kterou můžeme nazvat i neoficiální soutěží pod záštitou Pražského fotbalového svazu. Na podzim se odehraje celkem šest turnajů, celkově o účast projevilo v tomto pilotním ročníku zájem osm klubů.

„Vyslyšeli jsme volání trenérů a klubů, kteří chtěli hrát pravidelně v kategorii U7, ale neměli kontakty na jiné kluby. Jelikož u těchto malých fotbalistů působí často tátové, kteří zpravidla začínají s trénováním, chtěli jsme dát klubům možnost, aby hrály pravidelně a v rámci svazových principů a svazové filozofie,“ říká David Perl, grassroots trenér mládeže.

S kluby proběhla na konci srpna schůzka, kde se dohodla pravidla a organizace. Kluby se nemusí (ale mohou) zúčastnit všech šesti turnajů. Na některé akce, zvláště, pokud jsou kluby domácí a organizují turnaj, mohou mít přihlášené dva týmy. Zároveň se vytvořila termínová listina podzimních turnajů. Dalším faktorem je postupný návyk pro rodiče na pravidelnost soutěže - turnaj se koná přibližně jednou za dva týdny.

První turnaj na Hájích proběhl v polovině září, ale jednalo se o přátelské utkání Hájů a Zvole, jelikož pro ostatní kluby bylo složité dát narychlo dohromady potřebný počet dětí. Další turnaj proběhl o týden později ve Zbraslavi za účasti sedmi týmů. Hrálo se na třech hřištích na čtyři branky systémem 3+0.

„Svaz převzal záštitu zejména nad filozofií turnaje. Organizačně řešíme s domácím klubem, jak postavit branky, jak postavit hřiště, ale primárně nám jde o cíle a principy. Je to především herní prostředí zaměřené na individualitu bez výrazné taktiky a přizpůsobené věku dětí. Proto 3+0, proto čtyři branky. Trenéři procházejí trenérskými školeními, kde jim tyto zásady vysvětlujeme a nyní je mají možnost zažít v praxi. Důležitým momentem je pak přestávka v průběhu turnaje, kdy se jde do komunikace s rodiči. Přibližně 15 minut probíhá diskuze na jednotlivá témata, ve Zbraslavi bylo hlavním tématem fandění rodičů a nastavování prostředí zápasů,“ osvětluje Otmar Litera, který se společně s Davidem Perlem podílí na tomto turnaji.

Na turnajích padá mnoho branek, k vidění je mnoho dětské radosti a bezprostřednosti. Pokud se chcete podívat, jak takový turnaj vypadá, zde je soupis nadcházejících turnajů.

5.10. 12:30 - Zvole
13.10. 8:30 - Ďáblice
20.10. 9:00 - Aritma
9.11. 14:00 - Xaverov
17.11. 14:00 – Tempo

Další možností je zapojení se do projektu. Týmy, které by měly zájem, se mohou přihlašovat na emailu: davitperl@seznam.cz.