Foto: Pavel Jiřík ml.
Sparta zvládla poslední krok suverénně. Po čtyřech gólech Martínkové slaví titul v lize žen
20.06.2021

Sparta zvládla poslední krok suverénně. Po čtyřech gólech Martínkové slaví titul v lize žen

Až do posledního kola 1. ligy žen probíhal boj o titul. Sparta zvládla na Strahově udělat poslední krok, když porazila Slovácko 5:1 a zvedla nad hlavu mistrovský pohár. Slavii tak kvůli horšímu skóre ze vzájemných utkání nestačila ani vysoká výhra 9:1 v Plzni.

Sparta měla před posledním kolem jasný úkol: získat stejně nebo více bodů než Slavia v Plzni. Utkání proti Slovácku začalo na Strahově s půlhodinovým zpožděním, když se hostující hráčky zdržely na D1. Možná i to pomohlo lepšímu startu do utkání letenskému celku, který hned ve čtvrté minutě poslala do vedení Lucie Martínková, která dala celkem čtyři branky a stala se i nejlepší střelkyní soutěže s 37 přesnými zásahy.

Po závěrečném hvizdu se tedy mohly sparťanky radovat z mistrovského titulu, poslední utkání v kariéře odehrála domácí Adéla Odehnalová, která nastoupila i k 28 reprezentačním duelům. Se Spartou se také loučila brankářka Pižlová. Slovácko převzalo medaile za třetí příčku a již vyhlíží pondělní los Ligy mistryň, kam se poprvé podívá.

Samozřejmě kladně hodnotil sezonu trenér Sparty Martin Masaryk. „Máme titul, je to úžasné, sezona je fantastická. Já mohu pogratulovat a poděkovat všem děvčatům a všem lidem, kteří na Spartě dělají ženský fotbal. Momentálně nemám slov,“ vyjádřil se chvilku po převzetí mistrovského poháru.

Boj o titul probíhal až do posledního utkání. „Bylo to velmi složité, museli jsme vyhrát. Hráčky k tomu opravdu přistoupily fantasticky, celý týden jsme se naplno připravovali a jsme rádi, že jsme to zvládli,“ pokračoval.

O vyrovnané sezoně hovořila i kapitánka Sparty Petra Bertholdová. „Chtěly jsme dát co nejdříve gól, nedělat žádné drama a zápas mít od začátku na své straně, což se nám povedlo. Sezona to byla hodně dlouhá, náročná a dlouho si nepamatuji, že by o titulu rozhodovalo skóre ve vzájemných zápasech. Bylo to náročné a hodně vyrovnané,“ svěřila se.

Slavia zajížděla poslední kolo do Dobřan, kde ji hostila Viktoria Plzeň, a musela čekat na zaváhání soupeřek z Letné. Pražanky začaly zhurta a po pěti minutách vedly o tři branky. Skóre utkání, na kterém se třemi přesnými zásahy podílela Kožárová, se zastavilo na konečných 9:1 pro Slavii. Vršovický klub tak nastřílel v celé sezoně během dvaceti utkání 100 gólů a bere stříbrné medaile.



Fotografie