Foto: Háje JM
Věřil jsem, že náskok Tempa srovnáme. Na otočku skóre jsem nemyslel, přiznává kanonýr Hájů po senzační výhře

Věřil jsem, že náskok Tempa srovnáme. Na otočku skóre jsem nemyslel, přiznává kanonýr Hájů po senzační výhře

Fotbalové Háje se vytáhly, když v I. A třídě na domácí půdě zdolaly - do té doby lídra tabulky skupiny A - Tempo 2:1. Dvěma góly se o to postaral útočník Jan Novák a po závěrečném hvizdu měl obrovskou radost. „Jsem moc hrdý na celý tým,“ nešetřil chválou. „Po minulém kole jsme byli moc zklamaní z prohry se Spoji, tak jsem rád, že jsme to napravili,“ dodal fotbalista, který chtěl k rozhovoru dát fotografii celého týmu. Na ní stojí třetí zleva.

S Tempem jste v poločase prohrávali, kde se v týmu vzala síla k obratu?
Samozřejmě bylo nepříjemné, že jsme prohrávali, ale z týmu jsem cítil sílu. Na jaře hrajeme v novém rozestavení 3 - 4 - 3, takže ze hry moc branek nedostáváme. Ale stává se, že dostaneme gól ze standardky, což byl i tenhle případ.

Tempo mělo na jaře dvě výhry a skóre 15:0. V sezoně prohrálo jen jednou. Muselo být nepříjemné v půli prohrávat...
Nám v tomhle směru opravdu moc pomáhají trenéři. Připravují nás mentálně i fyzicky. Věřil jsem, že dokážeme vyrovnat, že by se to povedlo úplně otočit, na to jsem nemyslel. I pod vlivem toho, že jsme byli docela pod tlakem.

Vyrovnat se podařilo v 64. minutě. Neříkal jste si, že bude i bod dobrý?
Pomohlo nám trochu zaváhání jejich gólmana, ten chytal snad první zápas a já mu to dal na zadní tyč. To víte, že jsme byli hlavně rádi, že jsme srovnali. No a chvíli před koncem mi to dal Lojda krásně na desítku a mně vlastně stačilo jen nastavit nohu.

Řada týmů měla po tomhle kole jarní zápisné. Neměli jste také oslavu?
Ne, ne. Trenéři po utkání spěchali, ala hráčská partička zašla na pivo. Zápisné bude později. Je před námi ale ještě dost úkolů. Třeba musíme vrátit podzimní porážku Uhříněvsi. Těm máme co vracet.

Tam jste musel do brány...
Přesně tak a doufám, že to bylo naposledy, co mě tam trenér poslal. Prý jako nejvyššího. A já dostal gól z půlky a byl za blbce... Tehdy to bylo tak, že naše brankářská jednička měla trest za červenou a druhý gólman šel chytat za béčko. Já jsem jim říkal, že neumím padat... No tak teď to chceme doma napravit, ale do branky už nepůjdu. (směje se)

Měli jste na Tempo chuť i kvůli tomu, že se netají plánem postoupit do přeboru?
Tam bylo víc věcí. I tohle hrálo roli. Na podzim jsme u nich prohráli 0:4, ale trenéři říkali, že výkon nebyl špatný. Jenže ten výsledek... Já mám k Tempu velký respekt, jak to tam dělají. Mají i výbornou mládež a vím, že patří do přeboru. Ještě za trenéra Rodingera jsem tam byl na přípravě, ale už jsem si řekl, že Háje nikdy neopustím.

O kolo dříve jste prohráli na Spojích. Ty rozhodly zápas v nastavení. Neměl jste obavu, že po gólu na 2:1 Tempo ještě udeří?
Od vyrovnání nebylo vážně daleko. Po výkopu jsme udělali faul a oni poslali dlouhý balon na zadní tyč. Myslím, že jejich kapitán dal gól, ale paní rozhodčí měla zdvižený praporek. Naše lavička říkala, že to byl praporek zvednutý hned. Myslím, že sudí pískali dobře.

To ve vás muselo hrnout. Zvláště, když jste prohráli na Spojích, což vás evidentně mrzí i s odstupem.
Po Spojích jsme byli fakt hodně zklamaní. Já jsem u druhého gólu neuhlídal právě Košúta, ten nám dal dvě branky. U té situaci mí říkal, že tam nepoběží a pak to takhle dopadlo. Navíc jsem trefil spojnici... V prvním utkání na podzim jsem přitom Košúta uhlídal. Škoda, že to u nich neskončilo nerozhodně.

Máte zkušenosti s oběma vedoucími celky. Který z nich si uhraje první místo?
Myslím, že do přeboru postoupí zaslouženě oba. Když vezmu ty týmy kvalitou, tak výš řadím Tempo. Určitě nechci urazit Spoje, ty mají peníze, je tam individuální kvalita, mají hráče, co prošli vyššími soutěžemi. Ale musím uznat, že Tempo nám dalo zabrat víc, i když jsme ho porazili.

Na podzim jste porazili Spoje, teď na jaře Tempo. Neměly by hrát o postup nakonec i Háje?
Je pravda, že jsme oba vedoucí celky porazili jako jediní. Myslím, že pro tuhle sezonu jsme na to nebyli ještě mentálně nastavení. Začali jsme sezonu třemi výhrami, ale pak přišel anglický týden a my jsme ve středu prohráli. To nám nějak nesedí. A také se nám nedaří venku. Doma jsme se vrátili na trávu a daří se nám. Máme takový cíl doma do konce sezony neprohrát. Je fakt vidět skvělá práce trenérů, výborně nás připracují, vrátil se odchovanec Pepa Hančl, máme neskutečnou partu. Užíváme si nejen každý zápas, ale i trénink. Je to super.

Dřív to tak super nebylo?
V kabině byl sem tam nějaký rušivý element, co třeba skoro nechodil na tréninky. Teď už nic takového v kabině není. Jsem hrdý na náš tým, jak si vedeme. Navíc trénujeme spolu s dorostem, na tréninku je nás kolem třiceti, což je paráda.

Tak to se asi Háje nemusejí bát o budoucnost. Při tréninku s áčkem se mladí jistě vyhecují. Vidíte, že fotbalově rostou?
To vám musí říct oni, jak je to s tou motivací. Ale jsem rád, že se jim daří. Hrají v divizi a teď vyhráli nad Libercem, takže jim taky moc gratuluji.