Foto: Jiří IPSER
Pohár s Motorletem? Do Evropy nechceme, ale tohle je zápas za odměnu, říká Ircing z Újezdu Praha 4

Pohár s Motorletem? Do Evropy nechceme, ale tohle je zápas za odměnu, říká Ircing z Újezdu Praha 4

Pražské derby mezi třetiligovým Motorletem a divizním Újezdem Praha 4 v prvním kole MOL Cupu bude mít ve středu o jeden náboj navíc. V barvách Újezdu se totiž vrátí do Jinonic dva fotbalisté, kteří v dresech Motorletu ještě v minulé sezoně váleli. Kromě Filipa Simaichla se těší na pohárový šlágr i záložník Daniel Ircing, odchovanec Prostějova.

V minulé sezoně se vám poměrně dařilo v rezervě Motorletu, čekal jsem, že se posunete do áčka a budete hrát ČFL. Jak to, že vše dopadlo jinak?
Šel jsem do Motorletu s tím, že budu bojovat o místo v třetiligovém kádru. Ale taky jsem upřímně cítil, že to ještě není optimální, váhal jsem, jestli jsem na třetí ligu už připravený. Tak jsem bral, když jsem dostal možnost nastupovat za béčko.

Z hlasu slyším nadšení, sedlo vám to v týmu trenéra Rajnocha?
Byla tam skvělá parta, všichni jsme si sedli. A navíc trenér Honza Rajnoch byl jedním z lidí, kvůli kterým jsem i do Motorletu šel. Věděl jsem, jaké zkušenosti má. A taky jsem slyšel chválu na to, jak se pod ním trénuje a hraje. Všechno se potvrdilo.

O to víc bych čekal, že zůstanete v Motorletu...
Já jsem se hned na začátku přípravy zranil a nevypadalo to dobře. Když jsem se vracel do přípravy, zavolal mi trenér Jeřábek z Újezdu Praha 4. Byla šance dostat se o soutěž výš, takže když se dohodly kluby, rád jsem to šel zkusit. Doporučil mi to i Honza Rajnoch.

Vypadá to, že vám to v týmu divizního nováčka sedlo, co?
To je pravda. Parta je skvělá, hraje se týmově. Bojujeme jeden za druhého. Potvrdilo se to i teď v utkání s Březovou (Újezd vyhrál 4:3). Tam se nám první poločas nepovedl, soupeř byl rychlejší, bojovnější, všude byli jeho hráči dřív... Po přestávce se ale ukázalo, jaký má tenhle tým charakter a povedlo se nám utkání otočit a vyhrát. Všichni víme, že jako ve druhé půli by to mělo vypadat celý zápas.

Když přišla nabídka z Újezdu Praha 4, asi jste klub znal. Hráli jste proti němu v přeboru. Váhal jste dlouho, zda kývnete?
Újezd jsem znal ze vzájemných zápasů, vím, že u soupeřů nebyl moc populární. Všichni pořád říkali, jakým stylem Újezd hraje, a že těží z domácí umělky. Ale výsledky tým měl, něco dokázal, to bez debaty. Je tam velká kvalita. Výsledky měl navíc dobré i venku, to mluví za všechno.

Chápu to správně, že pro vás nebylo hřiště s umělým povrchem překážkou?
Samozřejmě je to něco jiného, pro někoho může být problémem ta velikost. Ale Újezd potvrdil, že se tam dá hrát dobrý fotbal. Vždyť doma prohrál naposledy snad v roce 2019, takže věřím, že z domácího prostředí uděláme nedobytnou tvrz i v divizi.

Teď se ale v rámci MOL Cupu vrátíte na Motorlet. Těšíte se?
Snad není součástí mého odchodu podmínka, že proti němu nebudu hrát... (směje se) Na utkání se těším moc, ještě pikantnější to bude pro Filipa Simaichla, ten byl v Motorletu léta.

Vypíše pro spoluhráče něco za výhru nad Motorletem?
Nikdo z nás netušil, že k téhle situaci může dojít. Ještě jsme si dělali legraci, že by to v poháru mohlo vyjít... To bylo ale ještě před utkáním s týmem Plzeň Petřín. A teď je to tady, asi nějakou odměnu s Filipem vymyslíme.

Budete se chtít ukázat trenéru Poustkovi?
Budu se chtít předvést, to je jasné. Kdyby se mi povedlo dát třeba gól, to by byl sen. Tenhle zápas je za odměnu. Pohár je zajímavá soutěž, ale my nemáme ambice dostat se do Evropy (směje se). Takže si to půjdeme užít.

Pro týmy z nižších soutěží je občas pohár i tak trochu komplikací kvůli tomu, že se hraje v rytmu anglických týdnů...
Určitě se nedají hrát zápasy na půl plynu, dáme do toho všechno. Ale taky víme, že nálož zápasů zvyšuje riziko zranění. Újezd už má na marodce pár hráčů ze základní sestavy, takže by se nehodilo, aby se zranil někdo další.

Ač jste sezonu rozjeli parádně a vyhráli všechny tři dosavadní mistrovské zápasy, tak Újezd Praha 4 má asi jako hlavní úkol udržet divizi, že?
Přesně tak, stoprocentně je cílem záchrana. Zatím jsme v divizi dvakrát vyhráli, ale musíme dál makat a jít pěkně zápas od zápasu. Teď nás čeká v soutěži Kladno, to bude snad jeden z nejtěžších soupeřů, kteří v naší divizní skupině jsou.

Vypadá to, že už jste si v Újezdu zvykl a stáváte se jednou z opor. Je to hodně jiné než v Motorletu?
Jiné je to v tom, že v Motorletu jsem hrál za béčko. Tady jsem v prvním týmu, to je vždycky reprezentace klubu, je tu větší důraz ve všech směrech. Když se prohraje zápas v béčku, je to nepříjemné, ale neřeší se to třeba tolik, jako když prohraje áčko. Co se týče samotné hry, nastupuji ve středu zálohy, to je odmala můj post, jsem na to zvyklý. Hraju vedle Bédy Vrabce, on to odbojuje a já jsem ten běhavější. Myslím, že nám to vyhovuje. Parta je tu skvělá a jsem rád, že se nám daří.



Související články