Foto: Nikol Kuncová
Braník se po senzaci na Kopanině trápí. Potřebujeme dát hnusný gól a vyhrát, pak to zlomíme, věří kapitán Vybíral

Braník se po senzaci na Kopanině trápí. Potřebujeme dát hnusný gól a vyhrát, pak to zlomíme, věří kapitán Vybíral

Na tabulku Pražská teplárenská přeboru se mu nedívá snadno. Kapitán ABC Braník Marek Vybíral, stejně jako všichni další v klubu, věřil, že bude sezona vypadat jinak. Jenže po jedenácti odehraných kolech se Braník krčí se sedmi body u dna tabulky. Nic na tom nezměnila ani domácí remíza s Uhříněvsí 1:1. „Věděli jsme, o co hrajeme. Ale zase se nepovedlo vyhrát,“ mrzí zkušeného obránce.

Proti Uhříněvsi jste vedli, proč to nedopadlo?
Nevím. Celý týden jsme se na ten zápas připravovali, ale v první půli to nebylo ono. Byl tam z naší strany strach z toho, že uděláme chybu. Takové situace nás srážejí. A ve výsledku jsme doma v téhle sezoně ještě nevyhráli. Fakt jsme se poctivě snažili až do konce, ale zase nás jedna chyba srazila.

Věřil jste, že to i za nerozhodného stavu nakonec zlomíte?
Samozřejmě, bojovali jsme až do konce, věřili jsme. I já jsem měl jednu standardku na hlavě, ale nepodařilo se mi to uklidit do brány. Věřím, že to by nás nakoplo. Byly zápasy, kdy jsme hráli dobře, třeba proti béčkům Motorletu a Žižkova, ale výsledkově to nedopadlo. Dostali jsme třeba gól v 87. minutě.

Nepsané pravidlo mluví o tom, že vyhrávat se musí doma. To se vám v téhle sezoně ještě nepovedlo. Štve vás to?
Je pravda, že doma jsme vždycky vyhrávali, nebo jsme aspoň neztráceli body, a teď je pro nás domácím maximem remíza. Hřiště je výborné, zázemí výborné. A co je ještě horší, tak se nám nedaří ani venku.

Ale vyhráli jste na Přední Kopanině, lepší start do sezony jste si nemohli přát...
Rozjezd to byl fakt pěkný, jen ta naše jízda poměrně brzy skončila. Věděli jsme, že to na Přední Kopanině bude těžké, a taky bylo. Domácí měli mraky šancí, ale oni by nám asi tehdy gól nedali, i kdyby se hrálo do dalšího dne.

V minulé sezoně se toho po Praze napovídalo hodně o nesouladu trenéra se zkušenějšími hráči, teď je atmosféra lepší?
Nového trenéra to baví, je nadšený, snaží se nám dodat maximum informací o soupeři, tréninky mají náboj, všichni makají i nás to baví. Jen to nedokážeme přetavit ve výsledky, což nás všechny mrzí. Ono z toho, co jsem říkal, tak to může vypadat, že je všechno v pohodě, ale všichni víme, že není. Ani nemůže být, když jsou výsledky takové, jaké jsou. Leží to na nás. Nevím, asi to chce i trochu štěstí. Klidně ať dáme nějaký ošklivý gól, ať tam jsou tři náhodné odrazy, ale spadne to soupeři do branky.

Trenér má v areálu i svoji hospodu, už jste si to šli do jeho restaurace vyříkat?
Občas po zápase tam zajdeme na jídlo. Všichni víme, jak se trenér snaží a my mu těmi výsledky házíme klacky pod nohy. Braník se rozhodl jít nějakou cestou, chce, aby dostávali šanci mladí hráče, v klubu je taková vize směrem do budoucna.

Sázka na mladé je trend, ale možná by se více zkušenosti hodilo. Co vy na to?
Podívejte se na to, kdo odešel. Pryč je Sklenář, Palko, Novotný. Přitom Sklenář s Palkem dali třicet gólů, já sám jich přidal deset, z toho byly čtyři penalty, které byly na tyhle kluky. Dělali mi prostor, odvedli spoustu práce. Když v týmu nejsou, je to znát. Ale pozor, mladí kluci, co máme v týmu, určitě nejsou špatní. Jen vedle těch hráčů, co odešli, prostě sbírali zkušenosti. Mohli přijít do hry třeba za stavu 2:0 na posledních dvacet minut. Přebor je hodně dobrá soutěž.

Je pravda, že třeba Pavel Novotný byl hodně vidět. Po příchodu do ČAFC se ho drží zranění.
Byl to důležitý hráč. V kabině uměl situaci odlehčit nějakou srandou, dokázal to zbláznit i na hřišti. Klidně svedl dva tři tvrdé souboje a ostatní se chytli a přidali. Byli jsme tam dřív čtyři zkušení. Platil, Sklenář, Palko a já, teď jsme na to s Tomášem Platilem dva, hrajeme oba zezadu. Je to s tím dirigováním složitější.

Máte sedm bodů, to je start, který asi nemůže znamenat nic jiného, než zklamání...
To je pravda, ale po bodu za remízy to přibývá v tabulce pomalu. Kdyby se povedlo vyhrát, hned by to vypadalo jinak. Pohled na tabulku není příjemný, ale panika taky není na místě. Člověk to má v hlavě, že se nedaří, a dělá maximum, aby se to povedlo změnit.

Jenže teď vás čeká Tempo, to na první pohled není úplně soupeř, jak se říká na chycení. Podobný výsledek jako na Přední Kopanině by se hodil, co?
S Tempem je to pro nás derby. U nich je to vždycky těžké. Víme o jejich kvalitě, stejně jako o tom, že dávají rozhodující góly klidně v nastavení. Tak musíme udělat všechno, aby se jim to proti nám nepovedlo. Naposledy jsme u nich remizovali, tak na to zkusíme navázat.

Může být výhodou, že hraje první s posledním, kdy bude Tempo ohromným favoritem a nic jiného, než výhra se od něj čekat nebude?
My tam pojedeme v roli týmu, který nemá co ztratit. Bude to o nás, musíme poctivě bránit. Hrát by se mělo na umělce, budeme bojovat a snažit se, aby ta naše série skončila. Oni by tu povinnost vyhrát mohli mít v hlavách.

Ve zbytku podzimu vás čekají Podolí, Kolovraty a ČAFC. Na kolik bodů si troufáte?
Něco by se uhrát hodilo. O to víc, že Kolovraty snad požádaly o změnu pořadatelství, takže budeme hrát třikrát doma. Takže kdyby se nám povedlo udělat sedm bodů, i šest by se hodilo. Tabulka je dole našlapaná. Letos tam není tým jako Spoje, ale už v minulé sezoně se stalo, že jsme byli třeba pátí, prohráli jsme zápas a byli třinácti. V dalším kole jsme vyhráli a už jsme zase byli v horní půlce tabulky.

Vyrovnanost je v posledních letech jedním ze znaků Pražská teplárenská přeboru. Máte pravdu, že bodové rozdíly nejsou velké, ale stejně měl podzim vypadat jinak, co?
Stoprocentně jinak. Je tam nějakých šest až osm bodů, co jsme nemuseli ztratit. Třeba s Duklou JM jsme neměli prohrát. Výkonem to třeba nebylo tak dobré, ale z pohledu skóre nám to nahrávalo. Musíme to prostě zlomit. Klidně ať dáme hnusný gól a vyhrajeme. To by nás nakoplo.



Související články