Foto: Jiří IPSER
Zbytečné góly mě štvou, nerad branky dostávám i na tréninku, hlásí opora ČAFC Štěpánek. Na podzim udržel čtyři nuly

Zbytečné góly mě štvou, nerad branky dostávám i na tréninku, hlásí opora ČAFC Štěpánek. Na podzim udržel čtyři nuly

Čtyři vychytaná čistá konta pasovala mezi gólmany po podzimu Pražská teplárenská přeboru na první místo Marka Štěpánka z ČAFC. „Důležité bylo, že jsme na konci podzimu udělali šest bodů. Že budu v žebříčku brankářů první, o tom jsem neměl ani tušení,“ přiznal brankář osmého týmu tabulky.

Na podzim jste čtyřikrát neinkasoval, co na první polovinu soutěže ze svého pohledu říkáte?
Čtyři nuly jsou dobré, ale vždycky víte, že to mohlo být lepší. I já vím, že jsem měl svoje výkyvy. Důležitější je, že jsme udělali body. Když se podaří získat tři a bez inkasované branky, tak pak jsou nuly super.

Na prvním místě jste díky finiši, udržel jste nulu proti Dolním Chabrům a Braníku. Zaměřili jste se v těch utkáních na obranu?
Byly to důležité zápasy, určitě jde říct, že jsme byli zodpovědnější. Poslední zápas jsme hráli doma na umělce, nám se tam hraje dobře, vždycky tam dáme nějaký gól. A utkání v Braníku bylo hodně těžké, hra soupeře neodpovídala tomu, kde je v tabulce. Čekám, že Braník půjde na jaře nahoru. Tam byla ta nula těžká.

Počítáte si nuly a platíte za ně do klubové kasy, co pro vás znamenají?
Když udržíte nulu, zvedne se vám sebevědomí. Člověk si hned více věří při vybíhání, při hře nohou. A co se týče placení, tak jsem platil za první nulu, to už je dávno.

Dvaadvacet obdržených gólů je jedna z nejlepších defenziv, pochválíte spoluhráče?
Určitě ano. Chválím je vždycky, co to jde. Podzim nebyl ideální v tom, že jsme měli hodně zraněných a obrana se měnila. Prakticky ani v jednom utkání jsme snad nehráli ve stejné sestavě. Jinak těch 22 inkasovaných gólů taky není žádný šlágr, jen to ukazuje na to, jak je přebor vyrovnaný. Každý může porazit každého a dát mu gól.

Když jste mluvil o absencích, jak moc scházel lídr týmu Machurka?
Chyběl obrovsky. Je to lídr na hřišti i v kabině. On i když je zraněný, tak je třikrát v týdnu na tréninku. Snaží se mladým hráčům radit a oni ho poslouchají. A pak vedle něj v zápasech herně rostou.

Kolik nul bude stačit na vítězství v soutěži mezi gólmany?
Podle mě tak deset a pro mě je to ohromná výzva. Já góly nerad dostávám i na tréninku. Někdy jsem schopný za zbytečné góly i „vraždit“. (směje se)

Chyběl Pavel Novotný mladší, dále Berger mladší, s nimi v ofenzivě by byl tým asi ještě silnější, co?
To, že Pavla nepustilo na hřiště zranění, mě mrzí. Jeho góly nám chyběly, taky jsme nedávali některé tutové šance. Doufejme, že se dá zdravotně dohromady a na jaře nám pomůže. Jinak je to stejné jako v případě Jirky Machurky. Pavel taky chodí na tréninky, i když je zraněný. A třeba pro utkání s Braníkem, kde hrál naposledy, vymyslel pro tým motivaci za výhru.

Dostali jste občerstvení?
Bylo tam finanční ohodnocení.

Takže jste za nulu dostal odměnu?
To se týkalo střelců. (směje se)

Pravdou je, že je Pavel Novotný mladší při zápasech slyšet, vše prožívá s týmem, co?
Slyšet tedy je, to je pravda. Je vidět, že tam jsou geny po tátovi. Oba dva při zápase nemůžete přehlédnout. Je dobře, když máte Pavla na své straně.

Máte s Pavlem Novotným jako soupeřem svoji zkušenost, že?
Přesně tak, když hrál za Braník, tak mi dal gól.

ČAFC přezimuje na osmém místě, jak vše zhodnotíte z pohledu týmu?
Na začátku sezony jsme si říkali, že by bylo dobré udělat na podzim dvacet, jednadvacet bodů. (ČAFC má 23 bodů) Věřím tomu, že když se uzdraví všichni marodi, tak můžeme myslet na umístění v první pětce.

Podzim zakončíte hokejem, tam také půjdete do branky?
Do branky určitě nepůjdu, tam to přepustím Honzovi Knapovi. Tomu to už v minulosti šlo dobře, sežene si výstroj. Já půjdu do útoku. Zahrajeme si proti béčku, pak si všichni popřejeme hezké svátky a dáme si nějaké to pivo.



Fotografie