Foto: Pavel Jiřík st.
Motorlet dělá v zimě jen kosmetické změny. Přišel mladý gólman ze Slavie, kouč řeší zajímavé jméno

Motorlet dělá v zimě jen kosmetické změny. Přišel mladý gólman ze Slavie, kouč řeší zajímavé jméno

Úkol pro jaro zní jasně: polepšit se. Motorlet přezimuje na 13. příčce A skupiny ČFL, když má na kontě jen patnáct bodů. Od posledního Králova Dvora dělí svěřence trenéra Martina Poustky čtyři body. „Musíme být na jaře lepší, to si beru za své jako úkol a závazek,“ říká odhodlaně Poustka. V přípravě má zatím pro svůj tým jen slova chvály.

Na podzim vás trápila velká marodka. Sliboval jste jedno zajímavé jméno. Už je podepsáno?
Platí, co jsem říkal. Ve hře je hodně zajímavá posila. Ale zatím se nedá říct víc. Je to ve fázi testování, jak na tom obě strany jsou a zda si vyhovíme. Takže ještě prosím o trpělivost.

Už můžete nějaké změny v kádru potvrdit?
Máme zatím jeden odchod. Mirek Dvořák odešel do České Lípy. A taky máme jeden příchod. Ze Slavie k nám přišel Adam Dvořák.

Má se současná jednička Matěj Mihálek bát o místo?
Trápí ho zranění, ještě nedal ani jeden trénink bez úlev. Provází ho to u nás prakticky od prvního utkání, kdy si vyhodil rameno. Situace je podobná jako v loňském roce. Hodně nám tehdy pomohl Franta Kotek.

Ve Slavii jste v minulosti působil, je to vaše práce, že přišel právě talentovaný gólman z Edenu?
Určitě pořád platí, že mám ve Slavii známé a kamarády. Tady ale musím přiznat, že první impuls přišel ze Slavie, udělala první krok.

Co nějaké další posily?
Pracujeme s omezeným rozpočtem, takže pro nás je hlavní, abychom udrželi stávající kádr.

Po podzimu jste ale mluvil o tom, že měl Motorlet problém v útočné fázi. Tam je sice k dispozici Dan Žížala, ale když je zraněný, musíte hledat řešení, koho dát na hrot sestavy.
Zimní přestupové okno je krátké, takže je to s příchody složitější. Nám se v tomhle směru nezadařilo. Ale ještě je dost času, abychom případně mohli reagovat.

Drží alespoň Danu Žížalovi zdraví?
Naštěstí ano. Dan si navíc vede dobře a v koncovce se mu daří. Věřím, že mu forma vydrží a budeme mít lepší jaro. Věřím, že mu tohle období pomůže. A bude vědět, že i když to třeba v nějaké chvíli nejde, tak to nesmí nosit v hlavě. Všichni víme, že s pozicí útočníka má Motorlet dlouhodobě problém. Z vlastní líhně se nám nepovedlo nikoho posunout. Vlastně jeden takový hráč tu byl. Oliver Bitto, jenže ten šel nakonec studovat do zahraničí.

Dan Žížala je tedy zdráv a ve formě, co další marodi v týmu?
Bohužel se přípravou dál prolínají zdravotní komplikace, které nás trápily v první polovině sezony. Takže Bernardo, Filip i Konopásek zatím nejsou stoprocentně připravení, aby zvládali zápasovou zátěž bez úlev. Jinak řešíme běžné věci, jako jsou chřipky, kdy hráči vypadnou třeba na týden.

Když jsme zmínili omezený rozpočet na posily, trenér Zličína říkal, že mu třikrát v týdnu někdo volá a nabízí hráče z Afriky či Ukrajiny. Vy jste ve třetí lize, nabízejí vám hráče také?
Tohle se děje snad každý den. Možná mi volá stejný člověk jako do jiných klubů. Chodí i maily a ti lidé tam nechávají i další adresy, takže vidíme, že stejnou nabídku dělá i dalším klubům. Možná po celé republice… Bereme to s nadhledem. Pozorně tu nabídku prostudujeme, ale touhle cestou na Motorletu nejdeme. Taky těm hráčům nenabízíme ubytování ani stravu. Případná spolupráce musí dávat smysl oběma stranám.

Tak zbývá ještě šance opravdu si posilu vychovat.
Musím říct, že v rámci akademie máme progresivní období. To je nejlepší a nejlevnější cesta jak posílit. Plus může někdo poskočit z rezervy. Samozřejmě je cesta, že třeba jde někdo studovat do Prahy z Moravy či Slovenska a může se nám ozvat.

Ze Slovenska by mohl někoho třeba přilákat záložník Stoch. Jak je na tom, pokračuje v Motorletu?
Trénuje, ale řeší i nějaké soukromé věci.

Nedávno dostalo pár hráčů od etické komise FAČR tresty za pokus o ovlivnění utkání. V této souvislosti byl zmíněn i Žížala, který nabídku odmítl a vše nahlásil. To je pro Motorlet jistě pozitivní reklama, že?
Netýkalo se to jen Dana, byl tam oslovený i Dan Walter. Musím říct, že jsme rádi, že se tak kluci zachovali. Přišli za mnou a pak jsme předali informace dál. Jsem rád, že kluci nepodlehli těm svodům. Ukázali, že mají rozum a rodiče je dobře vychovali. Vážíme si jejich chování, ukazuje to, že mají dobrý charakter.

Mimochodem, jak si zatím vede váš tým v přípravě?
Nejprve jsme na těžkém terénu porazili Živanice 1:0, pak jsme vyhráli 3:2 nad béčkem Jablonce, následně jsme ve slepené sestavě podlehli Mostu 0:2. Výsledky ale zatím nejsou důležité. Já jsem hlavně rád, že kluci dobře pracují v tréninku. Máme ještě tři týdny přípravy před sebou a věřím, že budeme na jaro dobře připravení.