Foto: Pavel Jiřík st.
Rezerva Motorletu se dává dohromady po zemětřesení v kádru. Trenér se snaží myslet pozitivně, ale mění plány

Rezerva Motorletu se dává dohromady po zemětřesení v kádru. Trenér se snaží myslet pozitivně, ale mění plány

Když trenér Václav Socher hodnotil vystoupení Motorletu B v podzimní části Pražská teplárenská přeboru, nešetřil superlativy a zářil spokojeností. To ovšem ještě netušil, jak s týmem zamává zimní pauza. Skvěle fungující tým narušily odchody. „Ze základní sestavy mi zůstal jen Blažek, k přípravným zápasům jsme měli k dispozici třeba jen jedenáct hráčů,“ přiznal trenér rezervy z Jinonic.

To je tedy pěkný začátek. Čekal jsem, že si budeme povídat na téma, v čem může být jaro v podání vašich svěřenců ještě lepší...
Také jsem si myslel, že se po podzimu budeme snažit na všem dál pracovat a to, co fungovalo, ještě vylepšit. Ale my jedeme v zimě skoro od znova. Zůstalo mi jen torzo týmu, spousta kluků šla do přípravy áčka. Myslel jsem, že se s týmem na jaře popereme o postup. Cítil jsem, že to byla pro kluky ohromná motivace, ale všechno je jinak.

Jak to tedy v zimě u rezervy vypadá?
Když to shrnu, bylo tam devět ztrát. Někteří kluci jsou definitivně v áčku, jako třeba Scharf. Vlastně jsme přišli o celou obranu. Byly zápasy, kdy jsme hráli vzadu na čtyři a dopadlo to tak, že tam nastoupili dva útočníci, jeden ofenzivní záložník a jeden defenzivní záložník.

Když si trenér Poustka vzal tolik hráčů do přípravy třetiligového áčka, tak je to pro vás ale také odměna, ne?
Kamarádi mi přesně tohle říkali, že je to vlastně pro nás všechny pochvala. Přesně od toho béčko v klubu je, aby kluky posouvalo výš a fotbalově rostli. Je to pravda. Ale z pohledu rezervy je to trochu depresivní. Já jsem si myslel, že se třeba posunou tři hráči. Tohle je nečekaně moc.

Měl jste tušení, že něco podobného může přijít?
Jak jsem říkal, s nějakými posuny jsem počítal. Na začátku přípravy toho ale nakonec bylo víc. Byla tam i zranění. Dá se taky říct, že to bylo zákonité. Áčko čeká boj o záchranu, my jsme po skvělém podzimu v přeboru v pohodě.

Tristní je to v tom, že kluby pro rezervní týmy speciálně posily nedělají. Jak to budete řešit?
Máte pravdu. Ohledně posil je to tak, že jsem v kontaktu s jedním hráčem ze Spojů. Ale musel by přijít zadarmo. Pro béčko se posily obvykle nedělají. Problém je tady v tom, že i devatenáctka hraje o záchranu, takže nemůžeme využít doplnění z jejího kádru.

Třeba se to během sezony zlepší a některé hráče dostanete...
Čekám, jak to bude. Když se bude dařit, pár hráčů by třeba na poločas naskočit mohlo. Stejně jako k nám asi propadnou někteří kluci z áčka. Konečně je nás také více na tréninku, už nás bylo dvanáct i čtrnáct. Snažíme se myslet pozitivně, ale když mi skončil teď v zimě třeba obránce Žižka, mrzelo mě to.

Neodolal jiné nabídce?
Měl jsem ho i v devatenáctce, rozhodl se to zabalit kvůli škole. Nestíhal. Říkal jsem mu, že bych ho bral i s jedním tréninkem v týdnu, ale stejně odešel. Měl by snad hrát za Loděnice, nevím, jestli tam bude hrát bez tréninků.

Zmiňoval jste, že přípravné zápasy zatím nevypadaly zrovna optimálně. V čem?
Třeba v tom, že jsme po těch odchodech takoví držhubové. Jedničkou v bráně je Šmerda, teď se ukazoval dobře Foret, ale nemluví. Pořád mu to zdůrazňuji, chci, aby na tým mluvil. Občas se snaží, uvidíme. Říkám mu, že dneska je podmínkou, aby se někde výš prosadil, dobrá hra nohama a musí mluvit. Víte, já tady dělám i dvanáctku a tam mám sedm, osm lidí, co mluví. To je pak moc fajn.

Chápu, při těch změnách, že to nebylo ono nejspíš ani herně, co?
Lépe vypadala až poslední příprava, kdy jsme měli v sestavě obránce Lukáška. Hned to bylo ohromně motivující pro všechny kluky. Výkon šel nahoru o dvě stě procent. Vedli jsme v poločase 4:0, na klucích byla vidět chuť, mělo to úroveň. Skvěle začal fungovat i Bláža, dal za poločas tři branky, obrovsky ožil. Nakonec jsme vyhráli 5:2, ale po přestávce bylo v sestavě osm změn. Měl jsem tam i dva hráče tmavé pleti, co jsou v klubu na zkoušce.

Takže i vám chodí doporučení, ať vyzkoušíte během zimy cizince?
Ty zprávy chodí všemi možnými kanály. Na telefon, na sociální sítě, ať dáme šanci tomu a tomu. Jeden z těch zmíněných hráčů byl dobrý, ale nejspíš bude dražší. Ten druhý, co by byl zadarmo, to tolik nedával.

Mimochodem, jak brali vaši svěřenci fakt, že třeba jako útočníci musí nastoupit v obraně?
Co jim zbývalo, brali to jako výzvu. Viděli, že obránce nemáme a je potřeba pomoci mužstvu. Bylo třeba ty díry zalepit.

Změní se v tomhle rozpoložení vaše cíle do jarní části Pražská teplárenská přeboru?
Myslím, že když v tomhle stavu skončíme v první osmičce, budeme spokojení.



Související články