Foto: Jiří IPSER
Další krásné gesto fair play. Kapitán Uhelných skladů Zilvar opravil sudího, ten pak odvolal penaltu

Další krásné gesto fair play. Kapitán Uhelných skladů Zilvar opravil sudího, ten pak odvolal penaltu

Dvojnásobné poděkování od rozhodčího, od hráčů soupeře i domácího realizačního týmu. K tomu potlesk fanoušků z Řeporyjí za gesto fair play a také jedno pivo v tamní hospůdce zdarma. Kapitán Uhelných skladů Lukáš Zilvar byl ústřední postavou duelu I. A třídy v Řeporyjích, když na jeho popud sudí odvolal penaltu pro hosty v úvodu duelu. „Nebylo co řešit, věděl jsem okamžitě, co musím udělat,“ říká zkušený hráč. „Nešťastně jsem podklouzl, k žádnému kontaktu nedošlo,“ dodává po duelu, který nakonec skončil 0:0.

Na webu Řeporyjí se píše, že se zmíněná penaltová situace řešila ve 30. sekundě, to tedy byla rychlost, šlo o moment hned z prvního útoku?
Zpětně bych ani neřekl, že to bylo tak brzy, zdálo se mi, že se pár minut už hraje, ale na časomíru jsem tou dobou ještě nekoukal, takže ten čas nedokážu potvrdit ani vyloučit. V každém případě se to stalo hned zkraje zápasu a předcházela tomu série asi dvou nebo tří narážeček, zakončená průnikovou přihrávkou do vápna. Z naší strany to, myslím, byla bezesporu vydařená a celkově pohledná akce, leč jak pozdější průběh utkání ukázal, byla to příležitost spíše ojedinělá.

K čemu tam tedy došlo?
Přihrávka do vápna směřovala na mě, dral jsem se, jak je mým zvykem, do zakončení. U balonu jsem byl první, v rozhodujícím momentu jsem však nešťastně podklouzl.

Věděl jste tedy hned, že to nebyl faul?
No já jsem nejdřív vůbec nechápal, proč se vlastně píská. Tady jednoduše k žádnému kontaktu s protihráčem nedošlo, takže jsem byl opravdu překvapen, když jsem pak viděl pana rozhodčího, jak ukazuje na značku pokutového kopu. Nebylo co řešit, věděl jsem okamžitě, co musím udělat, a udělal bych to s největší pravděpodobností znova.

Co říkal rozhodčí Pazderský? A co říkali spoluhráči?
Pan rozhodčí Pazderský mi za tu situaci poděkoval a pokud se nepletu, tak dokonce hned dvakrát, poprvé v poločase a pak ještě jednou na konci, že prý se mu tohle ještě nikdy nestalo. To kluci z kabiny byli o poznání zdrženlivější, během zápasu to nikdo příliš nekomentoval a rovněž po zápase mi to nikdo vysloveně nevyčítal, zároveň mě za to nikdo z nich po zádech ale ani neplácal a já se jim ani moc nedivím, když jsme to utkání nakonec nezvládli dovést do vítězného konce.

Zažil jste někdy odvolanou penaltu v utkání, v němž jste hrál?
Přiznám se, že nezažil, relativně nedávno ale přesně tohle udělal Cristiano Ronaldo, takže úplně unikátní záležitost to evidentně také není.

Mohli jste být blíž v tabulce druhým Raptors, kdyby se vyhrálo...
Ano, mohli, a tohle mě na tom všem štve ze všeho nejvíce. Měli jsme to rozehrané hezky, neříkám, že se jednalo o rozhodující moment v sezoně, ale kdybychom teď s Řeporyjemi vyhráli a porazili následně i Raptory, dostali bychom se díky lepšímu vzájemnému zápasu před ně. Nyní už ten boj o druhé místo jednoduše nemáme ve svých rukou a musíme doufat, že ve zbývajících zápasech Raptoři nějaké body ztratí a my už naopak nezaváháme. A taky nesmíme zapomínat na béčko Aritmy, podívám-li se na rozlosování zbytku sezony, tak papírovými favority na účast v baráži jsou teď právě oni.

Věřil jste, že zápas dovedete do vítězného konce, byly šance?
I díky této situaci ze začátku utkání jsem ani trochu nepochyboval o tom, že máme na to Řeporyje porazit. Bohužel jsme si ale až do konce zápasu žádnou vyloženou šanci skórovat v podstatě nevytvořili. Několik nebezpečných závarů před brankou soupeře tam bylo, a při troše štěstí to tam klidně spadnou mohlo, zejména když ve druhém poločase náš bývalý hráč Honza Bartůněk vykopával míč na brankové čáře. Musím ale sportovně uznat, že remíza asi nakonec byla spravedlivá, což však jednoznačně vnímám jako ztrátu dvou bodů.

Jaké byly reakce po utkání? Řeporyje poděkovaly za takřka nevídané gesto fair play.
Musím říct, že jak hráči, tak i realizační tým a rovněž samotní fanoušci řeporyjského celku, tohle mé gesto náležitě ocenili, předně potleskem a po zápase i slovem uznání a pivem zdarma v místní hospůdce. (směje se)

Zažil jste asi více nafilmovaných penalt...
Určitě je to ve fotbale běžnější než penalty odvolávat. Díky moderním technologiím, a teď mluvím především o VAR, k tomu na té nejvyšší úrovni nicméně nedochází už tak často, respektive je dnes možné chybné rozhodnutí sudího zkorigovat a po zásahu pánů u monitoru penaltu klidně odvolat a filmujícího hráče dodatečně potrestat. Na druhou stranu: tohle k fotbalu prostě taky patří a osobně vidím poměrně velký rozdíl mezi nafilmovanou a přifilmovanou penaltou. Všichni si asi vybavíme nějakou situaci, kdy byl útočící hráč v pokutovém území evidentně bráněn nedovoleně, ale protože se to snažil ustát a nespadnul, tak tu penaltu rozhodčí prostě neodpískal. I s tímhle mám osobní zkušenost a taková křivda často taky bolí, takže se nelze divit tomu, že se někdy hráči kácí k zemi až příliš ochotně.

V přeboru teď přiznal teč brankář Drahorád a jeho Královice dostaly gól, zaznamenal jste tu situaci?
Přebor i nadále po očku sleduji, zpravidla to ale končí kontrolou výsledků víkendových zápasů, takže tuto skutečnost jsem zpočátku nezaznamenal. Iva znám z pražských fotbalových trávníků nicméně dlouho, a tak mě vůbec nepřekvapuje, že se k té teči takhle přiznal, na hřišti se totiž vždycky choval maximálně sportovně a jsem moc rád, že takoví hráči mezi námi stále jsou.

Je příjemné, že se Uhelky drží takhle ve špičce, bude z toho útok na přebor?
Na aktuální tabulku se dívá skutečně hezky, teoretickou šanci postoupit zpět do přeboru stále máme a samozřejmě bychom se tomu vůbec nebránili, žádný ultimátní cíl to ale není, do konce sezony navíc zbývá ještě dost zápasů, takže je předčasné o tom v tuto chvíli spekulovat. Na našich zlepšených výkonech v této sezoně má každopádně lví podíl náš trenér Luboš Vondra. V trénincích je neskutečně kreativní a kluky to s ním náramně baví, má přirozenou autoritu, je zdravě ambiciózní, dokáže nás namotivovat, umí pochválit, ale umí se i naštvat a být přísný, což je přesně to, co jsme potřebovali. No a pak máme v kádru Martina Ondruše, bez kterého bychom taky nebyli tam, kde jsme, vždyť on dal skoro polovinu všech našich gólů, přitom je to hrozně hodný a skromný kluk, žádný namachrovaný frajírek.



Související články