Foto: Nikol Kuncová
Potlesk pro Přední Kopaninu. Mašíruje směrem k divizi, rozjela i charitativní projekt. Chceme jít příkladem, říká šéf klubu
16.05.2024

Potlesk pro Přední Kopaninu. Mašíruje směrem k divizi, rozjela i charitativní projekt. Chceme jít příkladem, říká šéf klubu

Vládnou Pražská teplárenská přeboru, sázejí na útočný fotbal a sypou soupeřům mraky gólů. FC Přední Kopanina si ale říká o pozornost nejen díky dění na zeleném pažitu. Klub od letiště totiž rozjel zcela nový projekt. V rámci své činnosti se mimo sport bude věnovat také charitě. Spojil se s platformou Donio, která v Česku od svého založení zprostředkovala už přes jednu miliardu korun v rámci charity a sbírek. „O nápadu realizovat dobročinné aktivity přemýšlíme již delší čas. Teď to uzrálo,“ řekl předseda FC Přední Kopanina Tomáš Cigánek.

„Nakoplo nás Donio. Dělají to fakt dobře, umí srozumitelně představit příběhy lidí, kteří potřebují pomoci a pošlou sto procent vybrané částky. Navíc celé Donio vymyslel David Procházka, náš bývalý hráč. To je symbolické,“ uvedl na klubových stránkách Cigánek.

Chcete konkrétní představu, kam Donio své projekty cílí a jak jsou úspěšné? Naposledy vybralo přes 120 miliónů korun na nemocného Martínka, což znamenalo rekordní sumu. Nyní navíc startuje spolupráce s lídrem Pražská teplárenská přeboru a aspirantem na postup do divize. Přední Kopanina chce pomáhat a také být vzorem pro ostatní a ukázat jim směr, jak se lze také realizovat. Na Přední Kopanině si už našli svůj příběh, který chtějí podpořit. "Příběh paní Moniky po autohavárii, maminky hráče kopaninského klubu," stojí na oficiálním webu týmu od letiště.

Jak by to mělo fungovat? Cíl má klub jasně daný. Každý rok podpoří jeden projekt. „Chceme, aby příběh který podpoříme, byl z okolí našeho klubu, z našeho regionu. Budeme po celý rok hledat způsoby, jak tímto příběhem oslovit naše členy, fanoušky, partnery, veřejnost. Jsme připraveni při jednání s našimi partnery část nasmlouvaných peněz ukrojit pro sbírku, pravidelně věnovat procenta z vybraného vstupného, organizovat sbírky při akcích pořádaných na našem stadionu, dražit dresy našich hvězd a hledat další nápady,“ prozradil Cigánek, jakou cestou by klub rád získal prostředky.

Kdo zná šéfa Přední Kopaniny, dobře ví, že od slov v jeho případě není daleko k činům. Takže už se vše dalo do pohybu. Na začátku září klub organizoval nábor, během kterého se zároveň uskutečnil "bazárek". K mání byly zapomenuté věci od dětí, které už dlouho ležely ve skříních, stejně jako klubové oblečení, ze kterého už děti vyrostly. Vše pak doplnily další věci od rodičů. Výsledek byl parádní, vybralo se symbolických 22.200 korun. „Za mě skvělý začátek. Přemýšlíme, kolik jsme schopni vygenerovat za rok peněz na dobročinný účel. Řekli jsme si, že dostat se na částku dvou set tisíc by bylo boží,“ pokračuje Cigánek.

První příběh, kam Kopanina směřuje svůj zájem, má jméno "Naděje pro Moniku a její děti". Život rodiny se změnil po těžké autohavárii maminky na konci roku 2022. Monika při karambolu utrpěla řadu zranění a odnesla si vážné následky. „Jedná se o maminku našeho hráče. Moniku osobně znám, i celou rodinu. Je to velmi těžká situace. Uděláme maximum, abychom rodině přinesli pěkný příspěvek na léčbu, rehabilitaci a další náklady,“ slibuje šéf Přední Kopaniny.

Předseda klubu by byl rád, aby dobročinná aktivita nastartovala k podobným aktivitám i další kluby. Chce jim jít příkladem. „Fotbal je fenomén. Má obrovský zásah do všech stran, je v něm zainteresováno opravdu hodně lidí. Třeba tím oslovíme i další kluby. Když každý trochu pomůže, dohromady to bude hodně. Příběhům jako ten Moniky by se mohlo hned začít dýchat lépe,“ věří Cigánek.

Spolupráci s Přední Kopaninou okomentoval i zakladatel Donio David Procházka. „Přední Kopaninu dlouhodobě vnímám jako průkopníka v oblasti propagace klubu. Jako jedni z prvních v Praze měli webové stránky, nebo jako jedni z prvních začali používat sociální sítě. Když nás tedy oslovili s tím, že by se chtěli systematicky věnovat dobročinným aktivitám, nepřekvapilo mě to,“ tvrdí Procházka. Ke klubu ho váže i osobní vztah. „Jsem odchovancem FCPK, fotbalově jsem zde vyrostl, proto mám z tohoto spojení dvojnásobnou radost. Věřím, že Kopanina ukáže směr i ostatním klubům, které se třeba v budoucnu přidají a společně tak změníme další životní příběhy k lepšímu,“ dodává.

Příběh Moniky a jejich dětí si můžete přečíst ZDE