Foto: Pavel Jiřík st.
Přímá bitva o záchranu v přeboru, Uhříněves vs. Podolí. Musíme vyhrát, to je základ, hlásí gólman Jevčák. Fanynky daly týmu slib

Přímá bitva o záchranu v přeboru, Uhříněves vs. Podolí. Musíme vyhrát, to je základ, hlásí gólman Jevčák. Fanynky daly týmu slib

Pořádně napínavá koncovka čeká Pražská teplárenská přebor. Nejsledovanější zápas bude souboj mezi Uhříněvsí s Podolím. Kdo prohraje, sestoupí. V lepším rozpoložení půjdou do utkání domácí, kteří naposledy remizovali na Tempu 0:0. Podolí doma prohrálo s Motorletem B 1:2. Tentokrát musí vyhrát, i remíza by ho totiž poslala do I. A třídy. „Důležitější zápas jsem nikdy nechytal, těším se to,“ říká Jakub Jevčák, gólman Uhříněvsi.

Na poslední kolo jste se naladili příjemnou remízou s Tempem, je to povzbuzení?
Věřím, že nám to dodá sebevědomí. Potěšilo nás, že jsme tam bodovali. My jsme měli dvě šance v první půli, po přestávce mělo navrch Tempo, přitlačilo nás, ale hrálo spíš tak nějak po vápno. Zase tolik jsem si nezachytal, kluci mi hodně pomohli, takže je asi ta konečná remíza zasloužená.

Vy jste Tempo na podzim porazili, věřili jste, že to můžete zopakovat?
Tak samozřejmě jsme si na to vzpomněli. Ale to bylo v jiné fázi soutěže, teď nás čeká poslední kolo. Týmy byly v jiném rozpoložení. Nám to sedlo, dali jsme dva góly ze standardek. Věděli jsme, jak moc by nám pomohlo, kdybychom uhráli tři body. Ale víme o síle Tempa, nahoře v tabulce není náhodou, dává dost branek. Takže i tahle remíza má svoji cenu.

Teď vás čeká zápas o všechno.
Bude to pro oba týmy vrchol sezony. Radši bych si ho tedy odpustil, byl bych raději, kdybychom měli záchranu jistou už před posledním zápasem, ale zase: kdy se to stane, že se budou hrát hned dva zápasy, kdy půjde týmům vlastně o všechno. (Narazí na sebe i Dolní Chabry s Královicemi, které jsou v tabulce také dole - pozn. aut.) To je ukazuje, jak je přebor vyrovnanou soutěží.

Budete hrát doma a se soupeřem, který je v tabulce pod vámi. Pro řadu fanoušků budete favoritem, souhlasíte?
Možná pro někoho ano, samozřejmě bude příjemnější, že budeme hrát doma. Ale bude to zápas o všechno, kde si myslím, že nebude favorit. Jasně, máme od fanynek slíbené, že budou mít stejná trika, budou mít šály, že budou fandit, co to půjde. A když to zvládneme, tak třeba půjdou trika nahoru. (směje se)

Soupeř si nechal naposledy dát dvě červené karty, to vám nahrává, že nebude kompletní, že?
Samozřejmě jsem zaznamenal, že se tohle stalo. Pro nás se ale nic nemění, půjdeme do zápasu jedenáct na jedenáct, bude to otevřené. Ale asi chápu, že ty vyloučené hráče trenér nepochválil...

Na podzim divoká remíza 3:3, kdy jste třikrát prohrávali. Čekáte podobné utkání? Padne tolik gólů?
To je otázka. Myslím, že do prvního gólu to bude určitě opatrné, až padne, tak by to mohlo zápas odšpuntovat. Pokud to tedy nebude v poslední minutě.

Když vyhrajete, dostane padáka přímo Podolí a pro Uhříněves bude existovat naděje, při příznivém výsledku z Chaber, že se vyhne i baráži. Jaké tomuhle scénáři dáváte šance?
Těch scénářů, jak to může dopadnout, je fakt hodně, takže řeknu třiatřicet procent. Tam může všechno změnit jeden vstřelený gól. Bude to hodně zajímavé pro všechny týmy a jejich fanoušky, máme se na co těšit.

Máte spočítáno, co musíte uhrát a jak musí dopadnout druhý zápas?
Spočítáno to samozřejmě máme. Víme, že jedna a jedna jsou dvě. My musíme hlavně zvládnout náš zápas, nic dalšího nás nesmí zajímat. Jak dopadne druhé utkání, to neovlivníme. Základ je naše výhra. Vyrovnanost přeboru je obrovská.

Jak moc velká nepříjemnost by byla, kdyby se muselo do baráže?
Nepříjemnost by to samozřejmě byla. Musela by se o týden posunout dokopná, o týden bychom si prodloužili sezonu.

Proč jarní část dopadla tak, že má Uhříněves tyto starosti?
Tady si myslím, že nejde říct jedna věc. Je to spíš taková mozaika. Byla tam nějaká zranění, taky se na nás občas přilepila smůla, když se podívám na to, kolik jsme nedali šancí...

Chytal jste někdy důležitější zápas?
Ještě se mi to nepoštěstilo, takže to bude tohle utkání. Mám tyhle chvíle rád, myslím, že tam bude z mojí strany zdravá nervozita, na utkání se těším.

Dokážete ho pustit z hlavy, jak se odreagujete?
Jestli je to otázka na to, jak si užiju večer před zápasem, tak to bude z mojí strany klidnější. Podívám se možná na pár fotbalových videí pro inspiraci a v klidu půjde spát. Budu se stoprocentně koncentrovat na zápas.



Související články