Foto: Pavel Jiřík st.
Dozvuky Pražská teplárenská přeboru: Šimon Jírovec, penaltový guru z Dolních Chabrů
05.07.2024

Dozvuky Pražská teplárenská přeboru: Šimon Jírovec, penaltový guru z Dolních Chabrů

Šimon Jírovec, střelec SK Dolní Chabry, je pašák. Pokud totiž sudí odpíská ve prospěch jeho týmu pokutový kop, staví si míč na značku (až na dva případy) právě Jírovec a zpravidla dá gól. Podařilo se mu to v uplynulém ročníku Pražská teplárenská přeboru celkem v 8 případech. Pravda, jednou úspěšný nebyl, ale i tak - co do střelby penalt je tenhle chlapík ze severního okraje Prahy letos v přeboru jedničkou.

Stejný počet pokutových kopů, tedy 9, zahrával Jiří Heřman ze Slavoje Vyšehrad. Ten ovšem byl podstatně méně úspěšný - proměnil „jen“ 5, kdežto 4 zůstaly nevyužity. A to je pro fotbalistu Heřmanova formátu nevalné vysvědčení.

To Jáchym Trajhan z Tempa je jiný kalibr. Kopal s přehledem 5 penalt a nemýlil se ani jednou!

Celkem 4 penalty proměnili Kalenda z Kolovrat, Kazda z Vyšehradu, Kohout ze Zličína, Kučera z Přední Kopaniny. Kuriózně všichni čtyři s příjmením začínajícím písmenem K. Toto kvarteto se taky ani jednou nemýlilo a bylo stoprocentně úspěšné.

Celkem bylo v uplynulém ročníku přeboru nařízeno 99 pokutových kopů. V 77 případech s nimi střelci naložili tak, jak se má - poslali balón do sítě za soupeřovým gólmanem.

Proměněné penalty
8 - Jírovec - Dolní Chabry (1 neproměněná)
5 - Heřman - Vyšehrad (4 neproměněné), Trajhan - Tempo
4 - Kalenda - Kolovraty, Kazda - Vyšehrad, Kohout - Zličín, Kučera - Přední Kopanina
3 - Edrees - Žižkov B, Junek - Střešovice, Mazanec - Uhříněves, Němeček – Podolí, Nevařil - Královice
2 - Brabenec – Dukla JM, Kocour - Podolí, Kotlík – Dukla JM, Platil - Braník
1 - Bazal - Žižkov B, Grunnet Jensen - Střešovice (1 neproměněná), D. Hájek - Kolovraty, J. Hájek - Třeboradice, Haluška - Královice, Hrabina – Motorlet B, Kaliba - ČAFC (1 neproměněná), R. Klouček - Třeboradice, Máče - Střešovice, Mainolfi - Přední Kopanina, Nátr - Motorlet B, Nováček - ČAFC, Ptáček - Přední Kopanina (1 neproměněná), Razetto - Přední Kopanina (1 neproměněná), Rothe - Střešovice, Štrombach - Žižkov B (1 neproměněná), Trnka - Královice, D. Urban - Přední Kopanina, D. Věchtík - Střešovice, Vybíral – Braník

Ti, co se netrefili
O Heřmanovi z Vyšehradu a jeho 4 mýlkách už byl řeč. Ve dvou případech si míč postavil na pokutovou značku smolař Červenka z Třeboradic, ale ani jednou mu fotbalový pánbůh radost ze vstřeleného gólu nedopřál.

Střelců, kteří neproměnili 1 penaltu, napočítáme 16.

Celkem bylo nařízeno 22 pokutových kopů, s nimiž ovšem exekutoři nenaložili tak, jak se má, a gól nepadl.

Neproměněné penalty souhrnně
4 - Heřman - Vyšehrad
2 - Červenka – Třeboradice
1 - Alba - Střešovice, Barratt - Žižkov B, Bílek - D. Chabry, Gračko – Kolovraty, Grunnet Jensen - Střešovice, Jákl - Vyšehrad, Jírovec - D. Chabry, T. Kaliba - ČAFC, Kubec - ČAFC, Krym - Motorlet B, Latchvliani - Motorlet B, Matějka - D. Chabry, Ptáček - Přední Kopanina, Razetto - Přední Kopanina, Rothe - Střešovice, Štrombach - Žižkov B.

Vyšehrad kopal 14 penalt, Braník a Uhříněves jen 3
Pokud jde o pohled na jednotlivé týmy v Pražská teplárenská přeboru z ryze statistického hlediska, pak šemíci kopali největší počet penalt - 14. Z toho 9 proměnili a 5 zahodili. To je hodně… Kdyby byli v tomto směru úspěšnější, mohli skončit v tabulce výše než na 3. místě.

Celkem překvapivě 11 pokutových kopů nařídili rozhodčí pro nováčka soutěže z Dolních Chabrů, z nichž 8 Chaberští proměnili, a 3 zůstaly nevyužity. Celkově jsou na severu Prahy jistě spokojeni s 12. místem a záchranou přeborové účasti a 3 zahozené penalty nemusí tolik mrzet.

V 10 případech kopali penaltu střelci nakonec vítězné Přední Kopaniny a nováčka ze Střešovic - shodou okolností dvou týmů z Prahy 6. Kopanina skórovala z 8, Střešovice ze 7 pokutových kopů.

Pro zajímavost srovnání s vyšehradskými šemíky - nakonec úspěšnější a v tabulce 2. Tempo překvapivě dostalo výhodu střelby z pokutové značky jen v 5 případech. Jak už víme, Trajhan byl v tomto směru stoprocentní.


Naopak pouhé 3 penalty stříleli fotbalisté Braníka a Uhříněvsi. Sice všechny proměnili, ale hodně nízký počet pokutových kopů nařízených pro tyto dva týmy svědčí o jejich nevalné ofenzivě. 

Zahrávané penalty: proměněné + neproměněné
14 - Vyšehrad (9+5)
11 - D. Chabry (8+3)
10 - Přední Kopanina (8+2), Střešovice (7+3)
7 - Žižkov (5+2)
6 - Kolovraty (5+1)
5 - Královice (5+0), Podolí (5+0), Tempo (5+0)
4 - ČAFC (2+2), Dukla JM (4+0), Motorlet B (2+2), Třeboradice (2+2), Zličín (4+0)
3 - Braník (3+0), Uhříněves (3+0)



Související články