Foto: Pavel Jiřík st.
Chceme hrát atraktivní fotbal a dávat více gólů, hlásí nový trenér Motorletu. Premiéru v ČFL si užije proti Příbrami

Chceme hrát atraktivní fotbal a dávat více gólů, hlásí nový trenér Motorletu. Premiéru v ČFL si užije proti Příbrami

Devět let velel třetiligovému Motorletu v roli kouče Martin Poustka, od nové sezony se ale na trenérské lavičce týmu ČFL ujímá vlády bývalý vynikající útočník Roman Bednář. Od 8. července cepuje své nové svěřence. „Byl bych rád, aby se povedlo více propojit činnost áčka, rezervy a výběru do 19 let. Budeme chtít hrát ofenzivní fotbal,“ hlásí Bednář, který si během kariéry zahrál i v Premier League.

Jak se to seběhlo, že jste se stal trenérem Motorletu?
Během jara jsem skončil jako trenér v druholigové Příbrami, tak jsem čekal, jestli se někdo ozve s nabídkou. Už v zimě mě oťukával Jirka Strnad z Motorletu, jestli bych neměl případně zájem o práci hlavního trenéra v Motorletu. To jsem ale odpověděl, že mám rozdělanou práci v Příbrami.

Počítám, že když jste v Příbrami skončil, situace se změnila.
Přesně tak, to mi pak za Motorlet zavolal i pan Blažek a musím říct, že mě to celé nadchlo. V klubu je velký potenciál, vážně se mi to zamlouvalo.

Motorlet je známý dobrou prací s mládeží. Oslovilo vás i tohle?
Je o mně známé, že rád pracuji s mladými hráči. Šest let jsem byl jako trenér u dorostů, byla to skvělá zkušenost. A samozřejmě vnímám, že Motorlet s mládeží pracuje velmi dobře, dělají to na úrovni, mají hodně šikovných mladých hráčů. Jeden z cílů, s kterým do klubu přicházím, je, aby bylo co nejvíce propojená práce áčka, rezervy a týmu do 19 let. Podmínky jsou v klubu super.

Stihl jste se na jaře podívat na nějaký zápas Motorletu?
To ne. Nebyl jsem se podívat. Ale během přípravného období stihnu hráče poznat. Všichni měli stejnou startovní čáru. Začali jsme s přípravou 8. července, startovali jsme v pětadvaceti, třiceti lidech. V přípravě je nás tedy dost a postupně budeme kádr selektovat.

Šéf klubu Blažek říkal, že si od vás, jako od bývalého útočníka, představuje změnu v tom, že Motorlet bude dávat více branek. S touhle podmínkou asi nemáte problém, že?
Jednoznačně na tomhle chceme zapracovat, abychom hráli atraktivní fotbal a s tím je spojené, že chceme dávat více branek.

Váš předchůdce Poustka řešil, že měl zdravotní problémy Dan Žížala a pak museli alternovat na pozici útočníka i hráči, kteří nastupovali na jiných pozicích. Posílíte na hrotu?
Mít kvalitního útočníka je samozřejmě důležité. Na druhou stranu chci říct, že je nutné dávat góly, když to řeknu zjednodušeně, odevšad. Takže je to úkol pro celý tým. Útočníka ale hledáme, jen je mi jasné, že gólového hráče chtějí i ve všech dalších klubech. Je to vzácné zboží. Každopádně platí, co jsem říkal, budeme chtít dávat góly.

Velkou změnou je, že skončil velezkušený záložník Stoch. Máte v plánu získat nějakého podobně ostříleného borce? Nebo jste ho přemluvil a pokračuje?
Na jeho konci se nic nezměnilo. Máme v kádru Marka Kodra, řekl bych, že zkušená osa tady je. Zkoušeli jsme oslovit Jakuba Radu. Na druhou stranu zkoušíme dávat v přípravě šanci i hodně mladým klukům, je tam ročník 2007, 2006.

Stavíte si i realizační tým, jeden z asistentů pak povede rezervu v Pražská teplárenská přeboru, to platí?
V Motorletu bude se mnou Jakub Kryštofek, spolupracuji s ním vlastně od práce v dorostu Bohemians. Pak bude v realizačním týmu i Lukáš Nachtigal a právě ten by měl v zápasech vést rezervu. Jak jsem říkal, bude to u nás všechno hodně propojené. Mirek Kopecký se bude starat o gólmany.

Jak se těšíte na zápas s Příbrami, kde jste naposledy působil?
V prvním kole máme volno, takže to pro nás vlastně bude první soutěžní zápas ve třetí lize. Vyšlo to zvláštně, bude to vyšperkovaný. (usměje se) Ale já mám s panem Starkou dobrý vztah. Samozřejmě, že budu chtít Příbram porazit. Musíme se dobře připravit, třetí liga je náročnou soutěží. Cíl mám takový, že by Motorlet určitě měl hrát v horní polovině tabulky.

Váš předchůdce vydržel na lavičce Motorletu devět let. Překonáte ho? Spíš bych čekal, že budete mířit trenérsky výš, když jste to dotáhl jako hráč až do Premier League.
Určitě si vážím šance, kterou mi Motorlet dává. Zvlášť, když se chystám na další studium trenérské licence. Budu chtít odvést dobré trenérské služby Motorletu, ale máte pravdu, budu se chtít posunout výš. Jako hráč jsem si řekl, že bych se chtěl dostat do první ligy a do ciziny, to se povedlo, takže podobné plány mám i jako trenér.



Související články