Já a kanonýr? Jsem spíš palič, směje se čtyřgólový střelec Gračko. Pomýšlí na dvacet zásahů

Já a kanonýr? Jsem spíš palič, směje se čtyřgólový střelec Gračko. Pomýšlí na dvacet zásahů

Pražská teplárenská přebor si zahrál za Horní Měcholupy, teď si křídelník Michal Gračko nejvyšší pražskou soutěž užívá s parťáky v Kolovratech, kam se před minulou sezonou s většinou měcholupského týmu i trenérem Slezáčkem přesunul. A má pořádně nabito. Na kontě má už deset gólů, naposledy pak čtyřmi trefami vystřílet Kolovratům výhru 4:2 nad Duklou Jižní Město. „V přeboru jsem dřív dával pět, šest gólů za sezonu,“ usmívá se Gračko.

Z pozice záložníka je z vás kanonýr. Zvykáte si na novou roli?
My v týmu nemáme klasického kanonýra, jako třeba Urban na Kopanině, nebo Kotlík v Dukle Jižní Město. Já jsem se teď trefil ve dvou zápasech. Hraju křídlo, dostávám se hodně nahoru a měl jsem kliku. Dvakrát jsem dostal přihrávku od Kalendy, který byl v minulé sezoně nejlepším střelcem týmu. Jeden gól měl být možná vlastní, ale připsali mi ho.

Faktem ale je, že v zápisu o utkání máte čtyři trefy. Kdy se vám podobný kousek povedl naposledy?
Spíš to končilo u hattricku, na čtyři góly si nepamatuji. V minulé sezoně jsme navíc hráli jen I. A třídu, kde jsme vyhráli hodně často vyšším rozdílem, takže hattricků jsme dávali dost. Teď jsme v přeboru, kde na takový jasný zápas nenarazíte. Moc jsme si přáli se hned po roce do přeboru vrátit a jsme rádi, že se nám to povedlo.

A vy máte pořádně nabito. Tři góly jste stihl dát v rozmezí 54. a 63. minuty, to byla docela jízda, že?
Sám jsem koukal, že ve druhé půli mi to tam třikrát spadlo za deset minut. Spíš jsem si myslel, že to bylo dvacet minut. Určitě to nebylo tak, že bych dal gól, oslavil ho, začalo se hrát a my přidali další gól. To určitě ne. Dukla měla taky šance, hlavně v první půli.

Zápas s Duklou JM je zvláštní v tom, že jí se moc nedaří. Pořád se čeká, kdy začne vyhrávat. Bylo to o to těžší?
Pro všechny je asi překvapení, že jsou takhle dole, protože směrem dopředu mají opravdu kvalitní fotbalisty. Naštěstí pro nás jim to tolik nefungovalo směrem dozadu. My s nimi hrajeme docela často, nejen v soutěži, ale i přáteláky. Hrají útočně, kombinační fotbal, jsou to pro nás zajímavé zápasy. Určitě nám sedí víc, než třeba Hostivař. S tou jsme hráli před pár dny a bylo to těžší. Brání, čekají na nás. Dukla naopak útočí a my jsme mohli těžit z brejků. A když Dukla měla šance, tak nás podržel gólman. Navíc skvěle vykopával a posílal nás do těch brejků. Když se hráči tolik nevraceli, dokázali jsme to trestat.

Když jsem se díval na výsledky, tak se vám sice podaří vyhrát nad silným soupeřem, ale nedaří se vám úspěch potvrdit v dalším utkání. Jak je to možné?
Moc se nám nedaří venku. Vyhráli jsme ale třeba na Přední Kopanině, kde jsme to fakt ubránili a na konci dali gól z brejku. To bylo štěstí, ale je pravda, že v jiných utkáních jsme zase měli smůlu. To je prostě fotbal.

Přijde změna a dokážete teď vyhrát nad Zličínem?
Určitě by to chtělo tu výhru s Duklou potvrdit. Hrajeme doma, chodí na nás docela dost lidí, bude fajn atmosféra, tak se budeme snažit vyhrát a udělat sobě i fanouškům radost.

Hrajete i Pražský přebor futsalu za tým Holota. To nemáte fotbalu dost, nebo trenér vítá, že si ve volnu ještě přidáváte?
Většinou se hraje v úterý, takže stíhám. Máme takovou partu, hraje víc kluků. V minulé sezoně s námi chodil i trenér Slezáček, teď je nějak zraněný. Ale jinak je hodně soutěživý.

Proč právě tým Holota?
Tým existuje asi deset let, já jsem tam druhou sezonu, takže proč se tak jmenuje, to nevím. Ani jsem to neřešil.

Spíš bych takový název čekal u týmu z hanspaulky. Tu stíháte také?
Kluci mají tým i v téhle soutěži, ale to už by bylo moc. To si raději jdu zatrénovat.

Do konce podzimu zbývají v Pražská teplárenská přeboru čtyři kola. V tom posledním si zahrajete i proti béčku Žižkova. Za Viktorii jste také hrál, těšíte se víc než obvykle?
Začínal jsem v Kunraticích, pak jsem dlouho byl ve Slavii. Následně přišel takový restart ve Viktorce, tam mě fotbal zase začal bavit, byla tam skvělá parta, pak přišly Horní Měcholupy a teď Kolovraty, kde si to taky užívám. Na zápas proti béčku Žižkova se ale nějak zvlášť netěším, znám tam možná už jen jednoho člověka, takže je to normální zápas. Spíš se vyhecuju třeba na Královice, kde mám nejlepšího kamaráda a další známé. Sice jsme teď s nimi 1:4 prohráli, ale hecnuté to bylo. Já mám vlastně taky sázku s trenérem Slezáčkem.

Vážně, neříkejte, že jde o nastřílené góly. To byste byl asi blízko výhře, ne?
Jde o počet gólů a asistencí, ale jaká je přesně hranice, to neprozradím. Docela mi to tam teď začalo padat, ale jinak platím spíš za paliče šancí. Někdo dá třeba dva góly ze dvou šancí, jako třeba Urban na Kopanině. Já se dostanu třeba do osmi příležitostí a něco tam spadne. (směje se) I teď, když jsem proti Dukle měl šanci, tak na mě stoper z legrace křičel, že jsem nedal gól. Už jsem neměl moc sil.

Byl jste vyčerpaný i kvůli středeční dohrávce v Hostivaři?
Středeční zápasy mi nevadí, možná je to pro někoho nepříjemné kvůli práci. Ale jinak bychom stejně měli trénink, takže hrát zápas je lepší. Ty síly chyběly, protože jsem kvůli nemoci netrénoval.

No, pokud jste bez tréninku dal během tří dnů pět branek (jednou se Gračko trefil i proti Hostivaři). Aby vás nenechal trenér v týdnu zase odpočívat...
Taky jsme si z toho dělali legraci, že bych měl zase odpočívat. Ale bylo to fakt jen v žertu. Potřebuji trénovat.

V žebříčku střelců máte deset gólů a patříte k nejlepším střelcům přeboru. S Hejným a Kotlíkem stíháte kanonýra Urbana. Co vy na to?
Teď to tak možná je, ale na tyhle střelecké tabulky fakt nekoukám, spíš sleduju, jak jsme na tom v tabulce jako tým. Je to obrovsky vyrovnané a počítá se každý bod. A naším cílem je určitě přebor udržet. A taky se chceme vyhnout boji o záchranu, abychom třeba v posledních dvou kolech nemuseli honit šest bodů. Víme, jak to vypadalo v minulé sezoně, kdy to byly nervy do posledního kola a namočených tam bylo fakt dost týmů. Proto nás mrzí, že jsme prohráli s Podolím, nebo třeba právě před týdnem s Hostivaří.

Tak to budete asi muset vážně nastřílet hromadu gólů. Troufnete si třeba na metu dvaceti branek?
Je za námi třetina přeboru a jsem na deseti. Musím říct, že dvacet gólů za sezonu jsem nikdy nedal. Ale rozehrané je to tak, že bych se na dvacítku dostat mohl. Udělám pro to všechno.



Související články