Foto: Jiří IPSER
Nejsme psychicky odolní, zahazujeme šance, pak nás srazí každý gól, přiznává kouč Meteoru

Nejsme psychicky odolní, zahazujeme šance, pak nás srazí každý gól, přiznává kouč Meteoru

Byl zničený, zklamaný. Meteor sice v posledních dvou letech v derby ve Vokovicích dovedl k tříbodovému zisku, v sobotu ale dostal od Aritmy nařezáno. Porážka 1:5 po slibném úvodu, kdy tým z Libně vedl 1:0, kouče Jana Fíčka hodně bolela. „Byl to zatím náš stoprocentně nejhorší zápas,“ krčil rameny trenér poražených. „Nezasloužili jsme si bodovat. Bylo to naší hloupostí,“ dodal. Meteor má zatím na kontě po osmi kolech divize B jen osm bodů.

V úvodu utkání to vypadalo, že budete držet vývoj derby ve svých rukách. Vedli jste, další šance jste nevyužili...
Mohli jsme vést ve dvacáté minutě 3:0 a nikdo by se nemohl divit. Jenže to jsme přesně my. Místo toho jsme vedli jen o gól, i když jsme prvních dvacet minut hráli velmi dobře. Měli jsme tři stoprocentní šance. Náš hráč je sám před gólmanem a trefíme ho, pak rána do prázdné branky a trefíme tyč. Pak jsme sice dali gól, ale další šanci jsme opět zahodili.

Zamával s vaším týmem gól na 1:1?
Bohužel. Od té doby jsme se sesypali a už jsme se z toho nedostali. Nejsme psychicky odolní, nás srazí jeden gól. Najednou se dění na hřišti otočilo o sto osmdesát stupňů a všude jsme byli druzí. Aritma pak byla zaslouženě lepší, dominovala a zasloužila si vyhrát.

To vypadá, že jste tušil, že za stavu 1:2 je hotovo. Vážně je to tak zlé?
Ne, ne. Věřil jsem svému týmu až do konce. Ale jde o to, že my jsme dostali pět gólů, z toho to čtyřikrát soupeř doklepl do prázdné branky, kdy naši hráči nedobíhali balon. To se prostě nemůže stávat, to je zodpovědnost každého hráče, který tam je. My si dáváme přednost. Náš gólman vyrazí ránu na tyč, pak znovu vyráží, míč se kutálí na brankové čáře a my nejsme schopní to odkopnout? A čtyřikrát je to podobná situace.

Tým je mladý, podepisuje se na něm, že se úvod sezony zrovna nepovedl?
Nejsme v dobrém rozpoložení, výsledkově se nám nedaří. Tady v derby od třicáté minuty to nešlo ani fotbalově. Nedá se nic dělat.

Nechybí vám zkušený hráč, jakého měla Aritma v podobě obránce Cseha nebo záložníka Štohanzla?
My máme Frantla a Gregy (Greguš) do tohohle zápasu hrál vždy velmi dobře. Takhle bych to neviděl. Spíš jde o to, že nemáme body. Na tým to dopadá. Musím říct, že jsme je často zbytečně poztráceli, protože jsme nebyli horším mančaftem a prohrávali o gól. Nemluvím o Neratovicích, to bylo těžké, hráli jsme o deseti, ale řadu z těch dalších utkání jsme mohli vyhrát. Tým máme mladý, takhle jsme to ale chtěli. Ukázalo se, že stačí jeden nepovedený gól. Nebyl tam hráč, který by zavelel a strhl to. Od 30. minuty jsme byli jaloví.

A rozdíl ve skóre narůstal, nakonec jste mohli dostat i více gólů, že?
Aritma byla od té doby ve všem lepší, mohla vstřelit víc branek, ale rozhodl začátek. Tam jsme hráli to, co jsme chtěli, byly tam narážečky, dostávali jsme se tam. To se Aritma skoro nedostala k balonu. Kdyby to bylo 3:0 pro nás, bylo by to jiné. Jenže když nedáváme šance, nemůžeme vyhrát.

Je aspoň malou náplastí, že se trefil útočník Jindřich Novotný? Pro něj to byl osmý zásah v sezoně...
Dal gól, hrál dobře. Ten se rve, ale takových hráčů tam prostě musí být víc. Jeden, dva tři hráči, to je prostě málo. Musíme prostě bojovat víc.

Mrzí vás porážka o to víc, že přišla v derby, které je jediné za půl sezony?
Mě mrzí každý zápas, když se prohraje, jsem z toho špatnej. Teď jsem hodně naštvaný, protože to je ostuda. Jediné pražské derby a prohráli jsme 1:5. Nedá se nic dělat, je to pryč. Musíme to hodit za hlavu a za týden musíme bezpodmínečně vyhrát s Brandýsem. Jinak si zavaříme ještě víc, my už na místech, kde jsme nechtěli být, jsme.

Nechybí vám nakonec penaltové rozstřely, kdy tým mohl získat po remíze o bod víc?
Jsem rád, že rozstřely nejsou. Takhle je to správné, vždycky to tak bylo. Remíza a tečka. Na penalty se nám přitom docela dařilo, Toma vždycky nějakou chytil, ale to nechci. My jsme se do téhle situace dostali sami a musíme se z ní sami vyhrabat. Jiná cesta nebyla. Fotbal je o šancích, musíme je začít proměňovat.



Fotografie

Související články