Foto: Nikol Kuncová
Mládež Spartaku Kbely se dere vzhůru. Klub děkuje trenérům, radnici i Slavii
04.11.2023

Mládež Spartaku Kbely se dere vzhůru. Klub děkuje trenérům, radnici i Slavii

Dalším do party z pražských fotbalových klubů, jejichž chloubou a pýchou je kromě jiného práce s mládeží, je Spartak Kbely. Jeden z aspirantů postupu do Pražská teplárenská přeboru v kategorii dospělých se může pochlubit 250 aktivními členy a osmi mládežnickými týmy od přípravkových kategorií až po mužstvo staršího dorostu. „Mládež máme silnou zejména díky základně v přípravkových kategoriích. Aktuálně se v týmu předpřípravek baví fotbalem kolem čtyřiceti dětí ročníků 2017/2018,“ uvádí Vít Mrkvička, zástupce kbelského klubu, který se specializuje na mládež.

Novodobá éra mládežnického fotbalu v kbelském klubu se začala psát od roku 2014. Tehdy bylo v přípravkách zhruba dvacet dětí a jeden tým žáků. „V té době se s mládeží ve Kbelích systematicky nepracovalo,“ přiznává Mrkvička.

Zvrat v navyšování počtu mládežnické základny nastal také díky vybudování developerských projektů v této pražské části. Do kbelského týmu se začaly postupně hlásit pravidelně každý rok děti do přípravkových kategorií.

Přípravkové týmy od roku 2022 hrají soutěž Jiřího Novotného a v aktuální sezoně jsou zařazeny do výkonnostní I. skupiny. Podmínkou pro to, aby byly kbelské týmy součástí zmíněných soutěží, což klub vnímá jako velkou prestiž, je obsazenost všech kategorií v takovém počtu, aby hrály všechny utkání na dvou hřištích. „To se nám daří a kategorie U8, U9, U10 a U11 splňují tento požadavek,“ těší Mrkvičku.

Ten za další milník považuje rok 2020, kdy se poprvé v historii klubu podařilo týmu U7 zvítězit v celoročním Turnaji MiniStar a následně se na podzim kvalifikoval do finálového turnaje tehdejšího poháru mládeže Ondráškovka Cup. Kazem na zmíněném faktu bylo, že se celorepublikové finále ve Znojmě v květnu 2021 nehrálo kvůli covidu. „Místo toho jsme obdrželi v červnu 2021 pozvánku na turnaj do Roudnice nad Labem,“ vzpomíná Mrkvička.

Kbely tehdy skončily na 12. místě z 32 účastníků. „Obsazení bylo kvalitní, porazili jsme například Zbrojovku Brno, FK Ústí nad Labem, Sigmu Olomouc,“ uvádí Mrkvička.

Tvrdí, že od té chvíle si úspěchů kbelského fotbalu všimli i skauti nejslavnějších českých klubů - Sparty a Slavie. „V srpnu 2021 probíhala jednání o spolupráci se Spartou i Slavií. Nabídky obou „S“ byly velmi zajímavé a podobné, nakonec jsme, po několika kolech jednáních, v září 2021 uzavřeli spolupráci s SK Slavia Praha,“ líčí trenér mládeže ve Spartaku Kbely.

Neopomene zdůraznit, že za úspěchy klubu při snaze o rozvoj mládežnického fotbalu patří velký dík kbelské radnici. „Vedení Městské části neustále podporuje klub a patří jim za to velký dík.“

Následně neváhá prozradit, v čem je spolupráce se Slavií pro kbelský klub přínosná. „Získáme na stáž trenéra Slavie k našim nejmladším talentům. Naši trenéři se mohou účastnit tréninkového procesu na Slavii u stejných věkových kategorií. Máme pro naše přípravkové kategorie tréninky ve Kbelích, které jsou vedené trenéry Slavie,“ chrlí pozitiva Mrkvička.

A výčet plusů není zdaleka u konce. „Naopak za odměnu naše děti chodí na pravidelné stáže v rámci projektu „Slavie talent a tréninky“ přímo na Slavii,“ konstatuje. Nejlepší kbelští mládežníci pak hrají přátelská utkání, nebo se účastní turnajů za Slavii, bez toho, aby museli do slavného vršovického klubu přestoupit. „Pravidelně dostáváme nabídku volných vstupenek pro naše hráče na zápasy A-týmu a již dvakrát byly naše přípravky jako doprovod hráčů A týmu na ligovém utkání v Edenu,“ dodává Mrkvička.

Spolupráci si klub velmi pochvaluje, také ze strany Slavie prý ve Spartaku Kbely cítí neustálý zájem pomáhat s rozvojem mládežníků. „Věříme, že jsme tedy udělali dobrý krok k tomu, abychom výchovu našich dětí zase posouvali. Tímto také dostáváme nové podněty a nápady do naší trenérské práce,“ hlásí Mrkvička.

Uvědomuje si, že i přes obrovský posun v mládežnických kategoriích má klub před sebou ještě hodně práce. „Bohužel stále zaostává zázemí a tréninkové plochy. Máme pouze jedno hlavní travnaté hřiště, na kterém trénuje většina týmů mládeže a mužů,“ uvádí trenér. „V roce 2021 jsme díky významné podpoře obce postavili malou tréninkovou plochu pro naše nejmenší. Kvalita malé umělky ale absolutně neodpovídá potřebám a je spíš rizikem než přínosem. V tuto chvíli se musíme upínat na podporu a využití okolního areálu v Satalicích a již netrpělivě vyhlížíme výstavbu atletické dráhy s malou umělkou určenou pro fotbal,“ hledí do budoucna Mrkvička.

Podle vedení kbelského fotbalu je prý absolutně nezbytné zajistit v co nejkratší době výstavbu plnohodnotného hřiště s UMT a osvětlením, aby jej klub mohl využívat celoročně a nemusel významnou část finančních prostředků platili za pronájmy. Za velmi přínosnou považují Kbely rovněž úzkou spolupráci s tamní školou. O tu se klub dlouho snažil. „Ale až díky otevřené diskusi se zřizovatelem a školou na téma sportovních tříd v roce 2019 se podařilo myšlenku přetavit ve skutečnost. V současnosti ve škole vyučují tři fotbaloví trenéři, kteří zároveň trénují v klubu a zajišťují kontakt se školou,“ těší Mrkvičku. „V letošním roce došlo k otevření fotbalového kroužku na naší základní škole. Kroužek vede naše nová trenérka a fotbalová legenda Eva Haniaková, která zároveň trénuje kategorii U8,“ dodává Mrkvička.

O tom, jak velkou posilu v podobě bývalé reprezentantky Evy Haniakové klub získal, není třeba diskutovat. Konkurence může dámu, které se přezdívá Císařovna fotbalu, jen závidět.

Kbely se již nyní mohou pochlubit tím, že odchovanci tamního fotbalu působí ve slavných klubech. „Současnou největší hvězdou novodobé historie je Matěj Žitný, který v roce 2016 přešel do Slavie a připisuje si i své první nominace v reprezentačních výběrech ročníků U15 a U17,“ uvádí s pýchou Mrkvička s tím, že kbelští odchovanci mají zastoupení v mládežnických kategoriích Sparty, Dukly či Bohemians. „Budeme kluky i nadále sledovat a držet jim palce, aby to v kariéře dotáhli co nejdále.“

Každému je ale jasné, že do nejvyšších pater fotbalu se dostanou jen mimořádné talenty. Proto i Spartak Kbely vnímá jako hlavní poslání práce s mládeží to, že přivádí děti ke sportu. Klub jim chce vytvářet takové podmínky, aby se rozvíjely jejich všeobecné sportovní dovednosti. „Je potřeba si uvědomit, že v současné době zajišťujeme u většiny dětí přirozenou pohybovou aktivitu, kterou škola není schopna plnohodnotně zajistit. V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že jsme díky nadšeným trenérům, vedoucím, přátelům klubu, rodičům, fanouškům, podpoře městské části Praha 19 a fungujícímu vedení klubu, na dobré cestě tuto naší myšlenku dlouhodobě naplňovat,“ dodává Mrkvička.


Sezona 2022/2023 - nejúspěšnější rok mládeže v historii klubu
• Předpřípravky již počtvrté v řadě zvítězily v celoroční soutěži turnajů Ministar
• U8 - vybojoval 6. místo na celorepublikovém finále klubů Planeo Cup
• U9 vybojoval 12. místo na Planeo Cupu a v celoroční druhé nejprestižnější soutěži Prahy vyhrál kromě jediného utkání všechny zápasy
• U10 získal 19. místo na Planeo Cupu, 3. místo na mezinárodním turnaji v Berlíně, kde zastoupil tým SK Slavia Praha. Vítěz zlaté skupiny na mezinárodním turnaji (Wroclav), kde porazil týmy z Anglie (Akademie Londýn, Wattford)
• U11 - vybojoval 2. místo na mezinárodním turnaji v Berlín Pokal
• MŽ - 2. místo v celoroční soutěži MŽ a postup do I. A třídy. Nejlepší střelec soutěže se stal Jan Otčenášek, který z celkového počtu 196 branek nastřílel 43. 1. místo v zimní Lize AlzaCup 2023, 3. místo ve stříbrné skupině na mezinárodním turnaji Berlín Pokal
• SŽ - 2. místo v celoroční soutěži SŽ a postup do I. A třídy. Nejlepší střelec soutěže Milan Jaroš nastřílel 32 gólů
• ZŠ Kbely se stala vítězem neoficiálního mistrovství České republiky základních škol v kategorii 1. - 3. tříd. V týmu nastoupili většinově hráči Spartaku Kbely


Související články