Foto: Pavel Jiřík st.
Brabenec má na jaře nabito a Dukla JM je jako vyměněná. Proti Uhříněvsi dal svůj nejhezčí gól

Brabenec má na jaře nabito a Dukla JM je jako vyměněná. Proti Uhříněvsi dal svůj nejhezčí gól

Bojovník, který neuhne v žádném souboji. A také ofenzivní klenot, který má v jarní části Pražská teplárenská přeboru pořádně nabito. Vojtěch Brabenec dal za poslední čtyři zápasy pět branek Dukly JM a ta se v tabulce posunula do klidnějších pater. „Je to pro nás moc důležitá výhra,“ poznamenal dvougólový střelec poté, co Dukla JM zdolala Uhříněves 3:2. „Konečně můžu týmu oplatit to, kdy se mi tolik nevedlo,“ dodal.

Vypadá to, že si po duelu s Uhříněvsí můžete definitivně oddechnout. Spodek tabulky je po tříbodovém zisku daleko...
Je to pravda, spodku jsme teď díky posledním výsledkům o dost odskočili. Hodně týmů z konce tabulky na jaře bodovalo. Ty týmy, pro mě až nečekaně, zatím sbírají výhry či remízy. Bylo třeba, abychom zase zabrali a povedlo se to.

Začali jste náporem, Duklu JM jste uklidnil brzkým gólem. Ulevilo se vám?
Už před mojí trefou tam měl šanci Filip Novák, ale radost mu pokazil bránící Podvín, když skočil po míči a zastavil ho na cestě do sítě. Až se Filip trefí, rozjede se. O tom jsem přesvědčený. Je to jeden z nejvíce technických hráčů v přeboru.

Zastoupil jste ho vy. Vsadil jste na to, že se vaše střela sklouzne po mokrém trávníku a brankář to bude mít složitější?
Přesně tak. Jednoznačně jsem využil toho, že pršelo. Mně je jedno, jestli vystřelím levou nebo pravou nohou, prostě jsem to zkusil poslat na branku. Míč tam krásně proklouzl a šli jsme do vedení.

Na jaře jste se pěkně rozjel a tým táhnete důležitými góly. Co se změnilo?
Každý gól je důležitý. Ale že se mi daří, to je pravda. Něco jsem shodil, cítím se dobře. Snažím se teď týmu oplatit to, kdy to za mě táhl, byly zápasy, kdy to nebylo ono.

Pak jste dokonce vedli o dvě branky, jenže soupeř zvládl ve druhé půli vyrovnat. To asi nebylo příjemné.
My si to prostě sami děláme složitější. Měli jsme šance dát gól na 3:1, místo toho uděláme penaltu a je to 2:2. Naštěstí přišla naše rychlá odpověď a šli jsme zase do vedení.

Skromnost není na místě, váš výstavní gól do horního rohu zápas rozhodl. Byla to vaše nejhezčí trefa v sezoně?
Moje stoprocentně, hezčí gól jsem určitě nedal. Byla to i souhra náhod, všiml jsem si, že je gólman trochu výš. A pak ta rána neměla chybu. Jak se odlepila od kopačky, věděl jsem, že to skončí v bráně. To prostě vycítíte.

Co jste ale asi nevěděl, že to bude vítězný gól. 
To jsme pochopitelně nevěděli. Uhříněves bojovala, hrají to na sílu. Měli nějaké nákopy, ale naštěstí už jsme to zvládli.

Nebylo to poprvé, co jste si nechali vzít náskok. Třeba proti Motorletu B jste ztratili vedení třikrát. Co se s vámi děje?
My si to prostě vždycky nějak zkomplikujeme. Někdy si dáváme přednost, kdo odehraje míč... Přitom se sami nadřeme na gól a pak uděláme chybu a soupeř ji potrestá. Ale proti Uhříněvsi jsme to odmakali, máme tři body a snad se teď i víc uklidníme.

Původně jsem si myslel, že spolu rozhovor uděláme už po prvním jarním kole. Na Zličíně jste dal gól, ale pak přišla červená karta a zápas nedopadl pro Duklu JM dobře. Co se tam stalo?
Jak jsem říkal, na jaře jsem v dobré formě. Dal jsem tam gól. Jenže pak jsem dostal první žlutou kartu, kdy soupeř po souboji se mnou zařval. To na žlutou určitě nebylo. Naopak u druhé žluté karty pro mě nebylo co řešit. Tam jsem si ji zasloužil.

Když jsme u těch výpadků, nezvládli jste výsledkově také Dolní Chabry a Žižkov B. To byla velká nepříjemnost, že?
Zápas s Dolními Chabry byl smolný. To je podle mě nejhorší tým přeboru. Dostali jsme od nich dvě laciné branky, ten zápas jsme měli zvládnout. Hrají ale takový nechutný fotbal, nikdo v tom týmu nevyčnívá.

Prohru s Žižkovem B berete jinak?
To jsou mladí kluci, u nich záleží na tom, jak se vyspí. Když dobře a chce se jim běhat, mají to soupeři těžké. Jsou na tom dobře kombinačně. Tam je to o tom, že se ti kluci potřebují prostě v přeboru vyhrát. To je celé.

Jak to, že chybí Dukle JM větší stálost výsledků?
V řadě zápasů jsme měli šance, ale nedali jsme je. A pak jsme třeba dostali laciný gól a zápas nezvládli. Ale já věřím tomu, že teď se uklidníme. Máme hodně šikovné kluky.

Trenér o vás před startem jara mluvil jako o svém asistentovi. Jak se v té roli cítíte?
Pravda je, že mám nějaké slovo v kabině. A na hřišti to snad taky dokážu vyhecovat. Funguju jako prodloužená ruka trenéra.

Vy ale k tomu ještě děláte trenéra v Sokolu Čisovice. Jak to stíháte?
Je to náročné. Na hřišti jsem šestkrát v týdnu. Myslím, že se všechno vyřeší v létě.

Co tím máte na mysli?
Že může nastat situace, kdy už nebudu trénovat Čisovice. Nebo nastane varianta, že nebudu hrát za Duklu JM. A nebo může nastat varianta, že si jen od přeboru nějakou chvíli odpočinu. Mám v hlavě tři varianty toho, co bude... Ale můžu říct, že jinde než v Dukle JM hrát přebor nebudu.



Fotografie

Související články