Foto: Pavel Jiřík st.
Dostat pětatřicet gólů? To je hrozné číslo, přiznává gólman Podolí Vondrka a vzpomíná na obojživelníka

Dostat pětatřicet gólů? To je hrozné číslo, přiznává gólman Podolí Vondrka a vzpomíná na obojživelníka

Jeho tým se drží pět bodů nad hranou sestupu, přesto Michal Vondrka, brankář Podolí, vychytal na jaře ve 13 startech tři čistá konta. Lépe na tom byl jen Marek Štěpánek z ČAFC (4), stejně pak Lukáš Lisa z Vyšehradu a Adam Borský ze Střešovic. Jejich týmy ale hrají v horní polovině tabulky Pražská teplárenská přeboru. „Škoda, že nemáme víc bodů. A taky gólů jsme dostali hodně,“ říká jednatřicetiletá opora Podolí.

Na podzim jste odchytal třináct zápasů, dostal jste 24 gólů a udržel tři nuly. Co na to říkáte?
Mělo to být tak, že jsem se měl střídat po dvou zápasech v brance s Márou Šumníkem, jako to fungovalo na jaře. Odchytal jsem první kolo, on měl jít druhé a třetí. Jenže pak se rozhodl, že na rok odejde do nižší soutěže a bude hrát v poli.

Takže role jedničky zůstala na vás.
Někdy to bylo hodně na hraně. Třeba do Třeboradic jsem jel s teplotou, kdyby byl v klubu Mára, tak bych ten zápas nechytal. Nakonec se nám v tom utkání povedlo vyhrát.

A nakonec jsou z toho tři čistá konta, v tomhle ohledu byl lepší jen Marek Štěpánek z ČAFC. Udělalo vám to radost?
Je to hezké, samozřejmě. Jen je škoda, že jsme neudělali víc bodů. Prvních osm kol jsme měli docela tragických.

Podolí střídalo dobré okamžiky s horšími. Zatímco váš konkurent udělal na konci podzimu dvě nuly, vy jste dostal dohromady deset gólů…
Na druhou stranu jsem tam měl nulu s ČAFC a Přední Kopaninou. Ale je pravda, že gólů jsme dostali fakt hodně, pětatřicet inkasovaných branek je hrozné číslo. Béčko Motorletu bylo asi nejlepším soupeřem, proti kterému jsme hráli. Rezervě Žižkova jsme góly nabídli svými chybami.

A pak tu byla druhá tvář Podolí a vámi zmíněné čisté konto s Přední Kopaninou. Čím to bylo, že jste uhlídali tak silný tým?
Tam jsme hráli dobře a zodpovědně směrem dozadu. Byl to asi jeden ze zápasů, kdy jsme předvedli maximum toho, na co máme. I na šance to bylo vyrovnané. Jejich kanonýr Urban naštěstí od začátku nehrál, nastoupil Ptáček, který měl dvě šance a neproměnil je.

Když hraje Urban, tak se musí mít brankář na pozoru už když je na půlce hřiště, co?
No, mně dal takhle gól Ondra Kotlík… Urban je nebezpečný, musíte si na něj dávat pozor. Překvapilo mě, že hrál na podzim méně.

Věříte, že jaro bude z pohledu Podolí lepší?
Co se týče bodů, tak jsme chtěli mít aspoň dvacet bodů, takže jsme minus pět. Ale začátek nám nevyšel, po osmi kolech jsme byli úplně poslední. Takže to vypadá, že nás čeká boj o záchranu.

Cítil jste, že inkasovaných branek mohlo být méně?
Určitě. Dostal jsem góly, co jsem dřív nedostával. Třeba první gól od béčka Žižkova byl z trestného kopu, co byl docela z dálky.

Brankář Štěpánek mi řekl, že na vítězství v soutěži o nejvíce čistých kont bude třeba udržet deset nul. Co si myslíte vy?
Já si myslím, že nahoru půjde v tomhle směru Pacovský z Tempa a stačit mu těch nul bude osm.

Čekal jsem, jestli neřeknete sám sebe…
Myslím, že cílem bude přivést na jaro gólmana. A pak bude záležet, jak dobrý bude. Když bude lepší, bude chytat on, když na tom budeme stejně, tak se budeme střídat. Nemělo by smysl, aby přišel a pak seděl.

Byl jste v kontaktu s vaším parťákem Šumníkem? Jak si na podzim vedl on v poli?
Jemu to v poli vždycky šlo. Uměl zahrát pravého obránce i v záloze. Dřív platilo, že když jsem se zranil, tak šel chytat. Je to takový obojživelník. V kontaktu jsme pořád, jsem rád, že se mu daří. 



Související články